همزمان با افزایش شمار مبتلایان به سویه جهش یافته کووید-۱۹ سازمان بهداشت جهانی نسبت به احتکار واکسن از سوی کشورهای ثروتمند هشدار داد.
سویه اومیکرون و افزایش شمار افراد مبتلا به آن جهان را دوباره نگران کرده است. سازمان بهداشت جهانی به دولتها توصیه کرده روند واکسیناسیون را سرعت ببخشند. تدروس ادهانوم، رئیس سازمان بهداشت جهانی پنجشنبه ۹ دسامبر/ ۱۸ آذر گفت: «دولتها باید پاسخ خود به همهگیری کرونا و سرعت واکسیناسیون در برابر کووید-۱۹ را همزمان با نگرانیها درباره شیوع سویه اومیکرون مورد ارزیابی قرار دهند. ما برای مهار همهگیری نیازمند پاسخ فوری هستیم».
مشکل بزرگ اما در دسترسی نابرابر همه دولتها به واکسن است. در حالی که نرخ واکسیناسیون در بسیاری از کشورهای فقیر به بیست درصد هم نمیرسد، در کشورهای ثروتمند غربی تزریق دوز تقویتی (بوستر) واکسن سرعت گرفته است.
سازمان بهداشت جهانی که امیدوار بود با سبد جهانی توزیع عادلانه واکسن (کواکس) بر این نابرابری غلبه کند، همزمان با شدت گرفتن سویه اومیکرون هشدار داده است: احتکار واکسن از سوی کشورهای ثروتمند برای تزریق مرحله سوم (بوستر) تهدیدی برای کشورهای فقیر که نرخ واکسیناسیون در آنجا پایین است، خواهد بود.
کیت اوبراین، مدیر بخش ایمنسازی سازمان بهداشت جهانی در پیوند با این موضوع گفت:
«در حالیکه ما وارد وضعیت اومیکرون میشویم این خطر وجود دارد که عرضه جهانی دوباره به سمت کشورهای ثروتمند که واکسن احتکار میکنند باز گردد.»
شمار کشورهایی که بیماران مبتلا به سویه جهش یافته اومیکرون در آنجا شناسایی شده روز به روز افزایش مییابد. کشورهای ثروتمند غربی مرحله سوم تزریق را آغاز کرده یا سرعت بخشیدهاند تا چرخه انتقال را کُند کنند.
اوبراین اما گفت: [مقابله با آن] «از منظر اپیدمولوژیک و چرخه انتقال کار نمیکند مگر اینکه ما در همه کشورها واکسن داشته باشیم.»
مدیر بخش ایمنسازی سازمان بهداشت جهانی افزود:
«آنچه که بیماری را متوقف میکند این است که همه کسانی که بهویژه در معرض خطر بیماری هستند، واکسینه شوند.»
نرخ واکسیناسیون در قاره آفریقا با یک میلیارد جمعیت حدود ۷,۵ درصد گزارش شده است؛ رقمی نگرانکننده در قارهای که حالا به محل انتقال سویه جهش یافته اومیکرون بدل شده است.
رئیس سازمان کنترل بیماریها در آفریقا روز پنجشنبه از خروج هند از برنامه تولید واکسن در آفریقا اظهار ناامیدی کرد.
برنامههای سازمان بهداشت جهانی و کمکهای کشورهای ثروتمند برای تأمین واکسن در کشورهای فقیر هم تا به حال کارساز نبوده است. چرا که به گفته اوبراین بیشتر واکسنهای اهدایی با ماندگاری کوتاه بوده است.
یک مشکل حل نشده برای کشورهای فقیر نگهداری واکسنهای اهدایی یا خریداری شده است. در نیجریه چندی پیش چند میلیون دوز واکسن از بین رفت. در این وضعیت نگرانی از سرعت گرفتن چرخه انتقال وجود دارد. به باور رئیس بخش واکسن سازمان بهداشت جهانی توقف «چرخه انتقال کار نمیکند مگر اینکه در همه کشورها واکسن وجود داشته باشد».
کرونا که دو سال است از همهگیری آن در جهان میگذرد تا به حال بر اساس آمارهای ثبت شده جان بیش از ۵,۶ میلیون نفر را گرفته است.