تعداد هیئتهای مرتبط با صنایع سوختهای فسیلی که در بیستوششمین همایش آبوهوایی سازمان ملل متحد (کاپ۲۶) شرکت کردند، بیشتر از هیئتهای هر کدام از کشورهای شرکتکننده در این همایش بود.
ترجمه شده از بیبیسی انگلیسی، ۸ نوامبر ۲۰۲۱
مترجم: نیما حیدری – اختصاصی اندیشه نو
فعالان زیستمحیطی در گلوبال ویتنِس (Global Witness) با مرور و ارزیابی فهرست شرکتکنندگان در بیستوششمین همایش آبوهوایی سازمان ملل متحد که خودِ این سازمان منتشر کرده بود، دریافتند که ۵۰۳ نفر که منافع و پیوندهایی در شرکتهای سوخت فسیلی دارند، برای شرکت در این همایش پذیرفته شده بودند. گفته میشود که این عده برای صنایع نفت و گاز لابی میکنند و فعالان زیستمحیطی معتقدند که ورود این افراد به چنین همایشی باید ممنوع باشد.
آقای موری وُرتی، از فعالان سازمان گلوبال ویتنِس، میگوید: «صنایع سوخت فسیلی دههها وقت صرف انکار بحران آبوهوایی و به تأخیر انداختن عمل واقعی برای مقابله با این بحران کردهاند، و به همین دلیل است که شرکت نمایندگان آنها مسئلهٔ مهمی است… نفوذ آنها یکی از بزرگترین علتهای این واقعیت است که ۲۵ سال گفتوگو دربارهٔ بحران آبوهوایی در نشستهای سازمان ملل متحد به کاهش واقعی در انتشار جهانی گازهای کربنی منجر نشده است.»
در حدود ۴۰هزار نفر در کاپ۲۶ شرکت کردند. بر اساس دادههای سازمان ملل متحد، برزیل با ۴۷۹ شرکتکننده، بزرگترین تیم رسمی مذاکرهکنندگان را در این همایش داشت. بریتانیا که میزبان این همایش در گلاسکو (در اسکاتلند) بود، ۲۳۰ نماینده رسمی به نشست سران فرستاده بود.
مطابق چه معیار و تعریفی یک نفر را لابی سوخت فسیلی محسوب میکنیم؟
گلوبال ویتنِس، کورپوریت اکانتبیلیتی (Corporate Accountability)، و دیگرانی که فهرست شرکتکنندگان را بررسی کردهاند، لابی سوخت فسیلی را کسی تعریف میکنند که جزو هیئتی از یک انجمن تجاری یا عضو گروهی است که منافع شرکتهای نفت و گاز را نمایندگی میکند. با این تعریف، بررسیکنندگان نتیجه گرفتند که در مجموع ۵۰۳ نفر از شرکتکنندگان در همایش اخیر را شناسایی کردند که یا در استخدام این شرکتها بودند یا در پیوند با منافع آنها.
بررسیکنندگان همچنین دریافتند که:
- لابیهای سوخت فسیلی در ضمن عضو ۲۷ هیئت کشوری، از جمله کانادا و روسیه، بودند.
- لابی سوخت فسیلی در کاپ۲۶ بزرگتر از مجموع هشت هیئت از کشورهایی بود که در 20 سال گذشته بیشترین آسیبها را از تغییرهای آبوهوایی دیدهاند.
- نمایندگان بیش از ۱۰۰ شرکت سوخت فسیلی بهعلاوهٔ ۳۰ انجمن تجاری در کاپ۲۶ حضور داشتند.
- شمار لابیهای سوخت فسیلی دوبرابر شمار رسمی شرکتکنندگان از نهادهای بومیان عضو «چارچوب پیماننامهٔ سازمان ملل متحد دربارهٔ تغییرهای آبوهوایی» (UNFCCC) بود.
یکی از بزرگترین گروههایی که فعالان زیستمحیطی شناسایی کردند، «انجمن بینالمللی دادوستد انتشار» گازهای گلخانهیی (IETA) با ۱۰۳ شرکتکننده، شامل سه نفر از شرکت نفت و گاز بریتیش پترولیوم (BP) بود.
به گزارش گلوبال ویتنِس، این انجمن مورد حمایت بسیاری از شرکتهای بزرگ نفتی است که «دادوستد کربن» را به عنوان راهی برای اینکه بتوانند به استخراج نفت و گاز ادامه دهند، ترویج میکنند. آقای وُرتی میگوید: «این انجمنی است که تعداد بسیار زیادی شرکت سوخت فسیلی عضو آنند. دستور کار آن را شرکتهای سوخت فسیلی تعیین میکنند و خودش در خدمت منافع شرکتهای سوخت فسیلی است. آنچه شاهدش هستیم، مطرح کردن راهحلهای جعلی است که به نظر میرسد اقدامی برای مقابله با تغییرهای آبوهواییاند اما در واقع حافظ وضعیت موجودند، و ما را از اقدامهای روشن و ساده برای نگه داشتن سوختهای فسیلی در درون زمین، که میدانیم راهحلهای واقعی برای بحران آبوهواییاند، بازمیدارند.»
از سوی دیگر، انجمن مزبور میگوید که وظیفهاش پیدا کردن کارآمدترین ابزار مبتنی بر بازار برای کاهش دادن میزان انتشار گازهای کربنی است. نهفقط شرکتهای سوخت فسیلی، بلکه طیفی از کسبوکارهای دیگر نیز عضو این انجمناند.
آلساندرو ویتلی، یکی از سخنگویان این انجمن، میگوید: «ما شرکتهای حقوقی و وکالت داریم، تدوینکنندگان و مجریان پروژه داریم، کسانی داریم که فناوری پاک را در سراسر جهان عملی میکنند؛ اینها نیز عضو انجمن ما هستند.»
او میافزاید: «این طور نیست که همین امروز و فردا نقطه پایان به همهچیز میگذاریم و ناگهان هیچ انتشار گاز کربنی از سوزاندن سوختهای فسیلی وجود نخواهد داشت… فرایندی انتقالی وجود دارد که در حال انجام است، و بازارهای کربن بهترین راه برای اطمینان از این است که آن انتقال صورت بگیرد.»
فعالان زیستمحیطی میگویند که تا زمانی که تمام لابیهای صنعت دخانیات از شرکت در نشستهای سازمان جهانی بهداشت منع نشدند، این سازمان موضع جدّی در مورد ممنوعیت دخانیات نگرفت. این فعالان میخواهند که در مورد حضور لابی شرکتهای نفت و گاز در همایشهای آبوهوایی نیز همین گونه برخورد شود.
پاسکو سابیدو، یکی دیگر از فعالان زیستمحیطی که در بررسی فهرست شرکتکنندگان نیز نقش داشت، میگوید: «شرکتهایی مثل شِل و بریتیش پترولیوم با وجود اعتراف آشکار به بالا بردن تولید گازهای فسیلی خود، در این همایشها و گفتوگوها حضور دارند. اگر ما در خواستهایمان جدّی هستیم، پس باید مانع حضور لابیهای سوخت فسیلی در این گفتوگوها شویم.»
بیبیسی از نهاد مربوط در سازمان ملل متحد که مسئول پذیرش نمایندگان در این همایش است در مورد شیوهٔ انتخاب هیئتهای نمایندگی سؤال کرده است، اما پاسخی دریافت نشده است.
اندیشه نو: استفاده از تمام یا بخشهایی از این مطلب با ذکر منبع بدون مانع است.
——————————————————————————————————————————-
- کاپ۲۶، بیستوششمین همایش اعضای سازمان ملل متحد در مورد تغییرهای آبوهوایی است.
- دویست کشور شرکتکننده در همایش گلاسکو باید برنامههای خود برای کاهش انتشار گازهای کربنی تا سال ۲۰۳۰ را ارائه میدادند.
- تغییرهای آبوهوایی باعث سیلها و خشکسالیها و توفانها و… شده است.
- دههٔ گذشته گرمترین دهه طبق دادههای ثبتشدهٔ موجود بود.
- در همایش پاریس در سال ۲۰۱۵ کشورهای جهان بر سر مهار گرمایش زمین تا حداکثر ۲ درجه سانتیگراد، و در بهترین حالت تا ۱٫۵درجه سانتیگراد توافق کردند.
- تصمیمهایی که در مورد اقدامهای کارآمد و بهموقع برای حفظ محیطزیست گرفته میشود، روی زندگی آیندهٔ بشر تأثیر مستقیم دارد.