علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه در بروکسل اعلام کرد که گفتگوهای این کشور با دیگر طرفین برجام و آمریکا پیش از پایان ماه نوامبر در وین از سر گرفته میشود. یک منبع اروپائی در بروکسل به خبرگزاری فرانسه گفت که در این باره حرف تازهای برای بیان ندارد.
علی باقری که امروز چهارشنبه در بروکسل با انریکه مورا، رئیس دفتر سیاسی مسئول روابط خارجی اتحادیۀ اروپا، و هماهنگ کنندۀ مذاکرات وین، دیدار کرد، گفت که تاریخ دقیق از سرگیری گفتگوها در پایتخت اتریش، هفتۀ آینده اعلام خواهد شد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران با ارسال توئیتی نوشت « گفتگویی جدی و سازنده با انریکه مورا در مورد عناصر ضروری مذاکرات موفق داشتم.»
علی باقری: مذاکرات وین پیش از پایان ماه نوامبر از سرگرفته میشود
یک منبع اروپائی بی آنکه از محتوای مذاکرات با نمایندۀ ایران پرده بردارد، تنها گفت «مذاکرات در این زمینه باید در وین انجام گیرد» و در این زمینه حرف تازهای ندارد.
مذاکرات میان ایران و آمریکا که بطور غیرمستقیم و از طریق اتحادیۀ اروپا در گفتگوها شرکت دارد، برای بازگشت واشینگتن به توافق اتمی و به اجرا گذاشتن کلیۀ تعهدات از سوی ایران، در آوریل گذشته در وین آغاز شد و پس از شش دور گفتگو و توافق در پاره ای موارد، در پی گزینش ابراهیم رئیسی به ریاست جمهوری اسلامی ایران در ژوئن گذشته متوقف گردید. مقامات جدید ایران از آن هنگام همواره تکرار کرده بودند که «به زودی» به مذاکرات بازخواهند گشت، اما از ارائۀ تاریخ دقیق به این منظور سر باز زده و اندک اندک طرفین دیگر را نسبت به ارادۀ واقعی خود در این زمینه بدبین کردند.
هر چند علی باقری اینک نیز تاریخ دقیقی برای مذاکرات ارائه نکرد، اما اعلام زمان تقریبی از سرگرفتن آنها، گشایندۀ چشم اندازی در برابر طرفین دیگر برجام است.
تهران که تا کنون بر لغو کلیۀ تحریمها پیش از هر گونه توافقی پافشاری میکرد، در هفتههای اخیر با بکار بردن عبارت «مذاکرات نتیجه محور» ظاهراً به خواست طرف مقابل نزدیک میشود که لغو تحریمها را، تنها نتیجۀ مذاکرات و اجرای تعهدات از سوی ایران میداند.
اعلام از سرگرفتن مذاکرات پیش از پایان ماه نوامبر هنگامی صورت میگیرد که طرفین دیگر برجام و از جمله چین و روسیه نیز نسبت به تاخیر ایران در این زمینه ابراز ناخرسندی میکردند.
درهمین حال، مقامات آمریکا در روزهای اخیر بارها اعلام کردند که ایران با تاخیر در از سرگرفتن مذاکرات و پیگیری فعالیتهای هستهای خود، به سرعت به نقطۀ غیرقابل بازگشت در این زمینه نزدیک میشود و این چنین توافق اتمی موسوم به برجام نیز علت وجودی خود را از دست میدهد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجۀ آمریکا، و رابرت مالی، نمایندۀ ویژۀ این کشور برای امور ایران، در روزهای اخیر هشدار دادند که این کشور، در کنار گفتگوها و تلاش برای دست یافتن به یک توافق دیپلماتیک، گزینههای دیگر را نیز در دست بررسی دارد. جیک سالیوان روز گذشته، سهشنبه ۲۶ اکتبر، با اشاره به سفر آیندۀ جو بایدن با اروپا تاکید کرد که رئیس جمهوری آمریکا در دیدار با رهبران کشورهای اروپائی، در جهت ایجاد یک «جبهۀ متحد» در برابر ایران اقدام خواهد کرد.