در حالی که سویه دلتای ویروس کرونا اغلب شهرهای ایران را در بر گرفته است، وزارت بهداشت، روز دوشنبه ۲۵ مرداد اعلام کرد که در شبانه روز گذشته ۶۵۵ نفر دیگر بر اثر ابتلا به کرونا جان باختند که این تعداد بالاترین رقم از آغاز همهگیری کرونا در کشور است. بر اساس گزارش ها، در اکثریت شهرهای ایران، ظرفیت بیمارستانها تکمیل شده و بیماران در راهروها بستری می شوند. به رغم آنکه با تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا، از امروز تعطیلی ۵ روزه سراسری در ایران برقرار است، اکثر جادهها به مقصد شهرهای شمالی پرتردد بوده و با وجود وضعیت وخیم شیوع بیماری، بسیاری بدون توجه به موج پنجم شیوع کووید- ۱۹ اقدام به سفر تفریحی کردهاند.
حدود ١۰ هزار بیمار کرونایی در تهران بستری شده اند؛ شمار موارد ابتلا و بستری در استان افزایش یافته است
علیرضا زالی فرمانده عملیات ستاد مقابله با کرونا در استان تهران، گفت: «در هفته های نهم و دهم خیز پنجم کروناویروس در کشور و استان تهران قرار داریم و همچنان شاهد افزایش آمارها هستیم. از سوی دیگر هنوز به قله این اپیدمی نرسیده ایم. تعداد بستری ها، مراجعین و ابتلا در هفته جاری ۹.۷ درصد نسبت به هفته گذشته افزایش داشته است».
وی افزود: «در حال حاضر ۹۸۶۰ بستری به دلیل ابتلا به کروناویروس در استان تهران داریم که از این تعداد ۲۷۰۰ بیمار در بخش مراقبت های ویژه بستری هستند. همچنین ۲۶۰۰ بیمار جدید در ۲۴ ساعت گذشته بستری شده اند».
انوشیروان محسنی بندپی استاندار تهران نیز گفت: «متأسفانه امروز با وجود گذشتن ۱۰ هفته از گردش ویروس دلتا در کشور هنوز شاهد افزایش مراجعین سرپایی، بستری ها و فوتی ها هستیم. استان تهران نیز همانند سایر کشور شاهد افزایش آمارها است». او همچنین از درخواست استان تهران برای استقرار بیمارستان صحرایی در شهرستان بهارستان توسط ارتش خبر داد.
عضو کمیتۀ ملی واکسن کرونا: رمدسیویر بی اثر است، پول آن را صرف خرید اکسیژن کنید
مصطفی قانعی عضو کمیته ملی واکسن کرونا، با تاکید بر بیاثر بودن داروهای رمدسیویر و فاویپیراویردر درمان کرونا از مسئولان خواست که هزینه خرید این دارو برای تهیه اکسیژن اختصاص یابد. وی شامگاه یکشنبه، در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به مطالعات جهانی در ۴٠۵ بیمارستان گفت که بیاثر یا کماثر بودن داروی رمدسیویر در درمان کرونا از سوی مراکز تحقیقاتی معتبر بینالمللی تایید شده و این دارو تنها باید در مورد بیمارانی که دچار افت شدید اکسیژن شدهاند، استفاده شود. وی با اشاره به عوارض جانبی این داروها افزود که این داروها هیچ تأثیری در کاهش مرگ و میر بیماران نداشته است.
وی در ادامه با اشاره به هزینه پنجهزار میلیارد تومان برای تهیه این دارو در کشور توصیه کرد که با توجه به شرایط تحریم و بحران کرونا در کشور این هزینهها بهتر است برای تامین اکسیژن، داروهای ضد انعقاد و تختهای مراقبت ویژه، همچنین پرداخت حقوق کادر درمان اختصاص یابد.
پیش از این، علیرضا زالی رئیس ستاد مقابله با کرونای تهران نیز طی اظهاراتی جنجالی درباره واکسن گفته بود: «ما ۷۲۰ میلیون یورو خرج رمدسیویر کردیم و این پول را باید خرج واکسن میکردیم». وی در عین حال گفته بود که «هزینه داروهای کرونا چند برابر واردات واکسن شده است اما اجازه خرید واکسن ندادند، چون فکر میکردند گران است.»
این در حالیست که به گفتۀ شانه ساز رئیس سازمان غذا و دارو، به هنگام ورود به خیز پنجم کرونا در فاصلۀ دو دولت، مصرف رمدسیور ظرف ۷۲ ساعت ۱۰ برابر افزایش پیدا کرد. همچنین در هفتههای اخیر، گزارشهای متعددی از کمبود داروهای کرونا از جمله رمدسیویر و صفهای طولانی مقابل داروخانههای دولتی در تهران و ایجاد بازار سیاه برای تهیه این داروها در رسانههای ایران منتشر شده است.
اجازه واردات واکسنهای فایزر و مدرنا صادر شد
حدود ۸ ماه پس از مخالفت رهبر جمهوری اسلامی با واردات واکسنهای آمریکایی و بریتانیایی، محمدرضا شانهساز، رئیس سازمان غذا و داروی ایران از صادر شدن مجوز واردات واکسن فایزر و مدرنا به ایران خبر داده است.
او در پاسخ به سؤالی درباره واردات واکسن فایزر اظهار کرد: «خرید و فروش واکسن در دنیا بین دولتها صورت میگیرد حتی فایزر اعلام کرد که ما فقط به دولتها فایزر را تحویل دادیم و هیچ بخش خصوصی در خرید و فروش دخیل نیست».
رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه «ما مطابق دستورات رهبری درباره واردات واکسن حرکت میکنیم»، گفت: «ما اجازه واردات فایزر و مدرنا را از منابع مجاز آنها دادهایم و خواهیم داد و نام یک واکسن باعث ممنوعیت و محدودیت نمیشود بلکه منبع آن باید مورد اعتماد باشد».
۱۳۰ پرستار در اثر ابتلا به کرونا جان باخته اند
خبرگزاری ایلنا نوشته است که «متولیان سیستم بهداشتی کشور توجهی به آمار روزافزون مرگهای کرونایی ندارند و تنها نظارهگر افزایش فوتیها هستند». محمد شریفی مقدم دبیرکل خانه پرستار، گفت: «ناکارآمدی حوزه سلامت روی سر مردم و پرستاران خراب شده است. از ابتدای شیوع کرونا تا به امروز، شمار پرستاران قربانی ویروس کرونا در ایران به ۱۳۰ نفر رسیده است و اگر آمار کشتهشدگان کادر درمان کشورها را مورد بررسی قرار دهیم، ایران در میان ردههای نخست قرار دارد».
وی با اشاره به اینکه علیرضا زالی از ورود ۷۲۰ میلیون یورو داروی رمدیسیور خبر داده است، گفت: «تاکنون هیچ درمان قطعی برای درمان کرونا وجود ندارد. مدیرانی که در سیستم درمانی کشور حضور دارند به پرستاران و مردم نگاهی اقتصادی دارند. میزان مرگ و میر به شدت روندی صعودی دارد؛ دولت، وزارت بهداشت و ستاد ملی مبارزه با کرونا باید پرستاران را در کانون توجهات خود قرار دهند».
وی با اشاره به انتقاد فعالان صنفی از کمبود پرستار در کشور، گفت: «وقتی تعداد پرستاران شاغل نسبت به جمعیت کمتر و دولت در کنترل شرایط ناکارآمد باشد، چنین شرایطی ایجاد میشود. به طور قطع، مبلغ اعلامی برای رمدسیور وارداتی بیشتر است، اگر ۷۲۰ میلیون را صرف خرید واکسن سینوفارم ۳ دلاری میکردیم، میتوانستیم بیشتر از جمعیت کشور واکسن وارد کنیم».
وعدۀ واردات ۳٠ میلیون دوز واکسن کرونا
محمد علی محسنی بندپی عضو کمیسیون بهداشت مجلس، با اشاره به تداوم شیوع کرونا در کشور بیان کرد: « ۲۵ درصد حفظ سلامت جامعه بر عهدهی وزارت بهداشت است و ۷۵ درصد دیگر آن بر عهدهی دستگاههای دیگر است که باید پای کار بیایند تا برای کنترل و قطع زنجیرهی کرونا اقدام کنند».
وی افزود: تختهای کرونایی ما تقریبا پر و تکمیل شده و بخشهای دیگر هم به بخش کرونا اختصاص پیدا کرده، حتی همه تختهای اورژانس هم پر شده است، یعنی رابطهی عرضه و تقاضا به هم خورده است و باید بتوانیم ورودی بیمارستانها را کنترل کنیم.
وی در مورد واردات واکسن وعده داد: «قرارداد ۳۰ میلیون دُوز واکسن بسته شده و به زودی هم وارد کشور خواهد شد، واکسن برکت هم به خوبی پیش میرود و امیدواریم تا پایان آبان و آذر درصد قابل توجهی از مردم واکسینه شود به گونهای که شاهد فوتیهای بسیار کمتر باشیم».
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد: از پاندمی کرونا به سونامی کرونا رسیده ایم
امیرمسعود هاشمیان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به وضعیت وخیم کرونا در استان گفت: «در این شرایط از پاندمی کرونا عبور کرده و وارد سونامی شدهایم. سِیر بیماری انقدر سریع است که بیماری که امروز ویزیت میکنیم و مشاهده میشود که ۱۰ درصد ریهاش درگیر است، باوجود درمان مناسب، ظرف ۴۸ ساعت بسیار بدحال میشود و ممکن است ۸۰ درصد ریهاش درگیر شده و در نهایت فوت میکند».
وی در جلسه «بررسی راهکارهای کنترل و درمان کرونا با نگاه ویژه به مشهد» که در کلاب هاوس برگزار شد، اظهار کرد: «اورژانسها مملو از بیماران بدحال است، حجم بیماران به قدری زیاد است که هیچ اورژانسی جوابگوی این مقدار بیمار نیست. همچنین کمبود اکسیژن، تخت و برانکارد وجود دارد».
او با اشاره به پایین آمدن سن افراد مبتلا به کرونا تصریح کرد: «مسئولان به هر دلیلی نتوانستند که ۵ روز بیشتر تعطیل کنند، اما ۵ روز تعطیلی کافی نیست؛ چراکه هر روز شاهد تعداد مرگ و میر افراد با سن پایین هستیم. در حال حاضر تعداد زیادی جوان فوتشده میبینیم و واقعا اوضاع خوبی نیست. اکنون افرادی که هیچ بیماری زمینهای هم ندارند، در گروه سنی بین ۳۰ تا ۵۰ سال با حال بسیار بد به بیمارستانها مراجعه میکنند».
آمار رسمی کرونا در ایران؛ با مرگ ۶۵۵ نفر رکورد آمار روزانۀ مرگ و میر شکسته شد
بنابر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، در پی خیز پنجم کرونا و پیشتازی سویه دلتا در کشور، در شبانه روز گذشته ۶۵۵ تن از بیماران کووید-۱۹ به دلیل ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادند.
روابط عمومی وزارت بهداشت، روز دوشنبه ٢۵ مرداد اعلام کرد که تا کنون ۱۵ میلیون و ۴۵۴ هزار و ۳۵۱ نفر دُوز اول واکسن کرونا و ۴ میلیون و ۳۸۱ هزار و ۲۸۸ نفر نیز دُوز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۱۹ میلیون و ۸۳۵ هزار و ۶۳۹ دُوز رسیده است.
از دیروز تا امروز و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۴۱ هزار و ۱۹۴ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۵۰۴۴ نفر از آنان بستری شدند و ۷۳۷۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
همچنین مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۴ میلیون و ۴۶۷ هزار و ۱۵ نفر رسیده و در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۶۵۵ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۹۸ هزار و ۴۸۳ نفر رسیده است.
تا کنون ۲۷ میلیون و ۲۷۸ هزار و ۹۲۹ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است. در حال حاضر ۳۵۹ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۵۹ شهر در وضعیت نارنجی، ۳۰ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.