ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه گفت که او و جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در یک نشست «سازنده» در روز چهارشنبه توافق کردند که سفیران خود را برگردانند و مذاکرات را برای جایگزینی آخرین پیمان باقی مانده بین دو کشور برای محدود کردن سلاحهای هستهای آغاز کنند.
پوتین افزود: «هیچ خصومتی در طول مذاکرات وجود نداشت و سریعتر از آنچه انتظار میرفت به پایان رسید.»
دو طرف گفته بودند انتظار داشتند ملاقات آنها چهار تا پنج ساعت به طول انجامد اما این ملاقات ظرف سه ساعت به پایان رسید. پس از پایان ملاقات دو طرف به طور جداگانه با خبرنگاران سخن گفتند.
پوتین اذعان کرد که بایدن مسائل حقوق بشری از جمله سرنوشت الکسی ناوالنی، رهبر مخالفان را با وی مطرح کرده است. با این حال پوتین با برجسته کردن مسائل داخلی آمریکا از جمله اعتراضات سیاهپوستان و شورش روز شش ژانویه در این کشور از حکم زندان ناوالنی دفاع کرد و سوالات متعدد درباره بدرفتاری با رهبران مخالف روسیه را پاسخ نداد.
پوتین نزدیک به یک ساعت مقابل خبرنگاران بینالمللی حاضر بود. وی به «احترام قابل توجه» خود به بایدن به عنوان یک رهبر سیاسی با تجربه اشاره کرد که «به همان زبان صحبت میکند.»
جو بایدن نیز در یک نشست خبری جداگانه به خبرنگاران گفت که با پوتین توافق کرده است که درباره محدود کردن برخی از زیر ساختهای حیاتی برای حملات سایبری بحث کنند.
وی تاکید کرد اگر روسیه به حملات سایبری مخرب علیه اهداف آمریکایی ادامه دهد، واشنگتن تلافی خواهد کرد. بایدن تصریح کرد که پوتین از ظرفیت سایبری «بینظیر» آمریکا آگاه بود. وی تاکید کرد که روسیه خواهان جنگ سرد جدید نیست.
رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا با اشاره به سه ساعت گفتوگو افزود که آنها نیازی به صرف وقت بیشتر برای صحبت نداشتند و اکنون چشمانداز واقعی برای بهبود روابط با روسیه وجود دارد.
وی همچنین تصریح کرد که دو رهبر با جزییات در مورد گامهای بعدی که دو کشور باید برای کنترل تسلیحات برای کاهش خطر جنگ بردارند گفتوگو کردند.
پوتین در توصیف این جلسه آن را بسیار کارآمد، اصولی و خاص توصیف کرد: «هدف دستیابی به نتیجه بود که یکی از آنها عقب راندن مرزهای اعتماد بود.»
پیمان استارت نو
پوتین گفت که او و بایدن توافق کردند که مذاکرات درباره موضوعات هستهای را آغاز کنند تا به طور بالقوه جایگزین پیمان محدودیت سلاحهای هستهای (استارت نو) پس از انقضای آن در سال ۲۰۲۶ شود.
پیمان استارت نو پس در سال ۲۰۱۰ میان باراک اوباما و دیمیتری مدودف، روسای جمهوری وقت آمریکا و روسیه در پراگ امضا شد و یک سال بعد ماهیت اجرایی پیدا کرد.
این پیمان به دلیل اختلاف نظرها و تنشهای موجود میان واشنگتن و مسکو در زمینه تسلیحاتی در دوره زمامداری دونالد ترامپ در آستانه فروپاشی قرار گرفته بود.
دیدار این دو رهبر در یک عمارت مربوط به قرن ۱۸ مشرف به دریاچه ژنو در سوئیس برگزار شد.