
یورگن هابرماس، متفکر و فیلسوف معروف آلمانی دیروز روز یکشنبه (۱۲ اردیبهشت) بر خلاف تصمیم قبلی اش در یادداشتی اعلام کرد که از پذیرش «جایزه کتاب شیخ زاید» منصرف شده و آنرا به امارات پس داده است!
نمایشگاه بینالمللی کتاب در ابوظبی سه روز پیش هابرماس را به عنوان برنده امسال این جایزۀ ۲۲۵ هزار یورویی معرفی کرده بود و قرار بود سه هفته دیگر فیلسوف ۹۱ سالۀ آلمانی برای دریافت جایزه شیخ زاید در این نمایشگاه حضور یابد. این جایزه به افتخار نام پدر حاکم کنونی امارات (محمد بن زاید) نامگذاری شده است.
اما انتشار یک مقاله انتقادی دیروز یکشنبه در هفتهنامه اشپیگل در آلمان هابرماس را مجبور به انصراف از پذیرش این جایزه کرد. دیتمار پیپر نویسندۀ این مقاله با تیتر “یورگن هابرماس و تبلیغات اماراتی” در واکنش به موافقت هابرماس برای حضور در ابوظبی نوشت: “…..اما قواعد دموکراتیکی که برای هابرماس روشنگر مقدس هستند در آنجا به طور سیستماتیک نادیده گرفته میشوند”.
جالب توجه است که هابرماس دیروز در توضیح دلایل مربوط به تغییر تصمیم خود در بیانه ای نوشت: “اعلام آمادگی او برای دریافت جایزه شیخ زاید تصمیمی نادرست بوده که آن را به این وسیله تصحیح میکند…..و ارتباط تنگاتنگ نهاد اهدا کننده جایزه در ابوظبی و سیستم سیاسی حاکم بر آنجا را به اندازه کافی برای خود روشن نکرده است”.
گفتنی است که هابرماس در ۲۴ اردیبهشت ۱۳۸۱ خورشیدی به دعوت مرکز گفت وگوی تمدنها به ایران سفر کرد و در دانشگاه تهران به سخنرانی پرداخت. در کشورما هابرماس طرفداران قابل ملاحظه ای دارد و برخی او را “نامدارترین متفکر و فیلسوف زنده آلمانی” و یکی از بزرگترین فلسفه دانان جنبش های اجتماعی و اصلاح طلبی معرفی می کنند. از این لحاظ، اینکه چرا و چگونه، برای هابرماس ماهیت بغایت ضد دموکراتیک کشوری مانند امارات و جنبۀ تبلیغاتی جایزۀ هنگفتِ شیخ زاید معلوم نبوده را باید نکتۀ جالب و قابل بحثی برای هواداران او دانست.