سخنان برخی مسئولان و اطلاعیه هلال احمر ایران مبنی بردسترسی زودتر آندسته از مردم که پول خرید واکسن کرونا را دارند، با واکنش تندی روبرو شد. منتقدین میگویند «ایران نباید اولین کشوری شود که واکسن را به مردم خود میفروشد».
وضع بسیاری از استانهای ایران قرمز و حتی برخی مانند تهران «سیاه» است. تعداد زیادی از بیمارستانها جای خالی برای بیماران غیرکرونایی ندارند. کادر درمانی خسته و مردم بیدفاع و خشمگیناند. دولت سردرگم و ناکارآمد در تهیه به موقع و کافی واکسن است.
در این شرایط این خبر نیز منتشر شد که ارز نیمایی در اختیار برخی شرکتهای «خصوصی» گذاشته میشود تا واکسن وارد کنند، واکسنهایی که رایگان نخواهند بود. روزنامه بهار ۳۰ فروردین (۱۹ آوریل) در گزارشی در همین زمینه به نقل از اطلاعیه سازمان هلال احمر نوشت: «این جمعیت در روزهای آتی واکسن کرونا وارد میکند، اما این واکسنها رایگان نخواهد بود».
آنها که هم عجله دارند هم پول
خبرگزاری میزان به نقل از علیرضارئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا به این اشاره کرد که «برخی عجله» دارند و «ستاد ملی مقابله با کرونا مجوز داده افراد یا شرکتها با ارز نیمایی، واکسن وارد کنند تا افرادی که نمیتوانند طبق سند ملی واکسیناسیون، منتظر دریافت واکسن باشند، از واکسنهای واردشده توسط این افراد استفاده کنند و پول آن را نیز پرداخت کنند.»
او اضافه کرد «طبق سیاستهای اعلام شده،همه مردم تا پایان سال رایگان واکسینه خواهند شد،اما اگر نوبت فردی برای دریافت واکسن در سند ملی واکسیناسیون به عنوان نمونه آذرماه است، میتواند با پرداخت هزینه زودتر این واکسن را دریافت کند.»
این در حالی است که رئیسی روز گذشته گفته بود: «پیشبینی میشود تعداد بستریهای کرونا در این موج به ۶۰ هزار نفر برسد و حالا حالاها از وضعیت قرمز خارج نمیشویم.»
در این میان، کیانوش جهانپور، مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت به اخبار مربوط به پولی شدن واکسن واکنش نشان داد و اعلام کرد: «وزارت بهداشت هرگونه سیاست موازی یا دور زدن این برنامه ملی، تحت هر عنوان اعم از پرداخت هزینه واکسن را که ناقض برنامه ملی واکسیناسیون باشد، تکذیب میکند.»
جهانپور گفت وزارت بهداشت «هرگونه سیاست موازی یا دور زدن این برنامه ملی تحت هر عنوان اعم از پرداخت هزینه واکسن را که ناقض برنامه ملی واکسیناسیون باشد تکذیب میکند» و تاکید کرد که «هر واکسن مجاز از هرجا وارد کشور شود توسط وزارت بهداشت خریداری و در چارچوب برنامه واکسیناسیون ملی علیه کووید۱۹ بصورت رایگان توزیع و تلقیح خواهد شد.»
واکسن نیز به محملی برای سودجویی تبدیل شده است؟
واکسن کرونا حداقل به شکل رسمی در تمام کشورها رایگان است. این نکته ای است که برخی از مسئولان نیز برآن انگشت گذاشتند. روزنامه فرهخیتگان از قول علیرضا ناجی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا و عضو کمیته ملی واکسن کرونا نوشت: «تا جایی که من اطلاع دارم هیچ کشوری واکسن را به مردم کشور خود نمیفروشد. ما اولین کشوری هستیم که چنین تصمیمی میگیریم. این ظاهر خوبی ندارد.»
او انتقاد کرد که «اگر میتوانیم واکسن را وارد کنیم، چرا این واکسن را دولت نگیرد و این کار را انجام ندهد»؟ آیا «مشکل ما این بود که از مردم بابت واکسن پول بگیریم؟ یعنی اگر مردم پول بدهند میتوانیم واکسن وارد کنیم؟»
به گفته عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا این سیاست افرادی را در الویت قرار میدهد که امکان پرداخت واکسن را دارند و نه افرادی که در معرض خطر جدی و «حتی «خطر مرگ هستند».
او این سیاست را «کمال بیمعرفتی» به مردم دانست که «پولدارها واکسینه شوند و کسانی که پول ندارد در صف انتظار بایستند.»
«حتی اقتصادهای کاپیتالیستی هم دست به چنین اقدامات تبعیضآمیزی نمیزنند»
رسانههای ایران علاوه بر انتظار طولانی مردم برای ورود واکسن و نجات از این وضع، به عملکرد ضعیف دولت اشاره کردند. روزنامه بهار سخنان رئیسی و جهانپور را «نماد واضح دیگری از دستپاچگی، سردرگمی، بیبرنامگی و تناقضگویی مقامات در مقابله با بحران کرونا و البته واکسیناسیون» دانست.
این روزنامه نوشت حتی «اقتصادهای کاپیتالیستی مثل آمریکا و انگلیس هم که گفته میشود در آنجا با پول هر چیزی را میتوان خرید درمورد مساله سلامت و خرید واکسن در چنین شرایطی دست به چنین اقدامات تبعیضآمیزی نمیزنند.»
DW