با وجود پاندمی کرونا، چین در سه ماهه نخست سال جاری میلادی به حدی از رشد اقتصادی رسیده که در سه دهه گذشته سابقه نداشته است. چین تنها اقتصاد بزرگ جهان است که رشد اقتصادی آن در سال گذشته نیز مثبت بوده است.
اقتصاد چین به عنوان کشوری که منشاء شیوع ویروس جدید کرونا شناخته میشود، مانند دیگر کشورها با معضلات زیاد و رکود روبرو بود اما زودتر از بقیه این شرایط را پشت سر میگدارد.
اداره ملی آمار در پکن روز جمعه ۱۶ آوریل (۲۷ فروردین) اعلام کرد میزان رشد اقتصادی چین در سه ماهه نخست سال جاری نسبت به دوره مشابه در سال ۲۰۲۰ بیش از ۱۸ درصد رشد کرده است.
شیوع ویروس جدید کرونا نخستین بار در روزهای پایانی سال ۲۰۱۹ به طور رسمی در شهر ووهان چین تائید شد. این ویروس که عامل ابتلا به بیماری کووید۱۹ شناخته شده در مدت کوتاهی به سراسر چین و از آنجا به دیگر کشورهای جهان سرایت کرد.
با این همه و دستکم مطابق گزارشهای رسمی و شواهد، خاستگاه اصلی کرونای جدید از معدود کشورهایی است که خیلی سریع با تدبیرهای سختگیرانه و محدودکننده توانست تا حدود زیادی پاندمی را مهار کند.
رشد اقتصادی کمسابقه در سه دهه گذشته
میزان رشد اقتصادی چین در سه ماه گذشته به نسبت دوره مشابه سال قبل در سه دهه گذشته سابقه نداشته و یکی از علتهای اصلی آن رکود شدید فعالیتهای اقتصادی و تجاری در ابتدای شیوع کرونا به شمار میرود.
سخنگوی اداره ملی آمار میگوید ما در سه ماهه اول سال شاهد بهبود پایدار و باثبات وضعیت اقتصادی هستیم. او در عین حال نسبت به نااطمینانیهای ناشی از پاندمی در سراسر جهان هشدار داد و افزود شرایط در همه جا به ثبات نرسیده است.
روت کیرشنر، گزارشگر کانال یک تلویزیون آلمان در پکن میگوید سخنگوی اداره ملی آمار، علت رشد اقتصادی غیرمعمول در سه ماهه اول سال را نازل بودن این میزان در سه ماهه اول سال گذشته عنوان میکند.
رشد اقتصادی چین در سه ماه اول امسال به نسبت سه ماه آخر گذشته سال قبل شش دهم درصد بیشتر نبوده است. تحلیلگران این میزان را بیشتر پیشبینی کرده بودند و معتقدند این نشان میدهد روند احیا و بهبود اقتصادی چین ادامه دارد اما کند شده است.
کند بود احیای اقتصاد در برخی بخشها
به گفته گزارشگر تلویزیون آلمان، سخنگوی اداره ملی آمار نیز نسبت به انتظارات زیاد هشدار داده و میگوید بنیادهای بهبود بازارهای داخلی هنوز چندان مستحکم نیست و رشد در بخش خدمات و شرکتهای کوچک همچنان کند است.
در عین حال اقتصاد صادراتمحور چین از افزایش تقاضای جهانی برای محصولاتی که در پاندمی متقاضی زیادی دارند، مانند تجهیزات پزشکی یا لپتاپ و مونیتور برای دورکاری، به شدت سود میبرد.
لی کچیانگ، نخستوزیر چین ۱۵ اسفند در نشست مجمع عمومی سالانه کنگره ملی ضمن ستایش از عملکرد این کشور در مقابله با پاندمی کرونا میزان رشد اقتصادی در سال ۲۰۲۱ را “بیش از شش درصد” پیشبینی کرد.
پیشبینی رشد اقتصادی شش تا هشت درصدی
صندوق بینالمللی پول در تازهترین برآورد خود رشد اقتصادی چین در سال ۲۰۲۱ را حدود هشت درصد اعلام کرد. کشورهای مهم صادرکننده مانند آلمان میتوانند از رشد اقتصادی چین و افزایش تقاضا در آن برای کالاهایی مانند خودرو بهرهمند شوند.
چین در سال ۲۰۲۰ تنها کشور قدرتمند اقتصادی جهان بوده که با وجود بحران کرونا به رشد اقتصادی ۳/ ۲ درصدی دست یافته است. به عنوان مثال تولید ناخالص داخلی در کشوری مانند آلمان در سال گذشته پنج درصد کاهش یافته است.
با این همه میزان رشد اقتصادی چین در سال گذشته به نسبت دهههای قبل بسیار کاهش داشته است. این میزان در سال ۲۰۱۹ اندکی بیش از شش درصد بود و انتظار میرود امسال اقتصاد چین با رسیدن به رشد شش درصدی یا بیشتر به هدف احیای اقتصادی دست یابد.