سخنگوی وزارت بهداشت ایران، روز دوشنبه ۱۶ فروردین، با اشاره به قرمز شدن وضعیت تهران، اعلام کرد که شمار شهرهایی که در وضعیت قرمز و نارنجی قرار دارند، به ۲۲۷ شهر رسیده است. همزمان با اعلام وضعیت قرمز شیوع کرونا در پایتخت، مدیرعامل سازمان بهشت زهرا نیز از سه برابر شدن آمار قربانیان کرونا در تهران طی چند روز گذشته خبر داد. از سوی دیگر، کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو، از ارسال اولین محمولۀ واکسن کرونای آسترازنکا تهیه شده از سبد کوواکس به ایران خبر داد. این در حالیست که رئیس شورای عالی نظام پرستاری، از کُندی روند واکسیناسیون کادر درمان انتقاد کرده است.
اولین محمولۀ واکسن آسترازنکا از سبد کوواکس به ایران ارسال شد
کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و داروی ایران، در حساب کاربری خود در توییتر اعلام کرد: «اولین محموله واکسن تهیه شده از ساز و کار کوواکس شامل بیش از ۷۰۰ هزار دوز واکسن آکسفورد آسترازنکا تولیدی شرکت SK-Bio کره جنوبی، دقایقی پیش از مسیر آمستردام به مقصد تهران، بارگیری و ارسال شده است».
به گفته وی، مجوع سفارش خرید ایران از سبد کواکس بالغ بر ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن کرونا است. پیش از این، در روز ۱۲ فروردین نیز پنجمین محموله واکسن روسی «اسپوتنیک وی» به ایران ارسال شد که شامل ۱۰۰ هزار دوز واکسن کرونا بود.
از سوی دیگر، علیرضا رییسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، شامگاه شنبه با اشاره به اینکه تاکنون ۷۹۰ هزار دوز واکسن کرونا وارد کشور شده است، گفته بود: «در حال حاضر حدود ۲۵۰ هزار نفر در کشور واکسینه شده و حدود ۵۶ هزار نفر دوز دوم واکسن را دریافت کردهاند».
رییسی گفته بود: از سبد کوواکس ۱۶.۸ میلیون دوز واکسن کرونا خریدیم و قرار بود قبل از عید نوروز، ۴.۲ میلیون دوز به ما تحویل بدهند که این میزان به ۳.۲ میلیون دوز تبدیل شد و آخرین خبر این است که ۷۸۰ هزار دوز واکسن تا چهارشنبه به دست ما میرسد».
انتقاد رئیس شورای عالی نظام پرستاری از کُندی واکسیناسیون کادر درمان
شمسالدین شمسی رئیس شورای عالی نظام پرستاری، روز دوشنبه ۱۶ فروردین، با اشاره به وضعیت واکسیناسیون کادر درمان، بیان کرد: «ارقام و اعداد دقیقی در دست نداریم تا خیلی مشخص در مورد تعداد پرستاران واکسینه شده اطلاعرسانی کنیم. این ارقام در دست وزارت بهداشت است، اما به شکل کلی از چگونگی واکسیناسیون پرستاران خبر داریم و از این روند راضی نیستیم». وی افزود: «به عنوان سازمان نظام پرستاری از وضعیت پیشرفت واکسیناسیون کادر بهداشت و درمان به خصوص پرستاران راضی نیستیم و باید خیلی سریعتر از این تزریق واکسن کرونا پیش رفت».
وی با اشاره به واکنش سازمان نظام پزشکی مبنی بر کافی نبودن واکسنهای وارداتی برای واکسینه کردن کادر درمان افزود: «تعداد واکسنها کم است و همه آن تعدادی هم که وارد شده برای کادر درمان تزریق نشده، بلکه واکسیناسیون برای خانههای سالمندان، پاکبانها و بعضی از گروههای دیگر هم شروع شده و فقط کادر درمان نبوده است».
وی افزود: «این تعداد واکسنی که وارد شده خیلی کم بوده و به نظر میرسد، هم کسانی که واکسن را میفروشند خیلی دست و دلبازی در عملشان دیده نمیشود و قطره چکانی واکسن میدهند و هم مسئولان در عملکردشان مقداری ضعف و سهل انگاری داشتند».
وی در پایان گفت: «ای کاش ترددها را در ایام نوروز آزاد نمیگذاشتند تا مردم مسافرت نکنند تا شرایط را کنترل میکردیم. به نظر میرسد تا واکسنهای داخلی ساخته نشود واکسن به اندازه کافی وجود نخواهد داشت که جامعه واکسینه شود، مردم همان روشهای پیشگیری را باید جدی بگیرند چون موج چهارم شروع شده و به شدت رو به افزایش است».
وزیر بهداشت: با یکی از سهمگین ترین امواج کرونا مواجهیم
سعید نمکی وزیر بهداشت ایران، روز دوشنبه ضمن هشدار نسبت به افزایش موارد مثبت کرونا در کشور، گفت: «با یکی از سهمگین ترین امواج کرونا مواجه هستیم، برای نظام سلامت ایام پرچالشی را می بینم».
وی افزود: «مشخص نیست چه زمانی مرگ سه رقمی را کاهش دهیم. در حال حاضر در شرایط بسیار سنگین و دشواری قرار داریم. پیش از عید به رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی از طریق ویدئوکنفرانس تأکید کردم که برای کنترل کرونای انگلیسی تلاش کنند اما متأسفانه در مورد کنترل سفرها کسی به حرف من گوش نداد و امروز با گرفتاری بسیار سنگینی مواجه هستیم».
وی تصریح کرد: «می توانستیم به این مرحله نرسیم؛ اتفاقی که در خوزستان افتاد به ما نشان داد که مدیریت این ویروس، کار بسیار سخت و مشکلی است و سختی هایی که کادر بهداشت و درمان در کنترل مسائل خوزستان متحمل شد، از تلاش های ۱۲ ماهه برای کل کشور سخت تر و سنگین تر بود و در واقع اگر همزمان ۳ موج مانند خوزستان به ما تحمیل می شد، نظام سلامت فرو می ریخت».
وزیر بهداشت با اشاره به تولید واکسن ملی، گفت: «اجازه ندادیم کشورمان آزمایشگاه دیگران شود؛ امیدواریم بتوانیم تا اواخر خرداد جمعیت قابل توجهی را با سبدی از واردات و مجموعه تولید داخل واکسینه کنیم». این در حالیست که مصطفی قانعی رئیس کمیتۀ علمی ستاد مقابله با کرونا، روز شنبه ۱۴ فروردین از آغاز واکسیناسیون همگانی از مهر ماه خبر داد.
۲۲۷ شهر ایران در وضعیت قرمز و نارنجی قرار گرفت؛ تهران قرمز شد
ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، آخرین رنگ بندی شهرهای کرونایی کشور را اعلام کرد که براین اساس با افزایش دو برابری تعداد شهرهای با وضعیت قرمز، به ۸۸ شهرستان رسید و ۱۳۹ شهرستان در وضعیت نارنجی قرار گرفتند. ۱۹۸ شهرستان نیز در وضعیت زرد و ۲۳ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
همچنین در پی هشدارهای قبلی و با افزایش روند مبتلایان و تعداد بستریها، تهران نیز به جمع شهرهای وضعیت قرمز کرونایی پیوست. نادر توکلی معاون درمان ستاد کرونای استان تهران، گفت: در حال حاضر ۴۴۰۰ بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستانهای تهران بستری هستند و روزانه حدودا ۵۷۰۰ مورد مراجعه به بیمارستانها و مراکز درمانی را شاهد هستیم که روزانه ۱۰۰۰ نفر بستری میشوند.
بنا به گفتۀ وزارت بهداشت، ۴٢ شهرستان شامل هفت مرکز استان از جمله کرج، تهران، اصفهان، شیراز، ایلام، شهرکرد و زنجان امروز در وضعیت قرمز کرونا قرار گرفتند و ۵۴ شهرستان از جمله ۶ مرکز استان اردبیل، بجنورد، کرمان، رشت، همدان و یزد، از امروز نارنجی شدند. بنابر اعلام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، موج چهارم کرونا با سرعت در حال پیشرفت از نیمه غربی به سمت نیمه شرقی کشور است.
تکمیل صد در صدی تخت های آی سی یو در اهواز؛ وضعیت بحرانی کرونا در گیلان و مازندران
فرهاد سلطانی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، با اشاره به ادامه حجم بالای مراجعات به بیمارستانها، گفت: همچنان صد درصد ظرفیت تختهای ویژه اختصاصیافته به بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستانهای اهواز تکمیل است و تقریباً ۸۰ درصد تختهای عادی در نظر گرفته شده برای بیماران مبتلا به کرونا در اهواز نیز تکمیل است.
از سوی دیگر، وضعیت رنگ بندی کرونایی در مازندران با سرعت عجیب و باورنکردنی در حال تغییر است و پس از قائمشهر، امروز رامسر نیز به وضعیت قرمز درآمد تا بحران کرونا، سریعتر از آنچه پیشبینی میشد در مازندران پدیدار شود. هم اکنون ۸۹۴ بیمار کرونایی در مراکز درمانی زیر نظر دانشگاه های علوم پزشکی مازندران و بابل بستری هستند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان نیز وضعیت این استان را در مرحله هشدار اعلام کرد و گفت شهرستانهای رودسر، لنگرود و رودبار در وضعیت قرمز قرار دارند. وی افزود: پنج شهرستان آستارا، فومن، رشت، آستانه اشرفیه و لاهیجان نیز در وضعیت نارنجی یا پرخطر کرونایی هستند.
افزایش مرگ و میر کرونا در جوانان و افراد کم سن و سال
سخنگوی ستاد کرونای دانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: متاسفانه تعداد بیماران بستری استان از آمار پیک اول کرونا بیشتر شده و در حال عبور از آمار پیک دوم هستیم به طوری که امروز ۶۳۰ نفر در بیمارستانهای استان بستری هستند. بیشترین تعداد بیماران بستری در طول درگیری با پیک دوم ۶۵۲ نفر بود که بدون شک طی چند روز آینده از این تعداد عبور میکنیم.
وی افزود: «در بیمارستانها شاهد فوت جوانان کم سن و سالی هستیم که بدون هیچ بیماری زمینهای نتوانستهاند در مقابل کرونا مقاومت کنند. همچنین به دلیل افزایش تعداد بیماران کرونایی، بسیاری از تختهای عادی بیمارستان ها را به بیماران کرونایی اختصاص یافته است».
وی اظهار کرد: در حال حاضر بیمارستانها تنها بیماران کرونایی و اورژانسی را برای بستری شدن پذیرش میکنند و بیماران غیر اورژانسی را برای بستری نمیپذیرند.
آمار رسمی کرونا در ایران؛ مرگ ۱۷۲ بیمار در یک روز
سیماسادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت ایران، روز دوشنبه گفت: «از دیروز تا امروز ۱۶ فروردین و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۳ هزار و ۸۹۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ٢۰۴۸ نفر از آنها بستری شدند.»
به گفته وی، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به یک میلیون و ۹۴۵ هزار و ۹۶۴ نفر رسید.
وی افزود: «متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۷۲ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۶۳ هزار و ۳۳۲ نفر رسید.»
وی ادامه داد: ۴٠۹۵ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید بیماری و در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
به گفته وی، تا کنون ۱۳ میلیون و ۱۸۳ هزار و ۷۰۹ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: در حال حاضر ۸۸ شهرستان در وضعیت قرمز و ۱۳۹ شهرستان در وضعیت نارنجی هستند و بر اساس مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا مسافرت از مبدأ و به مقصد شهرهای با وضعیت قرمز و نارنجی، ممنوع است. وی همچنین گفت که ۱۹۸ شهرستان در وضعیت زرد و ۲۳ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.