ما یک معضل بزرگ در داخل کشور داریم مبنی بر اینکه هم مردم و هم روشنفکران و اندیشمندان در مورد چین، دانش بسیار کمی دارند. بسیاری از کشورهایی که با چین، همکاریهای گستردهای دارند، به وضعیت اقتصادی خیلی خوبی رسیدهاند و رشد هشت تا 10درصدی در اقتصاد را تجربه میکنند.
چین یک هدف مشخص دارد و میخواهد از نظر اقتصادی و استراتژیک قدرت اول جهانی شود. بنابراین از نظر آنها، این ایران است که وضعیت مشخصی برای خود ندارد و مشخص نیست چه زمانی به ثبات سیاسی خواهد رسید. چینیها نیز معتقدند ایران نتوانسته است به آنها اعتماد کامل بدهد مبنی بر اینکه «در صورتی که ایران به ثبات لازم برسد آیا با چین دوباره عین زمانی که ایران در تحریم قرار داشت همکاری خواهد کرد یا نه؟».
مشکلاتی که در این روابط دوطرفه و در وضعیت نابسامان کنونی به وجود میآید، قابل انتظار است و طبیعی است که چین منافع خود را در اولویت قرار میدهد و در حفظ منافع خود بسیار به نظم پایبند است. باید دانست که در درجه اول، ایران باید در برابر چین اعتماد ایجاد کند.
ما یک معضل بزرگ در داخل کشور داریم مبنی بر اینکه هم مردم و هم روشنفکران و اندیشمندان در مورد چین، دانش بسیار کمی دارند. بسیاری از کشورهایی که با چین، همکاریهای گستردهای دارند، به وضعیت اقتصادی خیلی خوبی رسیدهاند و رشد هشت تا 10درصدی در اقتصاد را تجربه میکنند.
ایران تصمیم گرفته با آمریکا همکاری نکند و با اروپا نیز با شک و تردید همکاریهایی صورت میگیرد. به شخصه برای ارتباط با اروپا نقش مهمی قائلم اما در مورد رابطه با چین نمیتوان غفلت ورزید. روشن است که اگر قرار نیست با غرب، همکاری عمیقی صورت گیرد بنابراین نمیتوان کشور را معطل نگه داشت.
هر میزان که زیرساختها در کشور توسعه نیابد و ورود فناوری به کشور کاهش یابد، کشور دچار عقبماندگی خواهد شد و باید از هر فرصت ممکن برای توسعه بهره جست. هند که رقیب جدی چین محسوب میشود، اولین واردکننده کالاهای چینی است و میزان صادرات چین به هند مقام اول در دنیا را به خود اختصاص داده است.
متاسفانه اطلاعات ما از پاکستان نیز بسیار محدود است در حالی که این کشور همراه با بنگلادش، کامبوج، سریلانکا و… که همکاریهای خوبی را با کشورهای دیگر از جمله چین در دستور کار قرار دادهاند، رشد اقتصادی بسیار خوبی را تجربه میکنند. فعالیتهای ما در ایران بسیار کند شده است و از فناوریها عقب ماندهایم و اگرچه برخی مسوولان بر دستاوردهای داخلی تاکید دارند اما حقیقتاً تحریمها ضربه اساسی به اقتصاد کشور زده است.
به هر ترتیب باید گفت چینیها بسیار منظم هستند و در همکاریها میتوان به آنها اعتماد کرد و معمولاً انقطاعی در فعالیتهای آنها همانند آنچه در کار با اروپا رخ میدهد به وقوع نمیپیوندد. بنابراین اگر بخواهیم توسعه و رشد سریع را تجربه کنیم، باید همکاری با چین را جدی بگیریم. اما این به آن معنا نیست که در صورت بهبود فضا، اروپا و آمریکا را رها کنیم چراکه به خواست مردم باید توجه شود و حتی تنوع فناوریهای هر یک از این کشورها میتواند به ما کمک کند اما باید دانش خود را نسبت به چین بسیار افزایش دهیم تا آنها را بیشتر بشناسیم./ تجارت فردا
@economistfarsi
کانال اکونومیست فارسی