بایدن میگوید آمریکا تا زمانی که ایران قدم اول را در توقف غنیسازی بر ندارد، تحریمها را کاهش نخواهد داد. این واکنشی است به شرط رهبر جمهوری اسلامی که بازگشت ایران به تعهدات برجام را به لغو همه تحریمها منوط کرده است.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی “سیبیاس” صراحتا عنوان کرد که آمریکا، برای بازگشت ایران به میز مذاکره، اول تحریمها را لغو نمیکند. جو بایدن در پاسخ به مجری که پرسید ابتدا باید غنیسازی اورانیوم متوقف شود، با اشاره سر پاسخ مثبت داد.
آیتالله خامنهای چند ساعت قبل از انجام این مصاحبه، اعلام کرده بود که ایران وقتی به تعهدات خودش در چارچوب برجام عمل خواهد کرد که آمریکا همه تحریمها را لغو کرده باشد.
رهبر جمهوری اسلامی صبح یکشنبه ۱۹ بهمن در دیدار با فرماندهان نیروی هوایی گفت: «این سیاست قطعی و غیرقابل برگشت ایران و مورد اتفاق همه مسئولان است و هیچکس از آن عدول نخواهد کرد.» خامنهای افزود که لغو تحریمهای آمریکا نیز باید مورد راستی آزمایی ایران قرار گیرند و در عمل اثبات شوند.
بایدن در حالی چنین موضع شفافی در باره ایران گرفته که سه روز قبل در نخستین نطق خود در باره سیاست خارجی آمریکا، نه به کشمکش اتمی با ایران اشارهای کرده بود و نه از شروط بازگشت به برجام حرفی زده بود.
او پیشتر هم گفته بود که ابتدا ایران باید به تعهدات برجام برگردد و بازگشت آمریکا به توافق هستهای و لغو تحریمهای اقتصادی، منوط به اثبات این امر است.
جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در مصاحبه با شبکه خبری “سیانان” پیشنهاد داده که تهران و واشنگتن هماهنگ و همزمان به برجام برگردند. او در تهدیدی ضمنی، یادآور شد که سوم اسفند (۲۱ فوریه) آخرین مهلت ایران برای پایبندی به پروتکل الحاقی در توافق اتمی است.
چند روز قبل، رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفته بود: «بایدن میخواهد به برجام بازگردد. اما زمانی میتوان از فراگیر کردن این توافق سخن گفت که همه طرفها به رعایت مفاد آن بازگشته و با هم آشتی کرده باشند. پس از آن است که امکان مذاکرات جدید بهوجود میآید.»
پیش از این آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در گفتوگو با شبکه تلویزیونی “انبیسی” گفته بود، بازگشت آمریکا به برجام مستلزم همکاری ایران برای “توافقی محکمتر و طولانیتر” است که دربرگیرنده سایر مسائل هم باشد.
مقامات آمریکایی پیشتر گفتهاند که ایالات متحده قصد دارد پس از مشورت و رایزنی با همتایان اروپایی و برطرف کردن نگرانیهای متحدان منطقهای خود، به توافقی درازمدت و مستحکم برسند.
جنیفر ساکی سخنگوی کاخ سفید گفته که علاوه بر کشورهای امضاکننده برجام با اعضای کنگره نیز در این زمینه رایزنی خواهد شد.