اعمال پروتکلهای سختگیرانه از ترس موج جدید کرونا در مواردی به اعتراضهای مردمی در خاورمیانه دامن زده و از سوی دیگر تلاش دولتهای ثروتمند برای دستیابی هر چه سریعتر و بیشتر به واکسنهای ساخته شده با واکنش سایر کشورها روبرو شده است و از توزیع ناعادلانه آن انتقاد کرده اند.
به گزارش ایرنا، همچنین کشف تعدادی مورد ابتلا به ویروس جهش یافته در برخی کشورهای منطقه این نگرانی ها را به شدت افزایش داده و مقامات برخی کشورها را بر آن داشته تا قوانین سخت گیرانه ای را اعمال کنند که باتوجه به ضعیف شدن اقتصاد خانواده ها پس از شیوع کرونا ، در برخی موارد اعتراض مردم را به همراه داشته است.
عربستان سعودی از جمله این کشورها است که به شدت از ایجاد موج دیگری از شیوع کرونا و شیوع ویروس جهش یافته در این کشور نگران است و درصدد اعمال اقدامات پیشگیرانه بر آمده که با اعتراض مردم در برخی از شهرها مواجه شده است.
عربستان
« توفیق الربیعه » وزیر بهداشت عربستان فاش کرد که به دلیل تجمع و سستی در اجرای اقدامات پیشگیرانه شمار مبتلایان به کرونا در این کشور رو به افزایش است .
وی در گفت وگو با خبرگزاری رسمی عربستان (واس) اظهار داشت: عدم رعایت نکات پیشگیرانه ما را مجبور به انجام اقدامات سختگیرانه برای مقابله با کرونا و محافظت از جامعه می کند.
وزیر بهداشت عربستان با اشاره به اینکه بسیاری از کشورهای جهان موج دوم کرونا را با شدت بیشتری نسبت به موج اول تجربه می کنند، افزود :ما نیز مستثنی نیستیم و از این بیماری مصون نیستیم بنابراین باید اقدام بسیار سختیگرانه برای مقابله با این ویروس انجام دهیم.
بر اساس اعلام رسانه های عربستان، وزارت بهداشت این کشور پس از اینکه اخیراً متوجه افزایش موارد مبتلایان به کرونا شد، بازنگری در لغو برخی محدودیت ها را خواستار شد.
در همین حال وزارت کشور عربستان گفت که مراحل لغو ممنوعیت کامل پروازها و اجازه سفر به خارج و داخل کشور مطابق با اقدامات پیشگیرانه تعیین شده توسط وزارت بهداشت انجام خواهد شد.
« محمد العبد العالی » معاون وزیر و سخنگوی وزارت بهداشت عربستان هم تصریح کرد که منحنی جدید مبتلایان به کرونا در این کشور که توسط این وزارتخانه ثبت شده است نشان می دهد که شمار مبتلایان نسبت به هفته اول ژانویه ۲۰۰ درصد رشد داشته است.
وی با اشاره به اینکه جهان همچنان از شیوع این بیماری رنج می برد، اظهار داشت: سلامت جامعه شوخی بردار نیست و همه باید به انجام رفتارهای سالم برای مقابله با این ویروس پایبند باشند.
در همین حال بسیاری از مردم عربستان سیاست های ریاض برای مقابله با ریاض را موثر ندانسته و نسبت به محدودیت های اعمال شده برای مقابله با کرونا اعتراض دارند به حدی که دوشنبه شب اهالی شهر «بریده» استان القصیم در اعتراض به سیاستهای اقتصادی دولت سعودی در خصوص محدودیتهای کرونایی و اوضاع اقتصادی و بیکاری ناشی از آن به خیابانها آمده و خواستار رفع این محدودیتها شدند.
رسانه های عربستان می گویند که ریاض قرار بود تمام محدودیت های اعمال شده برای مقابله با کرونا را از اوایل سال ۲۰۲۱ بردارد اما ظهور نسل جدید کرونا در انگلستان مانع این امر شد.
در آخرین تصمیم عربستان در اجرای اقدام های پیشگیرانه با هدف مبارزه با ویروس کرونا، از چهارشنبه گذشته ورود شهروندان ۲۰ کشور را به صورت موقت به حال تعلیق درآورد.
خبرگزاری رسمی عربستان به نقل از یک مقام در وزارت کشور سعودی اعلام کرد که ورود شهروندان ۲۰ کشور به جز دیپلمات ها و متخصصان بهداشت و سلامت و خانواده های آنها به صورت موقت به حالت درآمد.
این ۲۰ کشور شامل آلمان، آمریکا، آرژانتین، امارات، اندونزی، ایرلند، ژاپن، ایتالیا، پاکستان، برزیل، پرتغال، انگلیس، ترکیه، آفریقای جنوبی، سوئد، سوئیس، فرانسه، لبنان، مصر و هند است.
بر اساس گزارش ها، این تصمیم دولت عربستان از ساعت ۲۱ چهارشنبه (۳ فوریه ۲۰۲۱/ ۱۵ بهمن) اجرایی می شود.
افزایش شمار مبتلایان به کرونا در عربستان در حالی است که وزارت بهداشت این کشور به عنوان نخستین کشور دریافتکننده واکسن فایزر – بیونتک در منطقه، کار واکسیناسیون علیه کرونا را از ۲۷ آذر امسال آغاز کرده است و به گفته مقامات این کشور تاکنون همه مقامات این کشور و کادر بهداشتی و درمانی آن واکسن فایزر و بیونتک را دریافت کردهاند.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت عربستان واکسیناسیون کرونا در این کشور در سه مرحله انجام میشود که در مرحله اول، شهروندان و افراد مقیم بالای ۶۵ سال و کسانی که بیشترین آسیب پذیری را در برابر این بیماری دارند واکسن را دریافت میکنند.
عربستان تاکنون سه محموله از این واکسن ها را در یافت کرده است و بیش از ۳۰۰ هزار نفر در این کشور واکسن یاد شده را تزریق کرده اند.
تاکنون ۳۶۷ هزار و ۵۳۴ نفر در عربستان به این بیماری مبتلا شده اند که از این تعداد ۶ هزار و ۳۶۸ نفر جان خود را از دست داده اند.
عمان
کشور عمان نیز از افزایش شمار مبتلایان به کرونا در این کشور نگرانی دارد به ویژه اینکه هفته گذشته مقامات بهداشتی این کشور از ثبت سه بیمار مبتلا به ویروس جهش یافته خبر داد.
تلویزیون عمان روز دوشنبه اعلام کرد که این کشور برای مقابله با شیوع ویروس کرونا تا یک هفته دیگر یعنی تا ۸ فوریه بسته ماندن تمام مرزهای زمینی خود را تمدید خواهد کرد.
این تلویزیون اعلام کرد که تمدید بسته ماندن مرزهای زمینی عمان بر اساس تصمیم کمیته اضطراری مقابله با ویروس کرونا در کشور اتخاذ شده است.
خاطرنشان می شود که کشور پادشاهی به دلیل ترس از شیوع ویروس جهش یافته کرونا در این کشور از ۱۹ ژانویه مرزهای زمینی خود را بست.
با این حال « احمد بن محمد السعیدی » وزیر بهداشت عمان اعلام کرد که ۶ مورد مبتلا به ویروس جهش یافته کرونا در این کشور ثبت شده است.
وی در یک کنفرانس مطبوعاتی که روز گذشته برگزار شد، تصریح کرد که به رغم بستن گذرگاههای مرزی تعداد افراد مبتلا به کرونا در عمان در کمتر از دو هفته دو برابر شده است و ما را مجبور به اعمال اقدامات سختگیرانه می کند.
عمان پس از امارات، بحرین، عربستان، کویت و قطر به عنوان ششمین کشور عربی حاشیه خلیج فارس واکسیناسیون عمومی علیه کرونا را از هفتم دی آغاز کرد.
عمان برای استفاده از واکسن «فایزر – بیون تک » مجوز صادر کرده و در مرحله اول آن که تا روز دوشنبه ادامه یافت به کارکنان مراکز بهداشتی، سالمندان و افراد دارای بیماری مزمن تزریق شد.
تاکنون ۳۸ هزار و ۹۰۰ دوز واکسن کرونا وارد عمان شده است و این کشور روز یکشنبه هفته جاری نیز ۱۰۰ هزار دوز از واکسن « اکسفور استرازینکا » از هند دریافت کرد.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت عمان تاکنون ۱۳۴ هزار و ۳۲۶ نفر در این کشور به ویروس کرونا مبتلا شده اند که از این تعداد یک هزار و ۵۲۹ نفر فوت کرده اند.
فلسطین
وضعیت شیوع کرونا در سرزمین های اشغالی نیز خوب نیست و بر اساس اعلام رسانه ها به رغم تلاش های تبلیغاتی دولت « بنیامین نتانیاهو » برای واکسینه کردن ساکنان آن، شمار مبتلایان به این بیماری در مناطق صهیونیست نشین رو به افزایش است.
رسانه های اسرائیلی می گویند که کرونا و تعطیلی ناشی از آن بر زندگی عمومی در سرزمین های اشغالی سایه افکنده است.
دولت رژیم صهیونیستی بعداز ظهر روز دوشنبه گذشته پس از ساعت ها بحث و تبادل نظر تصمیم گرفت که قرنطینه در نظر گرفته شده برای همه مناطق سرزمین های اشغالی تا ساعت ۷ صبح جمعه تمدید شود.
کابینه رژیم صهیونیستی همچنین تصمیم گرفت که تا نیمه شب یکشنبه آینده منع ورود و خروج به سرزمین های اشغالی را اعمال کند و همه گذرگاه های مرزی هوایی، زمینی و دریایی را بسته نگه دارد.
بر این اساس، کمیته معافیت های ویژه در خواست های ورود به فلسطین که به دلایل بشردوستانه یا ویژه انجام می شود را بررسی خواهد کرد.
رسانه های رژیم صهیونیستی اعلام کردند که گذرگاه های زمینی با اردن و مصر از روز سه شنبه گذشته به مدت ۲ روز بسته خواهد شد.
وزارت بهداشت رژیم صهیونیستی روز سه شنبه اعلام کرد که پس از انجام ۹۲ هزار و ۹۵۸ آزمایش طی ۲۴ ساعت گذشته ۸ هزار و ۲۶۱ بیمار مبتلا به کرونا در سرزمین های اشغالی شناساسی شد.
مقامات بهداشتی رژیم صهیونیستی شاخص میزان آلودگی به کرونا در بین آزمایش های انجام شده را ۹.۲ درصد اعلام کردند که شاخص بسیار بالایی است و باعث افزایش نگرانی مقامات مسئول رژیم اسرائیل شد.
بر اساس اعلام مقامات بهداشتی رژیم صهیونیستی تاکنون چهار هزار و ۸۱۶ نفر در سرزمین های اشغالی بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست داده اند.
آنها همچنین اعلام کردند که در حال حاضر ۷۱ هزار و ۶۱۸ نفر در سرزمین های اشغالی به این ویروس آلوده هستند که وضعیت ۱۰۹۴ نفر آنها وخیم توصیف می شود و ۳۱۶ نفر از این افراد از تنفس مصنوعی استفاده می کنند.
وزارت بهداشت رژیم صهیونیستی در گزارش خود اعلام کرد که تاکنون سه میلیون و ۱۶۵ هزار و ۴۰۰ نفر اولین دوز واکسن ضد ویروس را در سرزمین های اشغالی دریافت کرده اند در حالی که تعداد افرادی که اولین و دومین دوزهای واکسن را در این مناطق تزریق کرده اند به یک میلیون و ۸۲۴ هزار و ۵۲۵ نفر رسیده است.
پس از ماهها محروم شدن فلسطینی ها ازدریافت واکسن توسط رژیم صهیونیستی بالاخره تشکیلات خودگردان فلسطینی روز پنجشنبه گذشته ۱۰ هزار دوز از واکسن ضد کرونا روسی اسپوتنیک را به عنوان بخشی از تعهد دو میلیون دوزی به منظور واکسیناسیون در کرانه باختری و غزه تحویل گرفت.
وزارت بهداشت تشکیلات خودگردان فلسطین با صدور بیانیه ای اعلام کرد: این میزان واکسن تحویلی فقط برای پنج هزار نفر کفایت می کند؛ این در حالی است که تشکیلات خودگردان، دو میلیون دوز وکسن کرونای روسی،علاوه بر کمک های دور و نزدیک کشورهای دوست و موسسات بین المللی، خریداری کرده است.
«می الکیله» وزیر بهداشت فلسطین گفت: بخشی دیگر از بسته واکسن خریداری شده کرونا در روزهای ۱۴ تا ۲۰ ماه جاری میلادی به دست مسئولان فلسطینی می رسد.
عملیات واکسیناسیون کرونا مطابق اعلام مسئولان فلسطینی در ۴۵ مرکز انجام خواهد شد به گونه ای که قادر به پوشش دهی همه استان ها و بیمارستان های خصوصی فلسطینی خواهد بود.
صهیونیست ها در هفته های اخیر در اقدامی نمایشی چنین وانمود کردند که برای واکسیناسیون فلسطینیان پیشقدم شده اند؛ این در حالی است که برخی منابع فلسطینی اعلام کرده اند اسرائیلی ها تحت فشار جامعه جهانی و سازمان های بین المللی اعلام کردند ۵ هزار دوز واکسن «مودیرنا» را به فلسطینی ها خواهند داد اما نهایتا فقط دو هزار دوز تحویل دادند.
از سوی دیگر برخی مقام های فلسطینی هر گونه اقدام صهیونیستی را رد کردند و گفتند اسرائیلی ها در این باره هیچ اقدامی نکرده اند و حتی دو هزار دوز اعطایی از سوی صهیونیست ها نیز صحت ندارد.
وزارت بهداشت فلسطینی نیز این اقدام صهیونیست ها را «سمبلیک و نمایشی» خواند.
در کرانه باختری تاکنون ۱۰۹ هزار نفر به کرونا مبتلا شده اند و یک هزار و ۳۳۷ نفر در گذشته اند این در حالی است که در بخش تحت محاصره غزه از ۵۲ هزار مبتلا ۵۲۷ نفر فوت کردند.
همچنین وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرد که رژیم صهیونیستی به طور عمد از ویروس کرونا به عنوان ابزاری برای سرکوب اسرا استفاده می کند بدون آنکه به خطر ناشی از انتشار این بیماری اهتمام بورزد زیرا محیط زندان ها با توجه به عدم رعایت نکات بهداشتی و عدم اتخاذ اقدامات بازدارنده جهت پیشگیری از انتشار ویروس کرونا محیط بسیار مساعدی برای گسترش این بیماری به شمار می رود.
خانم می الکیله در کنفرانس مطبوعاتی ضمن اعلام این مطلب افزود: از زمان شیوع همه گیری کووید ۱۹ در میان صفوف اسرا یعنی از ماه آوریل گذشته شمار مبتلایان از مرز ۳۰۰ نفر فراتر رفت و بالاترین آمار مربوط به افراد مبتلا در بازداشتگاه ” جلبوع ” و به دنبال آن دو زندان ” النقب ” و ” ریمون ” به ثبت رسیده است.
سوریه
سوریه به دلیل جنگ داخلی و تحریمهایی که توسط کشورهای غربی اعمال شده در بحران شدید اقتصادی قرار دارد و این وضعیت مهار کرونا در این کشور جنگزده را دشوار کرده است.
وزارت بهداشت سوریه تاکنون با توصیه های بهداشتی به شهروندان از آنها خواسته است تا مسائل بهداشتی را برای مقابله با کرونا انجام دهند.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت سوریه تاکنون ۱۴ هزار و ۹۶ مورد مبتلا به کرونا در این کشور ثبت شده است که از این تعداد ۹۲۶ نفر جان خود را از دست داده اند.
اولین مورد ابتلا به بیماری کرونا در سوریه در ۲۲ مارس سال گذشته میلادی به ثبت رسید و گفته می شود این فرد از خارج از کشور به سوریه سفر کرده بود. اولین فوتی ناشی از بیماری کرونا در سوریه نیز ۲۹ همان ماه ( مارس ) گزارش شد.
بر اساس اعلام رسانه های سوریه به رغم مشکلات اقتصادی و بهداشتی فرا روی این کشور، دولت بشار اسد سعی دارد واکسن کرونا را تهیه کند و در این پیوند پایگاه خبری العهد به نقل از بشار اسد رئیس جمهوری سوریه نوشت که دمشق برای دریافت واکسن روسی کرونا مصصم است و در این باره مذاکراتی را با طرف روسی انجام داده تا در زمان توزیع آن در بازار جهانی، این واکسن را به دست آورد.
امارات
وزارت بهداشت و پیشگیری امارات از شناسایی ۲ هزار و ۷۳۰ نفر مبتلا به ویروس کرونا طی ۲۴ ساعت گذشته خبر داد و تعداد کل مبتلایان به این ویروس در این کشور را ۳۰۶ هزار و ۳۳۹ نفر اعلام کرد.
این وزارتخانه با اشاره به اینکه مبتلایان دارای ملیت های مختلف هستند، تعداد کل بهبود یافتگان را ۲۸۱ هزار و ۴۱۰ نفر اعلام کرد و افزود: تاکنون ۸۵۹ نفر بر اثر ابتلا به کرونا در امارات جان خود را از دست داده اند.
وزارت بهداشت و پیشگیری امارات اول دی اعلام کرد که کاربرد اضطراری واکسن ساخت فایزر- بیون تک را تصویب کرده است و از روز چهارشنبه دوم دی تزریق آن در امارات آغاز شد.
این وزارتخانه روز سه شنبه اعلام کرد که طی ۲۴ ساعت گذشته ۱۰۶ هزار و ۶۱۵ دوز واکسن به افراد جامعه تزریق شده است که جمعا” تاکنون سه میلیون و ۴۴۰ هزار و ۷۷۷ نفر واکسن یاد شده را دریافت کرده اند یعنی به ازاء هر ۱۰۰ نفر ۷۹ /۳۴ دوز واکسن توزیع شده است.
همچنین مقامات بهداشتی امارات اعلام کردند که در ادامه طرح واردات واکسن کرونا روز سه شنبه اولین محموله واکسن « استرازینکا » از هند وارد این کشور شد تا برای تزریق در اختیار مراکز بهداشتی قرار گیرد.
بر اساس اعلام رسانههای محلی، امارات قصد دارد بیش از ۵۰ درصد جمعیت حدود ۹ میلیون نفری خود را در سه ماهه نخست سال جاری میلادی علیه کرونا واکسینه کند و تزریق آن را برای شهروندان و افراد مقیم این کشور رایگان اعلام کرده است.
اردن
مقامات بهداشتی اردن نیز با ابراز نگرانی از افزایش آمار مبتلایان به کرونا در این کشور از کاهش هزینه انجام آزمایش « پی سی آر » خبر دادند و این اقدام را در راستای شناسایی بیشتر و بهتر مبتلایان به کرونا بیان کردند.
این اقدام از سوی دولت اردن در حالی انجام می شود که اوایل ماه گذشته وزارت بهداشت اردن از ثبت دو مورد ابتلا به کرونای جهشیافته معروف به کرونای انگلیسی در این کشور خبر داد.
وزارت بهداشت اردن اعلام کرد که در تستهای اخیر از بیماران مبتلا به کرونا، مشخص شد که دو مورد به ویروس جهش یافته (کرونای انگلیسی) مبتلا شدهاند.
طبق یک نظر سنجی انجام شده حدود ۶۰ درصد مردم اردن از ایجاد موج بعدی کرونا در این کشور نگران هستند و اکثریت قریب به اتفاق اردنی ها می گویند که فساد در دستگاه های دولتی گسترده است و بی اعتمادی مردم نسبت به مسئولان، مقابله با کرونا را تحت تاثیر قرار می دهد.
به رغم این نگرانی ها عده ای انتظار دارند، مراکز آموزشی این کشور بازگشایی شود و یک مقام آموزش و پرورش اردن در پاسخ به این انتظارات گفته است که به زودی توصیه های لازم از وزارت بهداشت و کمیته ملی مبارزه با بیماری های همه گیری برای بازگشایی مدارس ارائه خواهد شد.
« عبدالغفور القرعان » سخنگوی آموزش و پرورش اردن گفت: شرایط برای بازگشایی مدارس وجود دارد و توصیه های وزارت بهداشت و کمیته ملی مبارزه بابیماری های همه گیری بر اساس وضعیت شیوع بیماری کرونا در اردن است و مدارسی که بازگشایی می شوند باید تا دو هفته هر روز ضد عفونی شوند و مورد ارزیابی قرار گیرند.
وی اظهار داشت: ۶۰۵ مدرسه از نظر تعداد دانش آموزان و رعایت فاصله گذاری اجتماعی ( ۲ متر به ازای هر دانش آموز ) شرایط مربوط به پروتکل بهداشتی را دارند.
اردن که به رغم آنکه در تیر رس ویروس جهش یافته قرار گرفته است اما محدودیت های کرونایی و قرنطینه را تا حدی کاهش داده و برای مقابله با کرونا به ارائه توصیه های بهداشتی به مردم روی آورده و با وارد کردن دو نوع واکسن کرونا ( سینوفارم ساخت چین و فایزر – بیون تک) ، اقدام به ارائه این واکسن ها به مردم کرده است.
کویت
کویت نیز که ۲۳ آذر مجوز استفاده از واکسن کرونای «فایزر- بیون تک» را صادر و از ۶ دی عملیات تزریق آن را بصورت رایگان برای شهروندان و افراد مقیم این کشور آغاز کرد و روز دوشنبه گذشته اعلام کرد که ۲۰۰ هزار دوز واکسن آکسفورد که توسط شرکت استرازینکا هند ساخته شده را دریافت کرده است.
مقامات بهداشتی کویت پیش از این خرید پنج میلیون و ۷۰۰ هزار دوز واکسن کرونای « «فایزر- بیون تک» را سفارش داده بودند و اکنون واکسن آکسفورد را به آن اضافه کردند.
پیشتر روزنامه الرای کویت با اشاره به اینکه این کشور به پنج میلیون و ۵۵۰ هزار دوز نیاز دارد، افزود: این در حالی است که مقامات این کشور توانستهاند ۱۵۰ هزار دوز اضافی را سفارش دهند.
بر اساس این گزارش کویت ۱۵۰ هزار دوز واکسن یاد شده را از شرکت آمریکایی فایزر دریافت کرده و منتظر دریافت ۴۵۰ هزار دوز دیگر است که در سه ماهه اول امسال (۲۰۲۱) این محموله را دریافت خواهد کرد.
« عبدالله البدر » دستیار معاون امور نظارت بر دارو و غذا در وزارت بهداشت کویت پس از ورود اولین محموله واکسن آکسفورد /استرازنکا در نشست مطبوعاتی گفت که این وزارتخانه آخرین پیشرفت ها و تحولات جهانی را در رابطه با واکسن ها از نزدیک دنبال می کند و پس از مطالعه ایمنی و اثر بخشی واکسن های تولید شده، از هیچ کوششی برای وارد کردن آنها دریغ نخواهد کرد.
همچنین خالد السعید عضو کمیته فنی واکسن کرونا در وزارت بهداشت کویت گفت: واکسن آکسفورد /استرازنکا برای گروه سنی ۱۸ تا ۶۵ سال ایمن و موثر است.
وی افزود که از این هفته وزارت بهداشت برای دریافت واکسن با تعداد زیادی از شهروندان و افراد مقیم تماس می گیرد و این واکسن ها در مرکز واکسیناسیون کویت ارائه خواهد شد.
این مقام بهداشتی کویت با اشاره به اینکه نگهداری و ذخیره سازی واکسن آکسفورد/استرازنکا آسان است، افزود: زمان بین تزریق اول و دوم آن چهار هفته است.
تاکنون ۱۵۹ هزار و ۸۳۴ نفر در کویت به این بیماری مبتلا شده اند که از این تعداد ۹۵۱ نفر جان خود را از دست داده اند.
قطر
قطر در بین کشورهای منطقه بیشترین تعداد مبتلایان به بیماری کرونا را ثبت کرده است. آمار افراد فوت شده بر اثر این بیماری در بین کشورهای منطقه بسیار پایین است و ناظران بهداشتی یکی از دلایل آن را گستردگی انجام آزمایش های کرونا، جمعیت جوان و نظام درمانی کارآمد این کشور می دانند.
بر اساس آمار ارائه شده از سوی مقامات بهداشتی قطر تاکنون ۱۴۸ هزار و ۵۲۱ نفر در این کشور به کرونا مبتلا شده اند که از این تعداد ۲۴۸ نفر جان خود را از دست داده اند.
بیش از ۹۰ درصد جمعیت قطر را کارگران خارجی تشکیل می دهند و قطر برای کنترل بیماری کرونا قوانین پیشگیرانه سختی را بر آنها اعمال کرده است به گونه ای که حضور آنها در مراکز محل خدمت خود بدون انجام آزمایش های پزشکی ممنوع است و این افراد باید مقررات لازم از جمله فاصله گذاری اجتماعی و زدن ماسک را رعایت کنند.
وزارت بهداشت قطر اواسط ماه دسامبر ۲۰۲۰ اجازه استفاده از واکسن ضد کرونای «فایزر» را صادر کرد و عملیات واکسیناسیون علیه این بیماری از ۲۳ ژانویه آغاز شد و بنا به اعلام مقامات بهداشتی این کشور تا ۳۱ ژانویه سال جاری میلادی (۲۰۲۱) ادامه خواهد داشت.
به نوشته روزنامه العرب، مرحله اول واکسیناسیون برای کسانی که بیش از سایرین در معرض این ویروس هستند شامل افراد بالای ۷۰ سال، افراد با بیماری مزمن و کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی اختصاص دارد و تاکنون همه روسا و مدیران وزارت بهداشت قطر واکسن کرونا را دریافت کردهاند.
قطر یکی از اولین کشورهای جهان است که واکسن کرونا را برای شهروندان و افراد مقیم این کشور رایگان اعلام کرده است و بر اساس اعلام رسانههای قطر، در روز نخست عملیات تزریق واکسن، صدها نفر آن را دریافت کردند.
بحرین
بحرین ۲۷ ماه گذشته میلادی از کشف ویروس جهش یافته کرونا در برخی از بیماران مبتلایان به کرونا خبر داد و اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با این بیماری را شدت بخشید.
« ولید المانع » معاون وزیر بهداشت بحرین تایید کرد که از طریق کنترل مداوم، پیگیری و تجزیه و تحلیل موارد موجود، ویروس جهش یافته در تعدادی از این موارد در کشور کشف شد.
وی با اشاره به سرعت انتشار این ویروش و خطرناک بودن آن از شهروندان خواست تا به طور کامل به اقدامات احتیاطی و دستورالعمل های صادر شده از سوی هیات ملی پزشکی و مقامات رسمی پایبند باشند تا از افزایش شیوع و تعداد بیشتر موارد ویروس جهش یافته جلوگیری شود.
معاون وزیر بهداشت بحرین گفت: به منظور پیشگیری از شیوع ویروس جهش یافته کرونا در کشور کمیته ملی مقابله با کرونا تصمیم گرفت که از ۳۱ ژانویه به مدت سه هفته حضور دانش آموزان در مدارس ، مهد کودک ها و مراکز آموزش خصوصی و موسسات دارای مجوز از وزارت کار را به حالت تعلیق درآورد و این آموزش ها از راه دور انجام خواهد شد.
همچنین ارائه خدمات در رستوران ها و کافه ها تعطیل است و اجازه برگزاری تجمع ها داده نخواهد شد.
وی با اشاره به اینکه طرح ملی واکسن کرونا در بحرین در حال اجرا است از همه مسئولان خواست تا برای واردات واکسن اقدامات لازم را انجام دهند و شهروندان نیز نسبت به نام نویسی در پایگاههای معرفی شده اقدام کنند.
المانع از شهروندان بحرینی خواست در خانه بمانند و به جز ضرورت از خانه خارج نشوند ضمن آنکه با رعایت فاصله گذاری اجتماعی از برگزاری مجالس خودداری کنند.
ویروس جهش یافته کرونا در حالی در بحرین خود را نشان داده است که این کشور از اواخر آذر روند ثبت نام و عملیات تزریق واکسن کرونا را آغاز کرد و امیدوار است با اجرای این عملیات در کمتر از چهار ماه، به شیوع بیماری کرونا در این کشور پایان دهد.
به گزارش اسکای نیوز عربی، بر اساس آمار برنامه ملی واکسیناسیون در بحرین، همه شهروندان و افراد مقیم این کشور واکسن کرونا را بصورت رایگان دریافت خواهند کرد و بر اساس آخرین آمار سازمان اطلاعات و دولت الکترونیکی بحرین تعداد کل ساکنان این کشور کوچک حاشیه خلیج فارس یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر است که از این تعداد ۴۰۰ هزار کودک زیر ۱۸ سال هستند.
بنا بر این تعداد جامعه هدف در واکسیناسیون بحرین یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر است و ۷۰ درصد آنها واکسن را دریافت کردهاند.
طبق هدف گذاری مقامات بهداشتی بحرین، روزانه ۱۰۲ نفر در این کشور واکسن کرونا را دریافت می کنند که طی مدت کمتر از چهار ماه تمام جامعه هدف آن را دریافت خواهند کرد.
بحرین برای واکسن مشترک شرکتهای آمریکایی – آلمانی «فایزر – بیون تک» و واکسن تولیدی شرکت چینی «سینوفارم» مجوز استفاده صادر کرده است.
مصر
مصر که تا پیش از فرا رسیدن فصل سرما تاحدودی از شیوع ویروس کرونا رهایی یافته بود اما این روزها با نگرانی برنامه های خود را برای مقابله با کرونا انجام می دهد.
این کشور از ۲۴ ژانویه ( ۵ بهمن ) با واکسن چینی سینوفارم واکسیناسیون کرونا را آغاز کرد و در مرحله اول همه کادر درمان باید این واکسن را دریافت کنند که مورد استقبال پزشکان مصری قرار گرفت و بر اساس اعلام وزارت بهداشت مصر، در مرحله دوم سالمندان و اشخاص مبتلا به بیماریهای زمینهای این واکسین را دریافت می کنند.
وزارت بهداشت مصر اعلام کرد که واکسناسیون کرونا در این کشور در ۲ مرحله و تا ۲۶ بهمن ادامه می یابد.
دولت مصر روز سه شنبه گذشته اعلام کرد این کشور اولین محموله واکسن کرونا ساخت شرکت آسترازنکا را در چارچوب واکسیناسیون کادر درمان خود دریافت کرده است.
به گزارش رویترز، کابینه مصر اعلام کرد این محموله شامل ۵۰ هزار دوز واکسن کرونا است.
روزنامه دولتی الاهرام پیشتر از انعقاد قراردادی از سوی دولت مصر برای دریافت ۲۰ میلیون دوز واکسن آسترازنکا از هند خبر داد.
مصر از آغاز همهگیری کرونا تاکنون ۱۶۵ هزار و ۹۵۱ مورد ابتلا به این بیماری را شناسایی کرده که از این تعداد ۹ هزار و ۳۱۶ نفر جان خود را از دست دادهاند.
بر اساس اعلام رسانه ها در مصر به دلیل ضعف زیرساختهای درمانی تست کرونا در سطح وسیعی انجام نشده و این احتمال وجود دارد که تعداد مبتلایان و جانباختگان بسیار بیشتر از آمار رسمی باشد.
با اینحال انتشار اخبار مربوط به کشف گونه جهش یافته ویروس کرونا در این کشور نگرانی ها را به شدت افزایش داده و موجب شده است تا مسئولان بهداشتی از دولت این کشور اعمال مقررات سختگیرانه برای پیشگیری از شیوع این ویروس را خواستار شوند.
خبر انتشار ویروس جهش یافته مشکلات اقتصادی این کشور را مضاعف کرد و بسیاری از بازارهای قاهره از جمله طلا و بورس را تحت تاثیر قرار داده است.
جمهوری آذربایجان
شمار ابتلای روزانه به کووید -۱۹ در جمهوری آذربایجان اگر چه در ماه های آبان و آذر نزدیک به پنج هزار نفر می رسید ولی در یک ماه اخیر این شاخص کاهش قابل توجه داشته و به ۳۰۰ الی ۴۰۰ نفر در روز رسید به طوری که دولت باکو به تازگی در این ارتباط تصمیم گرفت برخی محدودیت های رژیم قرنطینه ای را لغو کند.
دولت جمهوری آذربایجان در چنین شرایطی روز دوشنبه ( ۲۹ دی ماه جاری ) نخستین مرحله واکسیناسیون کرونا را با واکسینه جمعی از مسوولان و پرسنل بهداشتی آغاز کرد.
برای واکسیناسیون شهروندان جمهوری آذربایجان از واکسن شرکت چینی سینوواک (Sinovac) استفاده می شود و بر همین اساس با این شرکت قرارداد دریافت ۴ میلیون دوز واکسن امضا شده است .
الهام علی اف رییس جمهوری آذربایجان سه شنبه ۱۴ بهمن از توزیع ناعادلانه واکسن کرونا و موضع گیری ناعادلانه کشورهای پیشرفته در توزیع این واکسن ها انتقاد کرد و گفت که شهروندان این کشورها ۱۴ درصد از کل جمعیت جهان را تشکیل می دهند ولی آنها تا به حال ۵۳ درصد از مجموع واکسن های جهان را سفارش دادند که آن هم بی عدالتی و نابرابری است .
علی اف افزود: ۹۸ درصد از واکسن مودرنا ” Moderna ” تولید آمریکا و ۹۶ درصد از واکسن فایزر ” Pfizer ” را کشورهای ثروتمند دریافت می کنند و در چنین شرایط کشورهای فقر چه کار باید کنند .
وی همچنین با انتقاد از عملکرد دولت کانادا در این زمینه گفت : جمعیت کانادا ۳۸ میلیون نفر است ولی دولت این کشور ۱۵۴ میلیون دوز واکسن سفارش داده است و بنا بر این ۱۲۰ میلیون نفر در جهان با کمبود واکسن روبرو خواهند شد .
رییس جمهوری آذربایجان با تاکید بر این که دراین صورت درباره چه نوع دموکراسی ، عدالت و حقوق بشر می توان صحبت کرد ، گفت: حقوق شهروندان کشورهای فقیر پایمال می شود ولی کشورهای ثروتمند با دریافت ۴ الی ۵ برابر بیشتر واکسن ، سعی دارند فقط منافع خود را تامین کنند .
علی اف تصریح کرد : این فقط مربوط به این بیماری ( ویروس کرونا نیست ) و ریشه های عمیقی دارد که ان هم تصادفی نیست و به دوران استعمار بر می گردد ولی در حال حاضر شاهد یک دوره غیر رسمی استعمار نو یا استعمار اعلام نشده هستیم که نام دیگری ندارد .
رییس جمهوری آذربایجان با انتقاد از اقدامات ناعادلانه این کشورها گفت : در این صورت ، آیا این کشورها حق اخلاقی دارند که چیزی را به کسی بگویند و یا کسی را به چیزی متهم کنند؟ این خودخواهی و عدم صداقت است.