اندیشه نو: همانطور که نیروهای مترقی میهنمان از جمله تشکلهای مستقل کارگری، معلمان، بازنشستگان و نیز دانشجویان خواهان واکسن همگانی و رایگان میباشند، تشکلهای مترقی جهان نیز خواهان در اختیار قرار گرفتن فرمول واکسن توسط شرکتهای فراملیتی داروسازی از جمله فایزر به تمامی جهان شدند. نیروهای مترقی جهان معتقدند با در اختیار قرار گرفتن فرمول واکسنها توسط دولتها و شرکتهای داروسازی جهان این امکان به کشورهائی که امکان تکنولوژیک تولید واکسن را دارند، داده میشود که در یک همکاری بین المللی زمینه تولید وسیع و نیز توزیع جهانی را بوجود آورند.
برای مقابله با سودجوئی شرکتهای داروسازی جهانی مانند فایزر یک جنبش همگانی نیاز است که با فشاربه سازمان بهداشت جهانی باعث شود این شرکتها فرمولهای واکسنهای مختلف را در اختیار جهان قرار دهد. این جنبش هم اکنون در کشورهای مختلف آغاز شده است. در برخی از کشورهای اروپائی مردم با اجتماعات وسیع خواهان برخورد دولتهای خود برای واکسیناسیون همگانی و رایگان شده اند. برای نمونه در شهرهای فرانسه ما شاهد این تجمعات در این هفته بودیم که به اختصار در زیر توجه شما را به آنها جلب میکنیم.
فابیل روسل رهبر چپگرا و سناتور فرانسوی در تجمع دو روز قبل در مقابل مقر شرکت فایزر در پاریس گفت: «برای نجات بشریت از شر ویروس مرگبار کرونا فرمول واکسن کووید۱۹ را در اختیار تمام شرکت های داروسازی جهان بگذارید.» در این تجمع که به همراه تنی از چند تن از مقامات بلندپایه حزب کمونیست فرانسه، چهارشنبه در مقابل مقر شرکت فایزر در پاریس صورت گرفت تجمع کنندگان از مدیران این شرکت خواستند تا «فورا فرمول واکسن را در اختیار جهانیان قرار دهد.»
فابین روسل به رسانه های حاضر در این تجمع گفت: «ما از فرانسه و اتحادیه اروپا می خواهیم هر چه سریعتر سازمان بهداشت جهانی را متقاعد کنند، تا براساس ماده ۳۱ اصول اولیه تشکیل این نهاد بین المللی دستور آزادسازی فرمول واکسن کرونا را بدهند.»
- به گفته این رهبر چپگرای فرانسوی باید «هرچه سریعتر» فرمول واکسن کرونا بصورت عمومی در اختیار دولت ها و شرکت های داروسازی جهان قرار بگیرد.
- به گفته رهبر حزب کمونیست فرانسه، قرار نیست در زمانی که «جهان با بحران یک همه گیری بی سابقه دست به گریبان است و نزدیک به دو میلیون و پانصد نفر جانشان را از دست داده اند، شرکت های داروئی تنها به منافع و سودآوری خود بیندیشند.»
- همزمان در شهر لیون فرانسه، برخی از اعضای حزب کمونیست و فعالان چپ فرانسوی در مقابل یکی از ساختمان های سازمان بهداشت جهانی تجمع کردند.
- معترضان پلاکاردهای در دست داشتند که روی آن نوشته شده بود: «اوضاع به حدی بحرانی است که بخش خصوصی باید سودآوری و منافع مالی اش را فراموش کند.»
- رافائل دبو، یکی از مقامات بلندپایه حزب کمونیست فرانسه در این تجمع حاضر بود. وی در جمع معترضان گفت: «اگر اتحادیه اروپا در این زمینه پادرمیانی نکند، حزب کمونیست از دولت خواهد خواست تا روندی را آغاز کند که طی آن بصورت قانونی شرکت های دارویی حاضر در فرانسه ناگزیر شوند فرمول واکسن ها یا در اختیار دولت قرار دهند و یا اینکه فروش تمام محصولات دارویی آنها در کشور قدغن شود.»
- طبق قوانین رقابتی سازمان تجارت جهانی شرکت های دارویی حق دارند دست کم تا ۲۰ سال فرمول محصولات خود را مخفی نگاه دارند.
- ده ها تن از پزشکان فرانسوی با انتشار سرمقاله ای در روزنامه لوموند چاپ پاریس، «حق ۲۰ ساله» شرکت های دارویی برای حفظ فرمول محصولاتشان را «بیهوده ترین روش رقابتی در دوران یک اپیدمی مرگبار» خواندند. این پزشکان در پایان سرمقاله خود از دولت فرانسه و اتحادیه اروپا خواستند هر چه سریعتر با صدور دستورهای جدید به « تفکرات سود محور شرکت های داروئی» پایان دهند.
البته همانطور که گفته شد تکنولوژی تولید واکسن نیز مسئله بسیار مهمی است که متاسفانه همه کشورهای جهان امکان تولید انبوه آن را ندارند. از این جهت است که شرکتهای کوچک تحقیقات داروئی و یا مراکز تحقیقاتی دانشگاهی نیاز به شرکتهای تولید واکسن دارند تا پس از تحقیقات اولیه و موفق بودن فرمولهایشان به شرکتهای تولید واکسن در حجم انبوه مراجعه کنند تا امکان تولید فراهم شود. به عنوان نمونه واکسن فایزر توسط شرکت بایون تک (آلمانی) ساخته شد و بعد شرکت فایزر تولید انبوه آن را به عهده گرفت. یکوبا نیز یکی از کشورهائی است که امکانات تکنولوژیک مناسب برای تولید انبوه واکسن را دارد. چندی پیش ورز بنکومو مدیر مؤسسه واکسن فینلای کوبا به هنگام اعلام طرح تولید ۱۰۰ میلیون دوز واکسن تا پایان سال جاری ابراز داشت که : “ استراتژی کوبا برای بازاریابی واکسن خدمت به بشریت و تأثیرگذاری بر سلامت جهانی است. ما شرکت چند ملیتی نیستیم که هدف مالی را انگیزه شماره یک قرار دهیم. هدف ما ایجاد سلامتی بیشتر است.” هند نیز از کشورهائی است که امکان تکنولوژیک وسیعی برای تولید انبوه واکسن را دارد. چین نیز در تولید واکسن کرونا و پخش آن به کشورهای مختلف تلاش دارد در جهت نبرد جهانی علیه این ویروس کشنده نقش خود را بازی کند. آنها چندی پیش اعلام کردند که واکسن چینی را با شرایط مناسب در اختیار کشورهای در حال توسعه قرار دهد.
فقط با جنبشی جهانی میتوان با سودخواهی شرکتهای فرا ملیتی داروسازی که جز به منافع خود به چیزی نمی اندیشند مبارزه کرد و از طریق سازمانهای جهانی نظیر سازمان بهداشت جهانی و سازمان ملل دولتها را مجبور به واکسن همگانی و رایگان شهروندان خود کرد.
اندیشه نو: استفاده تمامی و یا بخشهایی از این مطلب با ذکر منبع بلا مانع است.