اسحاق جهانگیری معاون اول حسن روحانی رئیسجمهوری ایران، روز شنبه 13 ژوئن عنوان کرد «ما کشوری بودیم که در یک سال 100میلیارد دلار درآمد نفتی داشتیم، اما کل درآمد نفتی کشور در سال ۹۸ حدود 8 میلیارد دلار بود».
وی با متهم کردن آمریکا، سعودی و اسرائیل به «توطئه علیه ایران» گفت که درآمد نفتی کشور از سالی 100 میلیارد دلار به 8 میلیارد دلار در سال گذشته رسید اما به تعبیر او «اقتصاد ایران آسیب دید اما فروپاشی در آن اتفاق نیفتاد».
به گفته تحلیل گران مسائل ایران، جهانگیری در سخنان خود، توضیح نداد که درآمد یکصد میلیارد دلاری مربوط به چه سال یا دورهای بودهاست.
شایان ذکر است که سازمان اوپک در آخرین گزارش خود اعلام کرده بود که میزان درآمد نفتی ایران در سال 2018 حدود 60.2 میلیارد دلار بود.
به گفته جهانگیری «نماد اصلی این توطئههای آمریکا و اسرائیل، اعمال تحریمهاست».
شایان ذکر است که ترامپ در اردیبهشت 97 (شمسی) خروج آمریکا را از برجام اعلام داشت و علت آن را «اقدامات مخرب منطقهای» و همچنین فعالیتهای موشکی نظام ایران، عنوان کرد و متعاقباً نیز تمامی تحریمها علیه ایران را بازگرداند.
اسحاق جهانگیری در سخنانش همچنین به موضوع تلاش آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران اشاره کرد و گفت: «آمریکاییها مقدمات این کار را آغاز کردهاند».
بر اساس قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل که در حمایت از برجام صادر شد، تحریم تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر (چهار ماه دیگر) منقضی میشود و پس از آن ایران این امکان را خواهد داشت که به خرید و فروش جنگافزار بپردازد.
از سوی دیگر اسحاق جهانگیری در سخنان روز شنبهاش به موضوع بالا رفتن اجاره مسکن نیز اشاره کرد اما گفت: «مردم باید بدانند ما با شرایط تحریم و کرونا روبهرو هستیم».
تحلیل گران بر این باورند که اینونه توجیهات و تعلیلها صرفاً برای فرار از مسئولیت دولت از رساندن أمور معیشتی مردم به وضعیت بحرانی کنونی و گونه ای فرافکنی در پاسخگوئی غیر مستقیم به انتقادهای جناح تندرو و شخص خامنهای در طرح ناکارآمدیهای مدیریت دولتی کابینه روحانی است.
به گفته تحلیل گران مسائل اجتماعی و اقتصادی ایران، قیمت مسکن و اجارهبها در ایران در سالهای گذشته همواره رشدی تصاعدی داشته اما در چند سال اخیر، به ویژه با سقوط ارزش ریال، اجارههای بسیار بالا در شهرهای بزرگ بشدت به طبقه متوسط و آسیبپذیر جامعه ایران، فشار میآورد.