خسارات ناشی از زیانهای فجایع طبیعی در سال ٢٠٢٠ میلادی، بسیار بیشتر از زیانهای مشابه در سال ٢٠۱۹ بوده است که این امر، نشاندهندهی پیامدها و عوارض درازمدت گرمایش زمین است. این نتایج در گزارش سالانه موسسه خیریه بریتانیایی «کریستین اید»، آژانس فعال در حوزه حفاظت و توسعه پایدار زیستمحیطی، در روز دوشنبه ۸ دی/٢۸ دسامبر منتشر شده است.
مؤسسه خیریه بریتانیایی «کریستین اید»، در گزارش سالانه خود درباره پیامدها و عوارض ناشی از تغییرات اقلیمی، اعلام کرد: ده مورد فجایع زیستمحیطی رخ داده در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۵۰ میلیارد دلار خسارت بر جای گذارده است که این میزان خسارت ناشی از تغییرات اقلیمی در مقایسه با رقم مشابه سال ۲۰۱۹ بسیار بیشتر بوده است.
بر اساس این گزارش، دستکم سه هزار و ۵٠٠ نفر بر اثر این ده حادثه زیانبار زیستمحیطی جان خود را از دست داده و بیش از ۱۳ میلیون و ۵٠٠ هزار نفر بیخانمان شدند.
به گزارش موسسه خیریه «کریستین اید»، این فجایع زیستمحیطی از آتشسوزیهای گسترده در استرالیا و امریکا تا توفانهای جزایر کارائیب را در برمیگیرند، فجایع زیستمحیطی که ناشی از تغییرات اقلیمی بسیار شدید در سال ۲۰۲۰ بودهاند.
در عین حال، در این گزارش تاکید شده است که برآوردها حاکی از آن است که میزان خسارتهای ناشی از فجایع زیستمحیطی در سال ۲۰۲۰ رقمی بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار است که توسط شرکتهای بیمه پرداخت شده است زیرا بخش بزرگی از خسارتدیدگان، بیمه نبودهاند.
کشورهای فقیر خسارت سنگینترین پرداخت کردند
همچنین، بر أساس اعلام موسسه «کریستین اید»، جای شگفتی نیست که کشورهای فقیر هزینه سنگینتری در قبال فجایع طبیعی نسبت به کشورهای ثروتمند پرداخت کردند. در این گزارش، بر أساس تحقیقات منتشر شده در مجله علمی «لانست»، آمده است: میزان خسارات اقتصادی که کشورهای ثروتمند بر اثر فجایع طبیعی متحمل شدند از نظر ارزش أموال بیشتر از ضررهای اقتصادی در کشورهای فقیر بوده است اما تنها رقم خسارات مالی نشاندهنده عمق این فجایع نیست.
در گزارش موسسه خیریه بریتانیایی تاکید شده است که فجایع اقلیمی بدون تردید، حتی پیش از اینکه انسان کره زمین را با برخی ناهنجاریهای زیستمحیطی درگیر سازد، وجود داشته است اما افزایش دمای زمین تا بیش از یک درجه سانتگیراد، از آغاز انقلاب صنعتی، بر میزان خسارتهای ناشی از فجایع اقلیمی دامن زده است.
کت کریمر، مدیر بخش اقلیمی موسسه «کریستین اید»، هم با اشاره به افزایش بیسابقه دمای کره زمین در سال ۲۰۲۰، تصریح کرد: بر اثر افزایش دمای کره زمین، در سالی که گذشت شاهد جاری شدن سیلهای شدید در آسیا، هجوم ملخها در آفریقا و توفانهای شدید در اروپا و آمریکا بودیم.
پنج مورد از زیانبارترین خسارتهای زیستمحیطی در سال ۲۰۲۰ مربوط به بادهای موسمی به ویژه در قاره آسیا میباشد.
به گفته یک متخصص تغییرات اقلیمی در دانشگاه بنگلادش، سیلهای جاری شده در سال ۲۰۲۰ در این کشور، که بیش از یک چهارم بنگلادش را به زیر آب برد از جمله شدیدترین بلایای طبیعی بوده است.
توفانهای سال ۲۰۲۰ در اروپا که مناطقی از بریتانیا، ایرلند، فرانسه و ایتالیا را درنوردید از جمله خسارتبارترین فجایع زیستمحیطی این سال برآورد شدند.
بر اساس توافق آب و هوایی پاریس، کشورهای جهان برای محدود نگاهداشتن افزایش دمای کره زمین تا یک و نیم درجه سانتگیراد متعهد شدند اما این تعهدات به ویژه پس از خروج ایالات متحده آمریکا از این توافق بطور کافی به اجرا در نیامده است.