۴۷ کشور حاضر در جلسه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در بیانیهای با محکوم کردن «نقض شدید حقوق بشر» در ایران، خواستار آزادی زندانیان سیاسی در ایران شدند.
نماینده آلمان در چهل و پنجمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد بیانیه مشترک این ۴۷ کشور را در حمایت از «شجاعت مدافعان حقوق بشردر ایران» قرائت کرد.
همه اعضای اتحادیه اروپا به همراه برخی کشورهای دیگر در بیانیهشان از استفاده گسترده از مجازات اعدام، نقض آزادی بیان و تجمع، شکنجه و بدرفتاری با بازداشتشدگان، اعترافهای اجباری و عدم دسترسی به دادرسی عادلانه در ایران انتقاد کردهاند.
۴۷ کشور عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل در بیانیه خود به اعدام نوید افکاری، یکی از شرکت کنندگان در اعتراضهای خیابانی در مرداد سال ۱۳۹۷ اشاره کرده و این «اعدام ناگهانی» را در شرایطی که گزارشهایی درباره «اعترافات اجباری و شکنجه» او در زمان بازداشت منتشر شده بود، محکوم کردند.
کشورهای امضا کننده این بیانیه با اشاره به پرونده برزان نصراللهزاده که در زمان بازداشت کمتر از ۱۸ سال داشته و اینک به اعدام محکوم شده است، از اجرای حکم اعدام نوجوانان در ایران به عنوان یکی دیگر از مصادیق نقض حقوق بشر نام بردهاند.
در بخش دیگری از این بیانیه به «ارعاب و فشار» علیه مدافعان حقوق زنان، فعالان محیط زیست و وکلا در ایران اشاره شده است. از همین رو آنان آزادی فوری زندانیان عقیدتی و سیاسی مانند نسرین ستوده و نرگس محمدی را خواستار شدند.
لزوم همکاری ایران با گزارشگران ویژه سازمان ملل
۴۷ کشور امضاکننده بیانیه در ادامه خواستار همکاری ایران با گزارشگران ویژه سازمان ملل متحد شدند. تضمین استقلال نظام قضایی و عادلانه بودن قوانین دادرسی و دسترسی آزادانه متهمان به وکیل و همچنین اجازه تحقیقات مستقل و شفاف درخصوص «استفاده نامتناسب از زور و خشونت علیه اعتراضات مسالمتآمیز» در ایران از دیگر خواستههای مطرح شده در بیانیه ۴۷ کشور عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل است.
همچنین تعدادی از نمایندگان کشورهای مختلف در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در حاشیه نشست این شورا از وضعیت حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی کردند.
نماینده ایران در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز در مقابل با رد انتقادهای مطرحشده در این نشست از «برخورد گزینشی» با حقوق بشر توسط کشورهای غربی سخن گفت.
احضار سفرا برای ابلاغ اعتراض
پیش از این کشورهای بریتانیا، آلمان و فرانسه روز چهارشنبه در اقدامی هم زمان، سفرای ایران در لندن، برلین و پاریس را احضار و مراتب اعتراض دولتهای خود را به جهت بازداشت شهروندان کشورهایشان و همچنین چگونگی رفتار با زندانیان سیاسی ابلاغ کردند.
در واکنش به این اقدام، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران اقدام این کشورها را به منزله دخالت در امور داخلی ایران ارزیابی کرد و گفت: «برای ما بسیار عجیب و غیر قابل باور است که همین کشورها نه تنها واکنشی در قبال نقض فاحش حقوق ملت ایران بواسطه سیاست ضد بشری فشار حداکثری رژیم آمریکا و تحریمهای ظالمانه و ضد بشری آن اتخاذ نکرده اند، بلکه عملا با بیعملی خود به آن دامن می زنند و در آن شریکند.»
این در حالی است که برخی رسانهها از لغو ناگهانی سفر محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران به آلمان، فرانسه و بریتانیا بعد از اعدام نوید افکاری خبر داده بودند.
وزارت خزانهداری آمریکا نیز روز گذشته در راستای اعمال سیاست «فشار حداکثری»، محمود ساداتی، قاضی دادگاه نوید افکاری که حکم به اعدام او داد، محمد سلطانی، قاضی دادگاه انقلاب مشهد و همچنین زندانهای ارومیه، عادلآباد شیراز و وکیلآباد مشهد و شعبه اول دادگاه انقلاب شیراز را به لیست تحریمهای این کشور اضافه کرد.
در این راستا مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا از جامعه بین المللی خواست تا همانند واشنگتن در راستای پاسخگو کردن حکومت ایران دست به اقدام عملی بزنند.