مشاور امنیت ملی سابق آمریکا در کتابش عصبانیت خودش را از عدم جنگافروزی دونالد ترامپ علیه ایران ابراز کرده است. کتاب «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید که بخشهایی از آن در رسانهها منتشر شده دربر دارنده مطالب و ادعاهایی درباه تغییر سیاست رئیس جمهور در مورد ایران است.
خلاصهای که روزنامه نیویورکتایمز از کتاب بولتون منتشر کرده نشان میدهد او بعد از سرنگونی پهپاد آمریکا توسط ایران از دونالد ترامپ به دلیل عدم اقدام علیه ایران عصبانی بوده است.
بولتون از برههای که قرار بوده حملهای توسط آمریکا علیه ایران اتفاق بیفتد به عنوان یک «نقطه عطف» برای خودش در دولت دونالد ترامپ یاد کرده است. این حمله، بر خلاف نظر جان بولتون، اتفاق نیفتاد.
خرداد سال ۱۳۹۸ اعلام شد که ایران یک پهپاد آمریکا را سرنگون کرده است. بولتون که همواره مفتخرانه میگوید حامی سیاستی موسوم به «پاسخ غیرمتناسب» است ترامپ را برای آغاز مجموعهای از حملات نظامی به ایران تحت فشار قرار داد.
نیویورکتایمز نوشته احتمالاً میتوانید شور و هیجان جان بولتون را حدس بزنید که در کتابش نوشته «حول و حوش ساعت ۵:۳۰» برای عوض کردن لباس روانه منزل شده چون فکر میکرده که قرار است «کل شب» را در کاخ سفید سپری کند.
سرخوردگی جان بولتون بعد از اینکه ترامپ در لحظات آخر انجام حملاتی در ایران را لغو کرد هم قابل حدس زده است. ترامپ به جان بولتون گفته که این حمله به این خاطر که به کشته شدن ۱۵۰ نفر منجر میشود متناسب نیست.
جان بولتون در کتابش از صرفنظر ترامپ از حمله به مواضعی در ایران به عنوان «غیرمنطقیترین کاری که ممکن بود از سوی هر رئیسجمهوری انجام شود» نام برده است.
ایران بامداد ۳۰ خرداد یک فروند پهپاد جاسوسی «گلوبال هاوک» آمریکا را پس از تجاوز به حریم سرزمینی جمهوری اسلامی ایران در منطقه روبروی کوه مبارک استان هرمزگان هدف قرار داد و سرنگون کرد. این پهپاد با آتش سامانه پدافند موشکی «سوم خرداد» نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مورد هدف قرار گرفت و ساقط شد.
پیش از این رسانههای آمریکا هم به بروز اختلاف در دولت ترامپ، از جمله بین بولتون و «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا بعد از سرنگونی پهپاد آمریکا توسط ایران اشاره کردهاند.
روزنامه نیویورکر به عنوان مثال مردادماه سال گذشت نوشت «مایک پامپئو»آمریکا و «جان بولتون» که از طرفداران قدیمی تغییر نظام ایران است، در ابتدا از حمله نظامی انتقامجویانه حمایت میکردند. ترامپ هم با آنها موافق بود، اما تصمیمش را هنگامی که چیزی به پرواز هواپیماها نمانده بود تغییر داد.
«فرد فلیتز»، رئیس دفتر سابق بولتون به نیویورکر گفته که قبل از رویداد سرنگونی پهپاد آمریکا توسط ایران هم دیدگاههای پامپئو و بولتون دستکم در خصوص ایران همسو بود.
با وجود این، روابط میان این دو مقام، هر چقدر هم که درباره ایران همنظر باشند، ظاهراً در ماههای گذشته رو به وخامت گذاشته است، تا جایی که به گفته یک منبع آگاه، «آنها با هم صحبت نمیکنند» و پیامهایشان را معمولاً از طریق واسطهها به هم میرسانند. پامپئو ماه گذشته در پاسخ به سوالی درباره رابطهاش با بولتون گفت: «همیشه میان مدیران سازمانهای مختلف تنشهایی وجود دارد.»
با وجود این نیویورکر نوشته بود به نظر میرسد کسی که الان به وصله ناجور تبدیل شده بولتون است نه پامپئو. ترامپ بعد از لغو حمله به ایران در یک جلسه علنی از بولتون انتقاد کرد و بعد از آن در حالی که پامپئو را در کنارش داشت با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی دیدار کرد، در حالی که بولتون روانه مغولستان شد.
دونالد ترامپ سرانجام چند ماه بعد طی یک پیام توئیتری بولتون را اخراج کرد و بعداً در یک پیام توئیتری دیگر نوشت اگر او را اخراج نکرده بود الان «جنگ جهانی ششم» آغاز شده بود.