فرانسه و آلمان با تهیه پیشنویس سندی، کشورهای اتحادیه اروپا را به یکپارچگی بیشتر در زمینه همکاری برای تقویت ساختار دفاعی مشترک فراخواندند.
در آستانه اجلاس روز سه شنبه وزرای دفاع اتحادیه اروپا، سندی بین کشورهای عضو توزیع شده است که در آن نویسندگان پیشنویس خواستار افزایش «ظرفیتهای اتحادیه برای عمل به مثابه یک تامین کننده امنیت» شده اند.
این سند سیاستگذاری علاوه بر آلمان و فرانسه از پشتیبانی ایتالیا، اسپانیا و دیگر کشورهای عضو را نیز برخوردار است.
در این بیانیه که نسخهای از آن به دست وبسایت بلومبرگ رسیده آمده است : «یکپارچگی دفاعی به امری لازم بدل شده است چرا که شاهد بازگشت رقابت و منازعه بر سر قدرت هستیم و نظم بین المللی که بر پایه قانون قرار دارد مورد تهدید قرار گرفته است.»
این سند از بازوی اطلاعاتی اتحادیه اروپا خواسته است تا پایان سال جاری برآوردی محرمانه از تهدیدات پیش رو به دست دهد، در زمینه امنیت سایبری و فضا گرفته تا حفظ صلح، تا بر اساس آن کشورهای عضو بتوانند ظرفیتهای مشترک خود را برای آینده یکپارچه کنند.
اقدام جدید اتحادیه اروپا برای تقویت ساختار دفاعی مشترک، در میانه تنش در روابط نظامی آلمان و آمریکا رخ می دهد. چند هفته قبل دونالد ترامپ اعلام کرد که ده هزار نیروی نظامی ایالات متحده را که در آلمان مستقر هستند از این کشور بیرون می کشد.
ایجاد یک «ساختار دفاع مشترک اروپایی» پیشنهاد امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، بوده است که در سال گذشته از سوی آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان نیز مورد حمایت قرار گرفت.
برای این طرح یک صندوق نیز جهت تعمیق روابط مشترک دفاعی پیش بینی شده است. این صندوق قرار است به کشورهای عضو اتحادیه اروپا اجازه تجهیز تسلیحاتی مشترک را بدهد و همچنین به ساده سازی «ساختارهای نظامی مشترک اروپایی» کمک کند.
با این حال این ساختار دفاعی مشترک مخالف بزرگی به نام ایالات متحده دارد. کاخ سفید نگران است تشکیل چنین ساختاری باعث فروپاشی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، شود.
تهیه پیشنویس مشترک فرانسه، آلمان و بریتانیا برای «هشدار» به ایران در شورای حکام
از سوی دیگر و در راستای همکاری کشورهای اروپایی، سه قدرت فرانسه، آلمان و بریتانیا در بیانیه ای مشترک در اجلاس شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی خواستار «همکاری کامل» ایران با بازرسان آژانس شده اند.
این پیش نویس یک صفحه ای که نسخه ای از آن به رویت نشریه بلومبرگ رسیده و احتمالا حمایت آمریکا را نیز برای تصویب نهایی در پی داشته باشد، اولین اخطار رسمی سه کشور اروپایی به ایران در شورای حکام در طی هشت سال گذشته به شمار می رود.
طرح این بیانیه همزمان با آن صورت می گیرد که رئیس سازمان بین المللی انرژی اتمی در جریان نشست اعضای این سازمان گفت مقامات جمهوری اسلامی چهار ماه است مانع بازدید بازرسان از دو ناحیه مشکوک به فعالیت غیرقانونی هسته ای شده اند. امری که آژانس می گوید در مغایرت با پذیرش پروتکل الحاقی از سوی ایران است.