بنبست سیاسی 500 روزه در اسرائیل امروز قرار است پایان یابد و بنیامین نتانیاهو و بنی گانتس، دو رقیب انتخاباتی، بهطور مشترک کابینه جدید اسرائیل را تشکیل دهند. در این میان، قریبالوقوعبودن الحاق بخشهایی از کرانه باختری به خاک اسرائیل که یکی از اصلیترین و جنجالیترین شعارهای انتخاباتی نتانیاهو بود، نگرانیهای بینالمللی را برانگیخته است. هفته گذشته مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در سفری هشتساعته به اسرائیل رفت تا درباره موضوعات مختلف ازجمله این طرح الحاق با مقامهای اسرائیلی گفتوگو کند. پیش از این گفته شده بود که ایالاتمتحده قصد مداخله درباره برنامه نتانیاهو برای الحاق کرانه باختری به خاک اسرائیل را ندارد اما گزارش جدید نیویورکتایمز حاکی از این است که وزیر خارجه آمریکا نسبت به هرگونه اقدام عجولانه دراینباره به نتانیاهو هشدار داده است.
به گزارش نیویورکتایمز، این سفر در حالی انجام شد که «در آستانه تحلیف کابینه جدید در اسرائیل اختلافها بر سر الحاق 30درصد کرانه باختری در داخل و خارج اسرائیل بالا گرفته است. دولت دونالد ترامپ بر سر فرمولهای طرحهای الحاق با فشار گسترده رهبران عرب روبهرو است. باوجود اینکه پمپئو از پرداخت صریح به پرونده الحاق اجتناب کرد، اما تحلیلگران معتقدند هدف از این سفر هشدار به اسرائیل درباره گام شتابزده در این مسیر بود. اگر دولت ترامپ به طرح معامله قرن به نتانیاهو درباره الحاق، چراغسبز نشان داده بود الان احتمالا رنگ چراغ را به زرد تغییر داده است».
دنیس راس، دیپلمات پرسابقه و کهنهکار آمریکایی، میگوید شواهد حاکی از این است که بعد از سلسلهمانورهای دیپلماتیکی که بهنظر فشار بر مسئولان فلسطینی برای انجام مذاکرات جدید با اسرائیلیها بوده وقفهای مشخص در رویکرد دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، در پرداختن به بحث داغ الحاق کرانه باختری پیش آمده است.
از نظر راس، رهبران عرب همسایه اسرائیل دولت ترامپ را به عقبنشینی از موافقتش با الحاق ترغیب کردهاند، به این دلیل که الحاق منجر به نابودی توافقات امنیتی منطقهای و سوقدادن فلسطینیها به اردن و ناامیدکردن هرگونه امید به مذاکرات آینده میشود. برخی مقامات عرب و اسرائیلی نیز گفتهاند نباید دست به این کار زد یا دستکم در این زمینه شتاب کرد. انتظار میرود اجرای این طرح با تأخیر روبهرو شود.
در همین حال وزرای خارجه اتحادیه اروپا هم در نشست اخیر خود با طرح الحاق کرانه باختری مخالفت کرده و هشدار دادند که از هر ابزاری برای جلوگیری از اجرای این طرح استفاده خواهند کرد.
روز گذشته هم عبدالله دوم، پادشاه اردن، نسبتبه اجرائیشدن این تصمیم اسرائیل هشدار داد. پادشاه اردن در گفتوگو با نشریه اشپیگل آلمان گفت: الحاق بخشهایی از کرانه باختری به اسرائیل عواقب خطرناکی به همراه خواهد داشت. اگر اسرائیل عملا بخشهایی از کرانه باختری را الحاق کند، باعث درگیری بزرگی با پادشاهی اردن خواهد شد.
او درباره اینکه آیا معاهده صلح با اسرائیل تعلیق خواهد شد یا خیر، گفت: «نمیخواهم تهدید کنم یا فضا را بهسوی اختلاف و درگیری، سوق دهم، ولی همه گزینهها را بررسی خواهم کرد. ما با کشورهای زیادی در اروپا و جامعه بینالملل اتفاق نظر داریم که نباید در خاورمیانه، قانون زور را پیاده کرد. تنها راهکار، تشکیل دو دولت است. رهبرانی که ندای راهکار تکدولتی سر میدهند، از تبعات آن اطلاعی ندارند. اینکه اگر تشکیلات خودگردان فلسطین از بین برود، چه اتفاقی رخ خواهد، قطعا شاهد هرجومرج و افراطیگری بیشتر در منطقه خواهیم بود».