اعتراضات سراسری دیماه ۱۳۹۶ از روز هفتم دی آن سال در مشهد آغاز شد و به دستکم ۷۲ شهر کوچک و بزرگ ایران گسترش پیدا کرد. در این اعتراضات بود که مردم معترض همه جناحهای حکومت ایران را به چالش کشیدند. بهگفته منابع رسمی در اعتراضات دیماه ۹۶ شمار بازداشتشدگان ۴ هزار و ۹۷۲ نفر بود و دستکم ۲۷ نفر نیز در جریان سرکوبها کشته شدند.
فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی با احتمال اینکه در سال جاری آشوبهایی برپا شود، گفت یگان ویژه با تجهیزات خوبی که دارد باید بتواند این «تهدیدها» را همچون اعتراضات ۹۶ و ۹۸ سرکوب کند.
سردار حسن کرمی، فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت از «حمایتهای بسیار خوب» مسئولان حکومتی از این یگان خبر داد و گفت:
«تجهیزات و امکانات خوبی در اختیار این یگان قرار میگیرد و پشتیبانیهایی که از این یگان شده در حوزه زیرساختها در سطح کشور اعم از تکمیل و توسعه پادگانها، ابزار و امکانات آموزشی مورد نیاز پادگانها و تأمین تجهیزات تخصصی مورد نیاز و نیروی انسانی، سال ۹۹ را برای ما متناسب با افزایش تهدیدها سال مهمی قرار داده است.»
یگان ویژه، از یگانهای زبده عملیاتی نیروی انتظامی در سال ۱۳۷۰ تشکیل شده و به عنوان پلیس ضدشورش جمهوری اسلامی به کنترل اجتماعات، سرکوب اعتراضات و تجمعات مخالف حکومت می پردازد. این نیرو نقش مهمی در سرکوب اعتراضات سراسری دیماه ۱۳۹۶ و آبانماه ۱۳۹۸ داشت.
اعتراضات سراسری دیماه ۱۳۹۶ از روز هفتم دی آن سال در مشهد آغاز شد و به دستکم ۷۲ شهر کوچک و بزرگ ایران گسترش پیدا کرد. در این اعتراضات بود که مردم معترض همه جناحهای حکومت ایران را به چالش کشیدند. بهگفته منابع رسمی در اعتراضات دیماه ۹۶ شمار بازداشتشدگان ۴ هزار و ۹۷۲ نفر بود و دستکم ۲۷ نفر نیز در جریان سرکوبها کشته شدند.
مسئله این است که در جمهوری اسلامی بهترین حمایت های مالی و خدماتی و بیشترین ابزارها و امکانات در اختیار نیروهای نظامی و انتظامی قرار میگیرد تا در خدمت حفظ امنیت و آرامش ملت باشد و آن نیروها نیز وظیفهای جز برقراری امنیت برای شهروندان و حفاظت از معترضان در هنگام برپایی راهپیمایی اعتراضی که نص اصل ۲۷ قانون اساسی است ندارند اما آیا این امکانات و خدمات بسیار خوب صرف حفاظت از مردم میگردد یا به روشن ترین شکل ممکن صرف سرکوب آنان میشود؟ مثلا دقیقترین تیراندازی ها و نشانه گیری ها و بهترین ماشین های آبپاش و بهترین شوکر ها و باتوم ها در مملکتی که آب آشامیدنی در برخی شهرها و روستاهای جنوب آن وجود ندارد و برنامه های آموزشی اینترنتی آن در فاجعه بار ترین شکل ممکن سیستم آموزشی فشل کشور را به یغما برده و دانش آموزان را از ارتباط سهل و سریع با معلمان خود محروم ساخته است، میتواند نیروی انتظامی مجهز و مستحکمی برآورد که سرکوب مردم به نام اشرار و تیراندازی به جوانان معترض به نام آشوبگران و حمله به زنان و مردان خسته از فقر و فساد و جان به لب رسیده از ظلم و عناد حکومتی لجوج و ناکارآمد و بسته و دگم، را جزو وظایف ذاتی خود قلمداد کند. آیا وظیفه نیروی انتظامی در کشور هرچه مجهز تر شدن برای هرچه بهتر خفه کردن کوچکترین صدای اعتراض مشروع هموطنان تحت تبعیض و ستمدیده خود است؟
پاسخ را خود این مقام نظامی داده است:
فرمانده یگان ویژه درباره سرکوب اعتراضات سال ۹۶ گفت: «دشمن در سال ۹۶ از تاکتیکهایی استفاده کرد و حداکثر خشونت و تخریب را در دستور کار خود داشت و با روشهایی از جمله پراکندگی مناطق درگیر خواست تا ما را خسته کند، اما یگان ویژه با قدرت تحرک بالا توانست آنها را سرکوب کند.»
کرمی افزود یگان ویژه به این حوزهها اشراف پیدا کرده و «واحدهای واکنش سریع با سرعت بیشتری آماده شدهاند تا بتوانند در داخل شهرها با تمرین سناریوهای مختلف وسائل نقلیه سبک و سیار بهموقع جابهجا شوند».
کرمی با مثبت دانستن کارنامه نیروهای یگان ویژه در سرکوب این اعتراضات گفت:
«یگان ویژه به دلیل کارنامه قابل قبول آبان سالهای ۹۶ و ۹۸ و سایر حوادث از جمله موضوع آب در استان اصفهان، در اجرای راهبردهای بازدارنده و استفاده از تجهیزات پیشرفته برای کنترل صحنههای آشوب مصممتر شده است و گفت وگو از جمله تاکتیکهای مؤثر یگانهای ویژه در مواجه اولیه با آشوبها مورد استفاده قرار میگیرد و آن را با استفاده از سیستم صوت بسیار قوی در دستور کار داریم.»
اعتراضات سراسری آبان ۱۳۹۸ نیز پس از آن آغاز شد که حکومت شبانه نرخ بنزین را افزایش داد. این اعتراضات به سرعت به تظاهرات علیه حکومت ایران تبدیل شد و در جریان آن بر اساس گزارش سازمان عفو بینالملل دستکم ۳۰۴ نفر، از جمله حداقل ۲۳ کودک، کشته شدند.
کلمه با دسترسی به اطلاعات محرمانه از وزارت کشور تعداد کشتهشدگان را ۶۶۰ نفر عنوان کرده بود. بر اساس گزارشها همچنین دستکم هفت هزار نفر در جریان این اعتراضات بازداشت و زندانی شدند.
کلمه