هزاران نفر در خارطوم در برابر وزارت دفاع سودان گرد آمدند و بار دیگر خواهان انتقال قدرت به غیرنظامیان شدند. ۱۰۰ نفر از قضات نیز با لباسهای مشکی خود جداگانه به تظاهرات پیوستند. کشورهای آفریقایی در مصر نیز خواسته معترضان را تکرار کردند.
بعد از ظهر پنجشنبه ۵ اردیبهشت / ۲۵ آوریل یک بار دیگر بهدعوت گروههای مخالفان صدها هزار نفر در برابر ساختمان وزارت دفاع گرد آمدند. فراخوان این تظاهرات با عنوان «تظاهرات میلیونی» صادر شده بود.
تظاهرکنندگان از نقاط مختلف سودان، از جمله ایالتهای جزیره، واقع در مرکز، نیل آبی در جنوب شرقی و همچنین از محل تولد عمر البشیر، رئیس جمهوری سابق سودان، آمده بودند.
گروههای زنان که بهشکل ویژهای از ۱۹ دسامبر که اعتراضات آغاز شد در آن شرکت دارند، با در دست داشتن پرچمهای سودان و خواندن ترانهها در این گردهمایی بزرگ حضور داشتند.
این تظاهرات در پنج ایالت، از جمله در منطقه متشنج دارفور در غرب کشور، فراخوانده شد. هر ایالت بهشکلی به فراخوان «تظاهرات میلیونی» «ائتلاف برای آزادی و تغییر»، متشکل از گروههای اصلی مخالفان پاسخ داد.
بهدنبال برچیدهشدن دولت عمرالبشیر توسط ارتش، یک شورای انتقالی نظامی قدرت را در این کشور تصاحب کرده است. معترضان سودانی که با اعتراضات خیابانی گسترده موجب برکناری عمرالبشیر شدند، خواهان روی کار آمدن یک دولت مدنی و حضور مردم در شورای انتقالی هستند.
در همین حال ۱۰۰ قاضی نیز در خارطوم از مقابل ساختمان دیوان عالی کشور به سوی وزارت دفاع حرکت کردند. آنها لباسهای مشکی خود را بر تن کرده بودند و با شعار «قضات برای تغییر» در تظاهرات شرکت کرده بودند. این نخستین راهپیمایی قضات از زمان حکومت عمر البشیر بود. آنها در شعارهای خود استقلال دستگاه قضائی کشور را مطرح کردند.
در برابر اعتراضات گسترده مردم، شورای انتقالی نظامی روز چهارشنبه اعلام کرد که با «ائتلاف برای آزادی و تغییر» بر سر «بیشتر خواستهها توافق کرده» اما نه جزئیاتی در اینباره ارائه داد نه تاریخی برای انتقال قدرت به غیرنظامیان. شورای انتقالی نظامی گفته که آنها تنها قدرت حکومتی را در دست خواهند داشت و غیرنظامیان پست نخستوزیری و وزارتخانههای دولت را بهدست خواهند گرفت.
روز چهارشنبه همچنین سه ژنرال ارتش از ۱۰ عضو شورای انتقالی نظامی استعفا دادند.
یک روز قبل از آن، نشست سران اتحادیه آفریقا در قاهره پایتخت مصر برگزار شد. عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر در آغاز نشست گفت: «ما از گزینههای مردم سودان به طور کامل حمایت میکنیم. ما به عنوان کشورهای همجوار به مردم سودان کمک خواهیم کرد و از جامعه جهانی میخواهیم از تحول دموکراسی در سودان حمایت کنند.»
کشورهای آفریقایی در نشست قاهره بر سر مهلت سه ماهه به شورای انتقالی نظامی سودان برای «انتقال مسالمتآمیز و دموکراتیک قدرت» به غیرنظامیان توافق کردند.
اتحادیه آفریقا ۱۵ آوریل تهدید کرده بود که اگر ارتش در مدت ۱۵ روز به سود «قدرت سیاسی غیرنظامی» کنار نرود رابطه با خارطوم به حالت تعلیق در خواهد آمد.
روز گذشته (پنجشنبه) ایران که همواره از حکومت عمر البشیر حمایت میکرد به تحولات سودان واکنش نشان داد و خواستار انتقال سریع قدرت به غیرنظامیان شد.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت جمهوری اسلامی «بر لزوم تحقق خواستههای مشروع مردم، انتقال مسالمتآمیز قدرت، توقف اقدامات خشونتآمیز و عدم هرگونه دخالت خارجی تأکید دارد.»
موسوی افزود: «انتقال سریع قدرت به غیرنظامیان و تصحیح تصمیمات نادرست گذشته مانند اعزام سربازان سودانی برای برادرکشی در یمن را امری ضروری در حل و فصل مشکلات این کشور و تحقق خواستههای ملت بزرگ سودان میدانیم.»
تحولات سیاسی سودان از دسامبر ۲۰۱۸ با اعتراضات خیابانی در شهر عطبره، در استان شمالی نهرالنیل آغاز شد. مردم به خیابانها آمدند و حضور آنها در نهایت به کودتای نظامی و سقوط دولت عمرالبشیر منجر شد. بهرغم درخواست رهبران اپوزیسیون و مردم برای رویکار آمدن یک دولت مدنی، یک شورای انتقالی متشکل از نظامیان تشکیل شد و بلافاصله پس از دستگیری عمرالبشیر قدرت را در دست گرفت. کشورهایی چون عربستان سعودی و امارات متحده عربی حمایت خود را از شورای نظامی انتقالی سودان اعلام کردند. از زمان تصاحب قدرت توسط نظامیان تاکنون مردم با تحصن در مقابل مقر ارتش در خارطوم سعی در فشار بر شورای انتقالی نظامی دارند تا به خواستههای آنها تن دهد. با وجود گفتگو میان شورای انتقالی و رهبران اپوزیسیون و وعده شورا برای واگذاری قدرت به یک شورای حاکمیت مدنی، مردم به خانهها بازنگشتهاند.
زمانه