آفتاب یزد-بعد از موضع گیریهای متفاوت دونالد ترامپ طی روزهای گذشته بحث ملاقات با ایران بدون پیش شرط تا آخرین اظهارنظرش در اینباره که مدعی شده است: «بیصبرانه آماده این گفتوگوست و رفتار ایران در چهار ماه گذشته به شدت متفاوت و خوب شده است»، بسیاری منتظر موضع گیری شفاف مقامات ایران در قبال ملاقات با ترامپ بودهاند. با این حال مواضع مسئولان ایرانی در اینباره با یکدیگر متفاوت بوده است. برخی چهرههای ارشد نظامی مشخصا دراینباره بیان کردند که آمریکا آرزوی مذاکره را با خود به گور میبرد و برعکس کسانی مانند ناطق نوری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشتند که در عین اینکه نباید ازاین مذاکره ذوقزده شد اما نباید آن را نیز رد کرد بلکه میبایست شورای عالی امنیت ملی درباره آن تصمیم بگیرد. اما به نظر میآید
بعد از ادعاهای ترامپ و تاکید مجددش بر آمادگی جهت مذاکره، مواضع طرفهای ایرانیها نیز شکل و شمایل خاص و متحدالشکلتری به خود گرفته است و بعضا اظهارنظرهای قبلی نیز در اینباره مورد نقد قرار میگیرد، به این مفهوم که بخشها باید هر کدام وظایف خود را انجام دهند. علی مطهری در واکنش به یک اظهارنظر گفته بود: «باید این افراد پیش از هر اظهارنظری در موضوع مذاکره با آمریکا تابع تصمیم مقامات عالی نظام باشند». پس از این موضعگیری حالا از سوی مقامات ایرانی بیاناتی مطرح میشود که هیچیک به معنای نفی گفتوگو نیست. این در حالی است که کسانی مثل ظریف وزیر خارجه و رحمانی فضلی وزیر کشور از بازگشت ترامپ به برجام به عنوان پیش شرط مذاکره با
آمریکا سخن گفتند و عدهای هم نفس گفتوگو را قابل بررسی دانستهاند.
در این راستا اما روزگذشته حسین امیر عبداللهیان مشاور و دستیار رئیس مجلس در امور بینالملل اظهارداشته است: «مذاکره با آمریکا هرگز تابو نبوده است. دهها ملاقات وزرای خارجه دو کشور در برجام و سه دور مذاکره در بغداد که من هم در آن حضور داشتم، از آن جمله است.»
امیرعبداللهیان تصریح کرد: «مشکل، مذاکره نیست بلکه رفتار قلدرمآبانه و بدعهدیهای مکرر آمریکاست. «موقع شناسی» و «اقتدار» دو رکن هر مذاکره دیپلماتیک است.»
از سویی دیگر علی نجفی خوشرودی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه «رئیسجمهور آمریکا با طرح پیشنهاد مذاکره با ایران به دنبال ترمیم اعتبار از دست رفتهاش در دنیاست»، به ایسنا گفت: «ما اهل گفتوگو و مذاکره در چارچوب اصول سهگانه عزت، مصلحت و حکمت مورد تاکید مقام معظم رهبری هستیم؛ البته اگر شروط آن محقق شود.»
نجفی درباره اینکه آیا با این صحبتها امکان تجدیدنظر در رابطه با آمریکا وجود دارد؟ گفت:« هیچ چیز پایداری در عرصه سیاست خارجی وجود ندارد. اگر آنها به برجام پایبند باشند، عذرخواهی کنند و سیاستهای خصمانهشان را کنار بگذارند امکان چنین چیزی وجود دارد. ایران بارها تاکید کرده که اهل گفتوگو و مذاکره است. »
آیتالله سیدهاشم بطحایی عضو مجلس خبرگان رهبری نیز درباره پیشنهاد ترامپ برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران در گفتوگو با خبر آنلاین از قرآن نیز آیه آورده و گفته است: «آمریکاییها از فرعون بدتر نیستند. خدای متعال به حضرت موسی فرمود « اذْهَبا اِلَى فِرْعَوْنَ فَقُولَا لَهُ قَوْلًا لَّیِّنًا لَّعَلَّهُ یَتَذَکَّرُ اَوْ یَخْشَى» به سمت فرعون برو و با او در کمال آرامی و نرمی سخن بگو، باشد که متذکر شود یا {از خدا} بترسد.»
وی افزود: «در آیه ششم سوره توبه نیز آمده است: « و اگر یکى از مشرکان از تو پناه خواست پناهش ده تا کلام خدا را بشنود؛ سپس او را به مکان امنش برسان چرا که آنان قومى نادانند.» یعنی حتی اگر ترامپ اعلام کرد میخواهد به تهران بیاید و با مسئولان جمهوری اسلامی ایران صحبت کند، قرآن میگوید: «او را بپذیریم و حتی امنیتش را هم تامین کنیم چون آنها ما را نمیشناسند و نادان هستند.»
حال باید دید که تشابه اظهارنظرهای این روزهای مقامات درباره موضوع مذاکره با آمریکا، در ادامه چه سمت و سویی به خود میگیرد.