مرتبا تاکید میکردیم که بازار آبستن حوادثی است و این اتفاقی که افتاد ما باید قبلا پیشبینی میکردیم و وزارت اطلاعات باید افرادی که خارج از بازار هستند و به آن ورود میکنند را رصد کند.
اندیشه-تظاهرات اعتراضی بازار تهران واکنش مقامات دولتی و امنیتی ایران را به دنبال داشت. بازار به طور سنتی قلب اقتصاد ایران قلمداد می شود و بخصوص تحولات در بازار تهران، از حساسیت بالایی برخوردار می باشد. در گزارشی که خبرگزاری مهر انتشار داد، نوشت:”جمعی از بازاریان تهران صبح امروز(دوشنبه) نسبت به مدیریت ضعیف اقتصادی دولت در برخی خیابان های منتهی به خیابان پانزده خرداد و همچنین محدوده خیابان جمهوری اسلامی تجمع اعتراضی برگزار کردند که توسط برخی عناصر فرصتطلب به انحراف کشانده شد.” خبرگزاری مهر در ادامه آورد:” برخی عناصر فرصت طلب و آشوبگر با آتش زدن سطل های زباله و نیمکت های عمومی و آسیب رساندن به اموال شهروندان مانند موتورسیکلتها در پی ناامن کردن فضای پایتخت بودند.” نحوه گزارش دهی خبرگزاری های وابسته به رژیم با محتوای های تکراری، اعتراضات مردمی را وابسته به خارج از کشور و یا “گروهای معاند” نسبت می دهد و در گزارش بالا باز هم شاهد همان رویه های تکراری هستیم. اما خود همین گزارش عمق بحران و استیصال رژیم برای کنترل اوضاع را به روشنی نشان می دهد.
خبرگزاری ایلنا در همین ارتباط گزارش داد و نوشت:” برخی از بازاریان تهران صبح امروز در اعتراض به رکود حاکم بر بازار، گرانی نرخ ارز و کمبود مشتری با بستن مغازههای خود دست از کار کشیدند. همچنین برخی افراد با ایجاد ناآرامی در بازار بزرگ تهران خواستار بسته شدن سایر مغازهها در اعتراض به وضعیت نابسامان اقتصادی شدند و مردم عادی را که در بازار حضور داشتند با مشکل مواجه کردند.”
ایلنا در این گزارش ادعا کرد که، بازاریان تهران برای حفظ امنیت خود و اموالشان مجبور به بستن مغازههایشان شدهاند.
عبدالله اسفندیاری مسئول هیاتامنای مرکزی بازار تهران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به التهابات امروز در بازار بزرگ گفت:” در حال حاضر بازار به صورت کامل تعطیل نشده است اما بخش عمده آن تعطیل شده و نیروی انتظامی اوضاع را تحت کنترل دارد و جمعیت متفرق شده است.” ایلنا همچنین به نقل از معاون سیاسی و امنیتی استاندار نوشت:” باید خواستههای بازاریان را بشنویم و ببینیم چه خواستههایی دارند و به نسبت آن یا باید پاسخگوی مشکلات باشیم یا اینکه دوستان صبر کنند تا مشکلات حل شود.”
فرماندار تهران در پاسخ به این سوال که آیا آرامش به بازار تهران برگشته است، تاکید کرد:” اوضاع آرامِ آرام است. ما معتقدیم در این چهلساله متولیان انقلاب بازاریان بودهاند و همیشه بازاریان در صحنههای انقلاب حضور داشته و خواهند داشت.”
احمد کریمی اصفهانی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، درباره وضعیت امروز بازار تهران گفت:” با توجه به اینکه عدهای به بازار آمدهاند و من ماهیتا نمیدانم چه کسانی بودند اما با توجه به اینکه بستر آن در بازار آماده بود و نارضایتی کسبه و بازار هم وجود داشت، تقریبا بازار را برای دو سه ساعت بستند.”
وی ادامه داد:” دولت باید بداند که چنین آتش زیر خاکستری وجود دارد که دلیل آن عدم ثبات اقتصادی و وضعیت امروز اقتصادی ما است. دولت و رئیس دولت و تیم اقتصادی او نهایت بیتوجهی و بیتدبیری را در این کار بوجود آوردند و در عین حال بیصداقتی آنها هم وجود داشت و با عدم صداقت با مردم صحبت کردند و اینها بستری شد برای این کار شد.” دبیرکل جامعه انجمنهای اسلامی اصناف و بازار تاکید کرد:” چهل سال بود که این نوع حرکت را در بازار نداشتیم که بازار را ببندند اما امروز این اتفاق افتاد و به نظرمان میرسد که فقط و فقط به دلیل سوءمدیریت در درون کشور است.” این فعال سیاسی اصولگرا افزود:” مرتبا تاکید میکردیم که بازار آبستن حوادثی است و این اتفاقی که افتاد ما باید قبلا پیشبینی میکردیم و وزارت اطلاعات باید افرادی که خارج از بازار هستند و به آن ورود میکنند را رصد کند.”
علی فاضلی رئیس اتاق اصناف ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اظهار کرد: جمع محدودی که روز گذشته هم بین معترضین بازار موبایل علاءالدین بودند و با سرو صدا کردن بهدنبال تعطیل کردن مغازهها بودند امروز بهصورت سازمانیافته وارد بازار بزرگ تهران شدهاند و بهدنبال تکرار رویداد روز گذشته بودند که خود بازاریان در حال مقابله با آنها هستند.”
خبرگزاری تسنیم در گزارشی دیگر، نوشت:” افراد ناشناس با چهرههای پوشانده در بازار تهران اقدام به پایین کشیدن کرکرههای مغازه با توسل به زور کرده و بازاریان را مجبور به تعطیل کردن مغازههای خود کردهاند که با مقاومت بازاریان مواجه شده و مجبور به ترک بازار بزرگ تهران شدند. این اقدام آنها خساراتی نیز بهجای گذاشت.”
روزنامه جهان صنعت در رابطه با اعتراضات بازاریان، نوشت:” دیروز خیابانهای شهر صحنه اعتراضات مردمی شد؛ کاسبان و فعالان اقتصادی از گرانیهای پیش آمده در بازار ارز به ستوه آمده بودند و علیه گرانیهای بازار شعار سر میدادند. این شرایط نتیجه چندین ماه سیاستهای نادرست و نابخردانه دولت برای در دست گرفتن کنترل بازار است که هر بار با درهای بسته مواجه شد و در نهایت جهشهای نجومی در قیمتها را رقم زد. این شرایط اما در نگاهی واقعبینانهتر نتیجه سرمستی دولتمردان است که با خیالی خوش برای به راه انداختن سیاست یکسانسازی نرخ ارز قد علم کردند و امروز اما همه راهها برای برگشت از این سیاستهای نادرست هم به بنبست رسیده است. برای همین است که با یقین کامل میتوانیم اینگونه استدلال کنیم که اگر دولت آنقدر در تصمیمش برای بازار ارز مصمم نمیشد و آنقدر برای اجرای سیاستهای دستوریاش در بازار سینه سپر نمیکرد، اکنون بازار شرایط عادی خودش را در پیش میگرفت و شاید تا این میزان نگران از دست دادن بازارهای اقتصادیمان نمیشدیم.”
حسین شریعتمداری در یادداشت روز این روزنامه در مطلبی که سراسر تهدید و سرکوب بود، واکنش نشان داد و غیر مستقیم معترضان را تهدید کرد و با این ادعا که معترضان از کسبه بازار نبودند، و با استناد به یک نقل قول خیالی، نوشت:” نه آقا، غریبه و سنگ به دست آماده حمله بودند و ما از ترس به آتش کشیدن اموالمان ناچاراً مغازه را میبستیم… گرانیها و افزایش ساعت به ساعت قیمت ارز کسب و کارمان را کساد کرده و ما هم به اندازه سایر مردم و مشتریانمان از این وضعیت به شدت ناراضی هستیم اما چاره کار را در بستن محل کسب و کارمان نمیدانیم و معلوم نیست یک عده از کجا مثل قوم یأجوج و مأجوج به بازار سرازیر شدند و با تهدید به آتشزدن مغازهها، وادارمان کردند مغازههایمان را ببندیم! ما دست مردم چک و سفته داریم که باید پاس کنیم و با بستن مغازه، کسب و کارمان از این هم که هست بدتر میشود. آقا بنویسید که نیروی انتظامی عاملان اصلی را بازداشت کند و به این غائله خاتمه بدهد.”
اعتمادآنلاین به نقل از محسن همدانی معاون امنیتی انتظامی استانداری تهران، نوشت:” ما برای این تجمعات، الگوهای امنیتی و انتظامی داریم که آن را اجرایی میکنیم. روز گذشته یک صنف در اعتراض به نوسانات نرخ ارز، اعتراض داشت و امروز سعی کرد این اعتراض را دنبال کرده و بازار را تعطیل کند.او در ادامه افزود:” امروز برخی افراد شیطنت کرده و با چوب و چماق بازاریان را تهدید کرده تا آنها بازار را تعطیل کنند. به هر حال عده ای هم فریب خوردند و عده ای هم که گرانی ها آنها را اذیت کرده بود و ناراضی بودند، همراه آنها شدند.” همدانی با بیان اینکه نیروی انتطامی با این اعتراض مدارا کرد تا مردم اعتراض خود را بیان کنند خاطرنشان کرد:” اما در برخی نقاط برخی افراد حریم ها را شکسته و به پلیس حمله کردند که ما هم در مقابل از شیوه های خود استفاده کردیم هرچند به این قائل هستیم که هیچ آسیبی به مردم وارد نشود.”
مجموعه گزارش های انتشار یافته به همراه کلیپ های ویدیویی در فضای مجازی به روشنی نشان می دهد که بر خلاف گزافه گویی های مقامات دولتی و امنیتی، این اعتراضات، کاملا خودانگیخته و مردمی بوده است. وضعیت ناهنجار در اقتصاد ایران و بی مسئولیتی مقامات که با اجرای سیاست های غیر اقتصادی به این آشفتگی بیشتر دامن زده است، وضعیت غیر قابل تحملی را برای تمامی اقشار به وجود آورده است. نکته قابل تامل در این وضعیت، نوع واکنش رژیم نسبت به این اعتراضات در حال گسترش می باشد. تقریبا در هر گوشه ای از ایران تظاهرات و اعتراضات گوناگونی را شاهد هستیم . رژیم حاکم بدون توجه به خواسته های معترضان، با نسبت دادن آنها به خارج از کشور، گزینه سرکوب را در اولویت قرار داده است. اعترضات در بازار تهران و نوع اظهارات سرکوب گرانه که در گزارشات بالا به آنها اشاره شده است، وضعیت نگران کننده را دامن خواهد زد که در کوتاه مدت ممکن است کنترل رژیم بر اوضاع را به همراه داشته باشد اما بررسی و ارزیابی اوضاع فعلی، این احتمال را تقویت می کند که، کنترل نارضایتی های فزاینده و در حال گسترش به آسانی میسر نخواهد بود.