رئیس جمهور آمریکا یک بار دیگر حمله شیمیایی شنبه ۷ آوریل به دوما در غوطه شرقی را محکوم کرد. ترامپ گفت تا ۲۴ الی ۴۸ ساعت آینده تصمیمات مهمی در واکنش به این حمله اتخاذ خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز رئیس جمهور آمریکا در حاشیه برگزاری نشست هیٔت دولت اعلام کرد که قصد دارد با فرماندهان نظامی آمریکا برای بررسی حمله شیمیایی به دوما جلسهای تشکیل دهد و با توجه به نظر کارشناسان نظامی که چه کسی ممکن است مسئول این حمله شیمیایی باشد، تصمیم لازم را اتخاذ خواهد کرد.
دو سازمان امدادگر که در غوطه شرقی از جمله در شهر دوما فعالیت میکنند گزارش داده بودند که شامگاه شنبه ۷ آوریل در اثر حمله شیمیایی به اطراف شهر دوما دستکم ۶۰ غیرنظامی جان باختهاند. آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل با صدور بیانیهای حمله شیمیایی به دوما را محکوم کرده است. آمریکا، بریتانیا، فرانسه، لهستان، هلند، سوئد، کویت، پرو و ساحل عاج برای بررسی این حمله درخواست تشکیل جلسه شورای امنیت را دادهاند.
بعد از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در واکنش به حمله شیمیایی به دوما در پیامی در توئیتر گفته بود که پوتین، روسیه و ایران میبایست به خاطر حمایتشان از بشار اسد بهای سنگینی بپردازند، روسیه هم درخواست داد که برای بررسی «تهدیدها علیه امنیت بینالمللی» شورای امنیت تشکیل جلسه دهد. انتظار میرود که دوشنبه ۹ آوریل این دو جلسه فوقالعاده شورای امنیت در نیویورک برگزار شود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دوشنبه ۹ آوریل درباره واکنش احتمالی آمریکا به حمله شیمیایی به دوما گفته است:
«این مسأله به بشریت ربط دارد. نمیتوان اجازه داد چنین اتفاقاتی بیفتد.»
رئیس جمهور آمریکا گفت بعد از مشورت با فرماندهان نظامی معلوم میشود که مسئولیت حمله شیمیایی به دوما با چه کسی است:
«خواه روسیه باشد، یا سوریه، یا ایران یا دست همه آنها در کار بوده باشد، خواهیم فهمید.»
ترامپ اعلام کرد که در واکنش به این حمله همه گزینهها روی میز است.
پیش از این ترزا می، نخستوزیر بریتانیا در سفرش به دانمارک درباره احتمال حمله نظامی به سوریه سکوت کرد. در همان حال صبح دوشنبه بوریس جانسون و ژان ایو لودریان، وزرای خارجه بریتانیا و فرانسه در یک گفتوگوی تلفنی بر ضرورت تحقیق درباره حمله شیمیایی به دوما با یکدیگر به توافق رسیدند.
وزارت خارجه بریتانیا اعلام کرده که اجلاس فوقالعاده شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی حمله شیمیایی به دوما گام مهمی برای واکنش بینالمللی به این حمله است.
کنوانسیون بینالمللی منع جنگافزارهای شیمیایی که در لاهه مستقر است دوشنبه ۹ آوریل اعلام کرده که تحقیق درباره حمله شیمیایی به دوما را با گردآوری «اطلاعات از هر منبع قابل دسترسی» آغاز کرده است.
دولت سوریه هرگونه مشارکت در حمله شیمیایی به دوما رد کرده. دولت آمریکا صبح دوشنبه اعلام کرده است که از نخستین بررسیها مشخص شده که در حمله شیمیایی به دوما از گاز اعصاب استفاده شده است.
جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا احتمال نظامی به سوریه را رد نکرده است. متیس، روسیه را متهم کرده که به تعهدات خود در قبال حفظ جان غیر نظامیان عمل نکرده است:
«در وهله اول باید بپرسیم که اصولاً چرا از سلاح شیمیایی استفاده شده. روسیه ضمانت داده که زرادخانه شیمیایی سوریه را از بین ببرد.»
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه شامگاه گذشته در یک گفتوگوی تلفنی با دونالد ترامپ خاطرنشان کرد که چنانچه ثابت شود دولت اسد در حمله شیمیایی به دوما نقش داشته، فرانسه نیز در حمله نظامی به سوریه مشارکت خواهد کرد.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه اتهام مشارکت اسد در جمله شیمیایی به دوما را رد کرده است.
در حمله شیمیایی شنبه گذشته به دوما دستکم ۶۰ نفر از غیر نظامیان کشته شدند.
تخلیه شهر دوما از شورشیان مخالف اسد و برخی از ساکنان شهر بعد از حمله شیمیایی شامگاه شنبه ۷ آوریل با شتاب بیشتری از سر گرفته شده است. اتوبوسهایی که برای تخلیه ساکنان دوما در نظر گرفته شده، از سحرگاه دوشنبه ۹ آوریل شورشیان مسلح و ساکنان غوطه شرقی را به شمال سوریه انتقال میدهند.
در دوما که بزرگترین شهر غوطه شرقیست، ۱۰۰ هزار نفر زندگی میکنند.
بر اساس توافق بین شورشیان مسلح و روسیه، کسانی که در غوطه شرقی میمانند، میبایست حاکمیت اسد بر این مناطق را بپذیرند و به مدت شش ماه در خدمت ارتش سوریه درآیند. پلیس نظامی روسیه ضامن آتشبس در دوماست و بر تخلیه شورشیان و ساکنان این شهر نظارت دارد.