معاون فنی و عمرانی شهردار تهران گفته بزرگراه شوشتری با سرمایهگذاری بخش خصوصی و با دریافت عوارض تردد ساخته خواهد شد. او مدعی شده امروزه در بسیاری از کشورهای دنیا رویه سرمایهگذاری بخش خصوصی در ساخت اتوبانها و به جای آن اخذ عوارض مرسوم است و این مسئله بر کاهش سفرهای درون شهری نیز تاثیرگذار است.
معاون شهردار تهران همچنین گفته «در حال حاضر» برنامهای برای اخذ عوارض از بزرگراههای ساخته شده نداریم ولی قطعا در صورت ساخت بزرگراههای جدید دریافت عوارض در دستور کار قرار خواهد گرفت. مشخص نیست منظور حناچی از «در حال حاضر» به روشنی چیست و آیا در آینده برای رفت و آمد در بزرگراهها عوارض تعیین خواهد شد یا نه. چند سال پیش هم شهرداری قصد داشت برای رفت و آمد از بزرگراه طبقاتی صدر عوارض تعیین کند که با مخالفت شورای شهر مواجه شد.
حناچی اضافه کرده قرارداد ۷۰ درصد پروژههای عمرانی شهر «تحت شرایطی خاص» با قرارگاه خاتم الانبیاء بسته شده است، اما توضیحی در خصوص این شرایط ارائه نکرده است. وی کار کردن با «بخش خصوصی» را «مشکل ساز» توصیف کرده و از وجود «انعطاف» در رابطه با قرارگاه خاتم سخن گفته است. این در حالیست که اصلاحطلبان در مقاطع گوناگون از واگذاری پروژههای تهران به سپاه انتقاد کرده بودند.
به گفته پیروز حناچی اجرای این پروژه با معضلات زیادی همراه بود، چرا که از مناطق حفاظت شدهای همچون پارک سرخ حصار، پادگانها و مناطق مسکونی عبور میکند. معاون فنی شهرداری تهران توضیحی درباره چگونگی مواجهه شهرداری با این معضلات نداده است. بیش از نیمی از بزرگراه شوشتری از منطقه حفاظت شده جاجرود، خجیر و سرخه حصار میگذرد و احداث آن احتمالا باعث قطع هزاران درخت در این منطقه خواهد شد. فعالان محیط زیست بارها درباره عواقب قطع این درختان هشدار دادهاند اما مدیریت شهری همچنان بر اجرای این طرح اصرار دارد.
شهرداری تهران پیشتر اعلام کرده بود که اولویت این سازمان نه ساخت بزرگراههای جدید که توسعه حمل و نقل عمومی است، موضوعی که به سرعت به دست فراموشی سپرده شد. در همین حال و نبود وسایل حمل و نقل عمومی به اندازه کافی دریافت عوارض از شهروندان برای رفت و آمد در بزرگراههای فشار مضاعفی بر آنان خواهد بود. یکی از سیاستهای اصلی مدیران جدید شهر تهران، گرانشدن پایتخت برای زندگی است. این سیاستی که آنها امیدوارند با اجرای آن روند مهاجرت معکوس در این شهر آغاز شود.