
روزنامه جوان-اين روزها بحث استقلال اقليم كردستان عراق به يكي از مهم ترين دغدغههاي كشورهاي خاورميانه تبديل شده است. در ايران نيز مقامات دفاعي نسبت به تبعات چنين اقدامي و برگزاري همهپرسي استقلال در اقليم كردستان هشدارهاي صريحي دادهاند. البته از زماني كه بحث همهپرسي در كردستان عراق مطرح شد، ايران به عنوان يكي از كشورهاي همسايه عراق كه نقش موثري در اين كشور دارد و با طرفهاي گوناگون نيز ارتباط دارد، تلاش كرد تا با ايجاد راههاي ارتباطي زمينه حل و فصل اين مسئله را فراهم كند. با اين حال موضع ايران در مقابل چنين اقدامي كاملا صريح و روشن بوده است. در سفر چندي پيش العبادي نخست وزير عراق به ايران و ديدار وي با مقام معظم رهبري، حضرت آيتالله خامنهاي به صراحت بر اين نكته تأكيد كردند كه يكپارچي عراق خط قرمز ايران است. يكي ديگر از مهم ترين تحولات در اين مسئله، سفر سردار باقري رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح ايران به تركيه بود كه بسياري از رسانهها بحث عراق و سوريه را از مهمترين محورهاي آن دانستند. در اين سفر دو طرف بر اين نكته تأكيد كردند كه برگزاري همهپرسي استقلال كردستان عراق ميتواند تبعات فراواني براي منطقه داشته باشد. با اين حال و آنگونه كه پيداست دولت كردستان عراق هيچ توصيهاي را در خصوص تعويق همهپرسي حتي با وجود مخالفت ابرقدرتهاي جهاني نپذيرفته و درخصوص برگزاري اين همهپرسي پا فشاري ميكند. از همين رو و در كمتر از يك هفته مانده به همهپرسي استقلال كردستان لحن مقامات نظامي و دفاعي ايران در مقابل اين اقدام تندتر شده و به صراحت از تجديد نظر ايران در روابط با اين منطقه سخن ميگويند.
ديروز هم دريابان علي شمخاني دبير شوراي شوراي عالي امنيت ملي در گفت و گو با خبرگزاري صدا و سيما بار ديگر بر استقلال و تماميت ارضي عراق تأكيد كرد و به صورت تلويحي برخي از عواقب برگزاري اين همهپرسي را به طرف مقابل يادآوري كرد.
وی برگزاري رفراندوم را موجب شكلگيري تهديدات جديد و شكننده عليه اقليم كردستان عنوان كرد و اظهار داشت: در شرايطي كه عراق با تلاش و جانفشاني مردم اين كشور اعم از عرب، كرد و تركمن به مرحله پاياني پاكسازي خاك خود از لوث وجود تروريستهاي تكفيري نزديك ميشود اين اقدامات كه وجاهت و اعتبار قانوني نيز ندارد به طور قطع آثار ضدامنيتي براي منطقه، عراق به ويژه اقليم كردستان خواهد داشت.
وي با اشاره به نقش تعيين كننده، مؤثر و قابل توجه كردها در دولت عراق و ضرورت تداوم بهرهگيري از اين ظرفيت در مسير تقويت ساختارهاي امنيتي، اقتصادي و سياسي در اقليم كردستان افزود: رويكرد مخالف كشورهاي همسايه عراق با برگزاري رفراندوم در اقليم، شرايط پيچيده و دشواري را براي كردستان پس از رفراندوم ايجاد خواهد كرد. دبير شوراي عالي امنيت ملي با تبيين اقدامات و فعاليتهاي سياسي و ديپلماتيك جمهوري اسلامي ايران از طريق گفتوگوي نزديك با مسئولان اقليم كردستان، دولت عراق و همسايگان اين كشور افزود: ايران به طور قطع صرفاً، دولت واحد، يكپارچه و فدرال عراق را به رسميت ميشناسد.
وي با اشاره به موضع غيرقابل تغيير جمهوري اسلامي ايران در خصوص ضرورت حفظ تماميت ارضي و وحدت سرزميني عراق افزود: هرگونه خدشه به اين اصل راهبردي، موجب بازبيني و تغيير جدي در روند همكاري موجود ميان ايران و اقليم كردستان عراق خواهد شد. شمخاني مشروعيت معابر و گذرگاههاي مرزي جمهوري اسلامي ايران با مناطق اقليم كردستان عراق را صرفاً به دليل وجود اقليم به عنوان بخشي از عراق يكپارچه عنوان كرد و اظهار داشت: توافقات مرزي صرفاً با محوريت دولت مركزي عراق پابرجاست و جدايي اقليم كردستان از دولت مركزي عراق به معناي مسدود شدن تمام معابر و گذرگاههاي مشترك مرزي خواهد بود.
وي در بخش ديگري از اظهارات خود با اشاره به وجود توافقات نظامي و امنيتي ميان ايران و اقليم كردستان عراق خاطر نشان كرد: جدايي اقليم كردستان از خاك عراق به مفهوم پايان يافتن تمام اين توافقات خواهد بود و پس از آن ايران در چارچوب تأمين امنيت مرزهاي مشترك در رويكرد خود براي مقابله با حضور و فعاليت ضدانقلاب ايراني كه در مناطقي از كردستان عراق تردد دارند به صورت جدي تجديد نظر ميكند و با شيوههاي كاملاً متفاوت نسبت به گذشته رفتار خواهد كرد.
شمخاني با تأكيد بر ضرورت تداوم گفتوگو براي حل و فصل مسائل موجود و تجديد نظر در اتخاذ تصميمات شتابزده، افزود: هنوز فرصت كافي براي مسئولان كردستان عراق براي اجابت دعوتهاي خيرخواهانه با هدف تأمين منافع جامعه كردي و كشور عراق و جلوگيري از شكلگيري روندهاي ضد امنيتي در منطقه وجود دارد.