گروه جهان/ شرایط انسانی در رقه، شهری در کشور سوریه که 4 سال پیش به تصرف گروه تروریستی داعش درآمد و امروز آماج حملات هوایی ائتلاف بینالمللی ضدداعش به رهبری امریکا قرار گرفته، بحرانی است و روزی نیست که غیرنظامیان این شهر که حتی شانس فرار هم ندارند، هدف حملات هوایی امریکا یا خمپارههای کور نیروهای کردی حزب دموکراتیک سوریه که تحت حمایت امریکا هستند، قرار نگیرند و کشته نشوند. سازمان عفو بینالملل و سازمان ملل متحد که پیشبینی میکنند، در روزهای آینده و با نزدیک شدن به فاز نهایی عملیات نظامی ائتلاف امریکایی در رقه، بر شدت حملات و درگیریها افزوده خواهد شد و در نتیجه تعداد قربانیان غیرنظامی نیز افزایش خواهد یافت، نسبت به بروز یک فاجعه انسانی در رقه هشدار داده و از همه طرفهای درگیر در این شهر خواستند، با توقف موقتی حملات، امکان خروج امن غیرنظامیان از رقه را فراهم کنند. به گزارش«ایران» به نقل از سازمان رسانهای «اِیروارز» که حملات هوایی ائتلاف تحت رهبری امریکا در عراق و سوریه را رصد میکند، از ماه ژوئن تاکنون (دو ماه و نیم گذشته) که عملیات ضدداعش امریکا در رقه آغاز شده 725 غیرنظامی در جریان حملات ائتلاف کشته شدهاند. سازمان ناظر حقوق بشر در سوریه نیز که یک گروه نظارتی مستقر در لندن است، میگوید تنها در فاصله زمانی 14 تا 22 آگوست 168 غیرنظامی در حملات هوایی امریکا کشته شدهاند.
نیمنگاه
از ماه ژوئن تاکنون (دو ماه و نیم گذشته) که عملیات ضدداعش امریکا در رقه آغاز شده 725 غیرنظامی در جریان حملات ائتلاف کشته شدهاند
مشاور ارشد نماینده ویژه سازمان ملل در سوریه پیشنهاد داد، برای کاستن از آلام مردم رقه راهکاری که ایران، روسیه، ترکیه و سوریه در حلب اجرایی کردند
و با تعیین مناطق امن امکان خروج ایمن غیرنظامیان را از این شهر فراهم آوردند، در رقه نیز اجرایی شود
نیروهای داعش که در بادیه سوریه در محاصره ارتش سوریه هستند و در القلمون نیز شکستهای سنگینی را متحمل شده و از حزبالله لبنان تقاضای آتش بس کرده است
محاصره 20 هزار غیرنظامی در رقه
به گزارش «ایران» به نقل از سایت شبکه خبری الجزیره قطر، بیش از 20 هزار غیرنظامی در حال حاضر در رقه محاصره شدهاند و امکان فرار از حملات هوایی و زمینی گروههای مختلف درگیر در این شهر را ندارند. یک مقام ارشد سازمان ملل متحد در این باره میگوید، این 20 هزار غیرنظامی باید اجازه داشته باشند بدون ترس از حملات هوایی از این شهر فرار کنند. اما این اتفاق رخ نمیدهد و حتی غیرنظامیانی که با زحمت بسیار خود را به رود فرات میرسانند تا از طریق این رود و با قایق از شهر فرار کنند، هدف حملات هوایی ائتلاف قرار میگیرند. به گزارش سایت خبری – تحلیلی «دموکراسی ناو»، در تاریخ 5 ژوئن ائتلاف تحت رهبری امریکا به غیرنظامیانی که در حاشیه رود فرات منتظر قایق بودند تا از شهر فرار کنند حمله هوایی کرد و در این حمله 21نفر کشته شدند. ائتلاف بینالمللی ضدداعش تأیید میکند که بین 4 تا 6 ژوئن 35 حمله هوایی در حاشیه و داخل رود فرات داشته و در جریان این حملات 68 قایق را منهدم کرده است. اعترافی که نشان میدهد، 20 هزار غیرنظامی حاضر در رقه حتی شانس فرار از این شهر پر از آتش و دود و فاقد نیازهای اولیه زندگی اعم از آب آشامیدنی، غذا و دارو را ندارند. این در حالی است که سازمان ملل میگوید، قایقهای روی فرات نباید هدف حملات هوایی قرار بگیرند.
رقه نیازمند اجرایی شدن ابتکار عمل مناطق امن
راشاتودی نیز گزارش کردهاست، شرایط انسانی در رقه در حال وخیمتر شدن است و در چند روز اخیر بسیاری از سازمانهای حقوق بشری و رسانهها از افزایش تلفات انسانی در رقه گزارش دادهاند. به گزارش «ایران» به نقل از این منبع، سازمان ملل «نگرانی عمیق» خود را از گزارشهایی که درباره رقه منتشر میشود، اعلام کرد و از تمام طرفهای درگیر در این شهر خواست از غیرنظامیان و زیرساختهای متعلق به غیرنظامیان حفاظت کنند. جان ایگلند، مشاور ارشد نماینده ویژه سازمان ملل در سوریه نیز روز پنجشنبه در یک گفتوگوی کوتاه خبری در ژنو پیشنهاد داد، برای کاستن از آلام مردم رقه راهکاری که ایران، روسیه، ترکیه و سوریه در حلب اجرایی کردند و با تعیین مناطق امن امکان خروج ایمن غیرنظامیان را از این شهر فراهم آوردند، در رقه نیز اجرایی شود. با وجود این او معتقد است، اوضاع در رقه پیچیدهتر از حلب است زیرا گروه تروریستی داعش حاضر نیست با هیچ طرفی وارد مذاکره شود و بر سر تعیین مناطق امن به توافق برسد. ائتلاف تحت رهبری امریکا نیز حاضر نیست از شدت حملات خود که این روزها بشدت افزایش یافته، بکاهد زیرا معتقد است کاستن از شدت حملات به تروریستهای داعش امکان بازسازی نظامی میدهد. در چنین شرایطی بیشترین قربانیان، غیرنظامیان خواهند بود که از یک سو ممکن است بهعنوان سپر انسانی داعش جانشان به خطر بیفتد و از سوی دیگر ممکن است هدف حملات هوایی امریکا و حملات خمپارهای کور کردها و عربهای سوریه که تحت حمایت امریکا هستند، قرار بگیرند.
اذعان مقام امریکا به افزایش تلفات غیرنظامیان رقه
اگرچه از ماه ژوئن تاکنون که ائتلاف بینالمللی ضدداعش و گروههای کرد و عرب تحت حمایت امریکا وارد شهر رقه شدهاند، حدود ۶۰ درصد این شهر از تروریستهای داعش پس گرفته شده و اکنون 5 منطقه این شهر در تصرف داعش است اما این اتفاق باعث نمیشود، کشته شدن غیرنظامیان در جریان حملات هوایی امریکا و حملات خمپارهای متحدانش توجیه شود. اما مقامات نظامی امریکا همواره درصدد توجیه این مسأله هستند و با طرح ادعاهایی نظیر اینکه تمام تلاش خود را برای به حداقل رساندن تلفات غیرنظامی به کار میگیرند یا کشته شدن غیرنظامیان در جریان حملات هوایی گریزناپذیر است، میکوشند از بار مسئولیت خود بکاهند. استیون تاونسند، فرمانده نیروهای ائتلاف امریکایی یکی از کسانی است که به افزایش حملات هوایی امریکا در رقه علیه داعش اشاره کرد و گفت: منطقی است که تصور کنیم تلفات غیرنظامیان اندکی افزایش یابد اما من درخواست دارم که طرفهای مدعی، اطلاعات موثقی ارائه کنند. جیمز ماتیس، وزیر دفاع امریکا نیز گفت: ما طرف خوب هستیم و مردم بیگناه حاضر در میادین نبرد تفاوت ما را میدانند. او پیشتر در واکنش به گزارشهای سازمانهای حقوق بشری درباره شمار بالای کشته شدگان حملات هوایی ائتلاف امریکایی در عراق و سوریه، صراحتاً اعلام کرده بود، این مسأله گریزناپذیر است و نمیتوان جلوی آن را گرفت. اوایل ماه جاری میلادی ائتلاف امریکایی ضدداعش اذعان کرد که از سال 2014 تاکنون ۶۲۴ غیرنظامی در عراق و سوریه در جریان حملات هوایی ائتلاف کشته شدهاند اما گروههای حقوقبشری آمار واقعی را بسیار بالاتر از این رقم میدانند. آنها با استناد به اظهارات شاهدان عینی که میگویند هر روز در همسایگیشان خانهای در جریان حمله هوایی ائتلاف خراب میشود، این را میگویند.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، وزارت خارجه سوریه با ارسال نامههایی به شورای امنیت خواهان اقدام فوری این شورا برای توقف حملات ائتلاف بینالمللی امریکا علیه غیرنظامیان در این کشور شد. در این نامهها تأکید شده است: ائتلاف بینالمللی روز سهشنبه مناطق مسکونی در شهر رقه را مورد هدف قرار داد که در جریان آن 78 غیرنظامی به کشته و دهها تن دیگر از جمله زنان و کودکان مجروح شدند و به دنبال آن خرابیهای بسیار زیادی بر جای ماند. این در حالی است که شکستهای پیاپی گروه تروریستی داعش و آزادی موصل در عراق و آزادی قریب الوقوع تلعفر باعث شده این گروه تروریستی با چنگ و دندان در حفظ مقرهای خود در رقه تلاش کند و در این راه ابایی از استفاده از غیرنظامیان رقه بهعنوان سپر انسانی نداشته باشد. در حال حاضر نیروهای داعش در «بادیه» سوریه نیز در محاصره ارتش سوریه قرار دارند. در مناطق مرزی سوریه و لبنان از جمله القلمون نیز این گروه تروریستی شکستهای سنگینی را متحمل شده و از حزبالله لبنان تقاضای آتش بس کرده است. داعش پیشتر نیز در اقدامی بیسابقه از ارتش لبنان تقاضای آتش بس کرده بود که ارتش لبنان پذیرفتن این درخواست را مشروط به آزادی سربازان لبنانی اسیر در چنگال داعش کرده بود.
به نقل از روزنامه ایران