آرمان: 12 روز تا مراسم تحلیف دوازدهمین رئیسجمهور ایران زمان باقی است که در این راستا بسیاری از گمانهزنیها بر این امر استوار است که آقای روحانی در روز تحلیف لیست اعضای کابینه را معرفی میکند. بنابراین فعالان سیاسی و افکار عمومی به گمانهزنی درباره اعضای کابینه دوازدهم پرداخته و به موازات گمانهزنیها، بازار رایزنیها هم گرم است. از این رهگذر از افراد بسیاری برای حضور در دولت دوازدهم در سطح وزیر، معاون رئیسجمهور یا حضور در سایر حوزهها نام برده میشود که برخی تکذیب و عدهای نیز در مقابل آن سکوت کردهاند. یکی از بحثهای همیشگی در مورد کابینه حضور زنان در جایگاه وزیر است.
ثبات و تحول
آشکار است که رئیسجمهور در برخی وزارتخانهها تصمیم به تغییر وزرا ندارد. ظاهرا 3 وزیر تغییر نخواهند کرد و حضور آنها در دولت دوازدهم قطعی است. محمدجوادظریف وزیر امور خارجه است که برجام بزرگترین دستاورد دولت در عرصه هستهای با امضای او به تصویب رسید. بیژن نامدار زنگنه دومین مرد کابینه است که بر اساس تجربه، تخصص و عملکرد موفق در حوزه نفت و قراردادهای نفتی از هم اکنون خود را در کابینه دوازدهم میبیند. سومین وزیر موفق روحانی سیدحسن قاضیزاده هاشمی است که به سبب طرح تحول سلامت کارنامه موفقی دارد و در کابینه شیخ دیپلمات خواهد ماند. هر اندازه این وزارتخانهها محکم و با ثبات هستند در برخی حوزهها مانند صنعت و اقتصاد شرایط برای تغییر و تحول مهیا به نظر میرسد. در این راستا احتمال دارد وزرای صنعت و اقتصاد تغییر کرده و در کابینه دوم روحانی جای خود را به افراد دیگری بسپارند. از افراد زیادی برای تصدی این مناصب نام برده میشود اما باید منتظر ماند و دید که رئیسجمهور چه تصمیمی اتخاذ میکند. مساله حضور زنان در کابینه از موضوعاتی است که بسیاری انتظار دارند رئیسجمهور به آن توجه داشته باشد. اگرچه در این راستا نام برخی زنان برای تصدی برخی وزارتخانهها به گوش میرسد اما آنطور که پروانه سلحشوری رئیس فراکسیون زنان مجلس میگوید، رئیسجمهور هنوز این مساله را قبول نکرده است.
ابهامها
دیروز معاون علمی و فناوری رئیسجمهور در حاشیه بازدید از نمایشگاه الکامپ در ارتباط با حضورش در کابینه دوازدهم گفت: در کابینه دولت دوازدهم حضور خواهم داشت اما پست وزارت را قبول نخواهم کرد. سورنا ستاری افزود: تمامی شایعات مبنی بر حضور در وزارت ارتباطات و صنعت را رد میکنم. از سوی دیگر مدیرعامل شرکت مخابرات نیز در این باره اظهار داشت: من در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات حضور نخواهم داشت و تمامی اخبار در این رابطه را رد میکنم. برات قنبری افزود: بهترین گزینه برای وزارت ارتباطات آقای واعظی وزیر فعلی ارتباطات است اما در صورت خروج ایشان تصمیم رئیسجمهور قطعا برای ادامه کار این وزارتخانه مهم و تاثیرگذار خواهد بود. او ادامه داد: برای هیچوزارتی با من صحبت نشده است. از سوی دیگر در ارتباط با حضور زنان در کابینه نیز رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: حضور زنان در عرصههای کلان مدیریتی و افزایش تعداد زنان در کابینه از مطالبات اجتماعی است. زنان ما به دنبال تحقق و رنگ بخشیدن به برخی از مطالبات هستند که یکی از آنها افزایش حضور زنان در مدیریت عالی است. زهرا احمدیپور ادامه داد: این زنان میتوانند در سطح وزارت هم بیایند و معرفی شوند. معاون رئیسجمهور با بیان اینکه هنوز نمیتوان اظهار نظری درخصوص افزایش یا کاهش حضور زنان در کابینه کرد، ادامه داد: ترکیب دولت دوازدهم مشخص نشده و آقای رئیسجمهور در حال بررسی و انجام رایزنیهای مختلف هستند و هنوز نمیتوان خبر قطعی را بیان کرد. وی در ارتباط با حضورش در کابینه دوازدهم خاطرنشان کرد: تاکنون چنین دعوتی از من صورت نگرفته است. در همین راستا رئیس فراکسیون زنان مجلس نیز در نشست خبری با رسانهها گفت: اعتقاد داریم که یکی از راههای توسعه سیاسی استفاده از زنان در سطوح کلان است. پروانه سلحشوری تاکید کرد: ما وزیر زن میخواهیم و این مطالبه جامعه نیز هست و باور داریم که زنان در سطح وزارت میتوانند خدمت کنند و این روند در برنامه ششم توسعه نیز مصوب شده است. عضو فراکسیون امید مجلس افزود: آقای روحانی حمایت ۵۱درصد زنان را داشته که رئیسجمهور شده و یکی از مطالبات این زنان نیز داشتن وزیر زن است. سلحشوری در ارتباط با پاسخ رئیسجمهور به مطالبات زنان اظهار داشت: آقای روحانی تاکنون جوابی در این باره نداده، اما در دعوت افطاری که در ماه رمضان داشتیم تلویحا گفتند که وزیر زن نخواهند داشت و علت آن را هم طی نکردن مراتب مدیریتی عنوان کردند. او ادامه داد: این در حالی است که ما معتقدیم زنان توانمند و خوبی داریم که میتوانند در جایگاه وزیر خدمت کنند؛ علاوه بر این، در طول این ۳۸ مردان چقدر خوب عمل کردهاند که حالا نگران عملکرد زنان باشیم؟ آقای احمدینژاد هم وزیر زن انتخاب کرد و مراجع هم مشکلی نداشتند.