«دونالد ترامپ» رییسجمهوری آمریکا امروز – یکشنبه – پس از دیدار با سران شورای همکاری خلیجفارس و دیگر رهبران کشورهای مسلمان منطقه، در سخنان خود ایران را به برهم زدن ثبات منطقه متهم کرد.
ترامپ، ایران را به حمایت از گروههای افراطگرا متهم کرد و مدعی شد تهران خرابی و بینظمی را در منطقه رواج میدهد.
رییسجمهوری آمریکا از سران کشورهای عربی و منطقه خواست با یکدیگر متحد شده و ایران را منزوی کنند تا به گفته وی تهران با جریان برقرار کننده صلح، همکاری کند.
وی از سران حاضر در این نشست خواست برای مبارزه با تروریسم و افراطگرایی دست به کار شده و مشارکت خود را افزایش دهند.
ترامپ در سخنانی خود، گفت : «دیدارهایم با ولیعهد عربستان و معاون وی پر از حسن نیت و همکاری بوده است. دیروز توافقی تاریخی با عربستان امضا کردیم که صدها شغل در دو کشور ایجاد می کند.
به گزارش روسیاالیوم، اجلاس سران شورای همکاری خلیجفارس و آمریکا که به ریاست «سلمان بنعبدالعزیز» پادشاه سعودی و «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا و پشت درهای بسته در ریاض برگزار شد، پایان یافت.
پارهای از مسائل بهویژه مبارزه با تروریسم و مقابله با «نفوذ ایران در منطقه»، در این اجلاس مورد رایزنی قرار گرفت.
خبرگزاری رسمی عربستان (واس) نیز پیش از این گزارش داد که در جریان این نشست، توافقنامه تاسیس «مرکز مبارزه با تروریسم» در حضور ترامپ و ملک سلمان توسط «محمد بننایف» ولیعهد عربستان سعودی و «رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا امضا شد.
دونالد ترامپ در اولین سفر خارجی خود از زمان به قدرت رسیدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا، روز گذشته وارد عربستان سعودی شد.
ترامپ در ادامه سفر خود که هشت روز طول خواهد کشید از سرزمینهای اشغالی، بلژیک و واتیکان نیز بازدید خواهد کرد.
وزیر امور خارجه عربستان در کنفرانسی مطبوعاتی سفر دونالد ترامپ به ریاض را تاریخی نامید و توافقهای امضا شده میان دو کشور در جریان این سفر را بیسابقه خواند.
به گزارش شبکه اسکای نیوز عربی، عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان در این کنفرانس مطبوعاتی با رکس تیلرسون همتای آمریکایی خود گفت: سفر رئیسجمهور آمریکا به عربستان آغاز ساخت آیندهای جدید در روابط استراتژیک دوجانبه و تقویت همکاریها میان دو کشور و جهان عرب و اسلام است.
الجبیر همچنین به توافقهای امضا شده میان سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان و ترامپ اشاره کرده و گفت این توافقها به شراکت استراتژیک قویتر میان دو کشور میانجامد.
وزیر امور خارجه عربستان تصریح کرد: این مسالهای بی سابقه است. ما از قبل انتظار چنین توافقهایی میان دو کشور برای تقویت شراکت استراتژیک را نداشتیم و دوست داریم در راه این شراکت گام برداریم.
عربستان و آمریکا مجموعه توافقهایی را در زمینههای تجاری و سرمایه گذاری در زیرساختها، بخش تکنولوژی، بخشهای دفاعی و تولیدات ویژه امضا کردند که براساس آن عربستان و آمریکا در اقتصادهای یکدیگر سرمایهگذاری انجام میدهند.
تنها در بخش دفاع و خریدهای فوری سعودیها از آمریکا، توافق شد ریاض ۱۱۰ میلیارد دلار سلاح از آمریکا بخرد و در طول ۱۰ سال تا ۳۵۰ میلیارد دلار دیگر در این زمینه هزینه شود.
در مقابل دولت ترامپ هم وعده داده تا خط مونتاژ برخی تولیدات دفاعی خود را به عربستان منتقل کند که از جمله آن قرارداد غولهای تسلیحاتی آمریکا یعنی لاکهید مارتین، جنرال داینامیک، رایتون، جنرال الکتریک با سعودیهاست. آمریکا طبق این توافق باید خط مونتاژ بالگردهای نظامی بلک هاوک را به عربستان منتقل کند. تحقیقات، برنامهریزی و ساخت ۵۰ درصد از نیازهای ارتش عربستان به انواع خودروهای زرهی شامل تانک و خودروهای سبک و سنگین نیز به آمریکاییها واگذار شد که خط تولید این محصولات باید در داخل عربستان ایجاد شود.
عادل الجبیر ارزش توافقهای امضا شده میان دو کشور را حدود ۵۰۰ میلیارد دلار ارزیابی کرده و گفت: تحول فنی میان دو کشور به تقویت و رشد اقتصاد و افزایش فرصتهای سرمایه گذاری آمریکا در عربستان میانجامد.
سعودیها علاوه بر خرید مستقیم تسلیحات از آمریکا قرار است دستکم ۴۵ میلیارد دلار نیز در بازارهای ایالات متحده سرمایه گذاری کنند. خرید و ارتقای سیستمهای دفاع موشکی تاد و پاتریوت یکی دیگر از توافقهای دو کشور است که سعودیها مقابله با توان موشکی ایران را به شکل مشخص در این قرارداد مورد توجه قرار دادهاند.
رئیس دستگاه دیپلماسی عربستان همچنین از مذاکرات گسترده میان ملک سلمان با ترامپ درخصوص رویارویی با چالشهای موجود، روابط دوجانبه و راههای تقویت همکاریها در عرصههای مختلف خبر داد و گفت: در این مذاکرات درباره مساله تروریسم و تندروی و راههای رویارویی با آن گفتوگو شد.
علاوه بر این دو طرف درباره اقدامات لازم برای پایان دادن به آنچه از آن به عنوان “مداخله ایران و حمایت از تروریسم” یاد کردند، به گفتوگو پرداختند.
رکس تیلرسون ادعا کرد که بسته تسلیحاتی که آمریکا در قرارداد فوری و سپس طی ۱۰ سال در اختیار عربستان قرار داده به افزایش امنیت عربستان و منطقه خلیج فارس در مقابل “تهدیدات موشکی ایران” منجر خواهد شد.