قابل توجه است که اسحاق جهانگیری در اسفندماه گذشته با آیت الله خامنه ای جلسه ای داشت که یکی از موضوع های آن آینده نظام پس از مرگ رفسنجانی بود.
ثبت نام اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور به عنوان کاندیدای انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در ساعات نهایی مهلت نام نویسی ها – یکی دیگر از خبر های مهمی بود که به داغ شدن جو انتخابات پیشرو دامن می زند.
اسحاق جهانگیری یکی از پایه گذاران حزب کارگزاران سازندگی و از شخصیت های مورد اطمینان در نظام و نزدیک به گروه بندی هاشمی رفسنجانی است. روزنامه شرق در 8 اسفندماه بعد از مرگ اکبر رفسنجانی، به جهانگیری بعنوان چهره مورد وثوق اصلاحطلبان و نظام اشاره کرد که “این روزها علاوه بر ایفای مسئولیت خود در دولت، مأموریت ویژهای را بر عهده گرفته که برای آینده اصلاحات و کشور حاِئز اهمیت حیاتی است”. باید توجه داشت که بنا به تحلیل بسیاری از اصلاح طلبان و نظریه پردازان هودار جناح اعتدالگرایی ، انتخابات پیش رو قرار است بصورت آزاد اجرا گردد و سرانجام درجه تاثیرگذاری نامزدهای انتخاباتی بر رای مردم است که در روز 29 اردیبهشت رئیس جمهور بعدی را تعیین خواهدکرد! اینکه تا چه این فرض به واقعیت نزدیک باشد بزودی معلوم خواهد شد، مخصوصا اینکه بعد از 8 اردیبهشت نتیجه نهایی نظارت استصوابی نظام اعلام می شود.
قابل توجه است که اسحاق جهانگیری در اسفندماه گذشته با آیت الله خامنه ای جلسه ای داشت که یکی از موضوع های آن آینده نظام پس از مرگ رفسنجانی بود.
آمدن جهانگیری به میدان انتخابات داری حاشیه هایی است، زیرا که قرار بود که حسن روحانی بعنوان تنها کاندید جناح اعتدالگرایی وارد انتخابات شود و هیچکدام از اعضای کابینه برای نامزدی ثبت نام نکنند. اما به نظر می رسد که وضعیت انتخابات آتی دائما در حال تغییر است و تاکتیک های متفاوتی از جانب جناح های رقیب در حال آزمایش شدن هستند. برای مثال قالیباف یکی از نمایندگان گروه بندی “جمنا” با وجود اینکه اعلام کرده بود وارد انتخابات نخواهد شد، سرانجام برای نامزدی انتخابات ثبت نام کرد. در رابطه با این وضعیت سیال، برخی سخنان و توجیهات اسحاق جهانگیری پس از حضور ثبت نام به عنوان کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری قابل توجه اند:
- همه تصمیم گیری های من در این زمینه به صورت فشرده و در یکی دو ساعت بعد از ظهر امروز انجام شد.
- در مقاطع دیگری تصمیم گرفتم تا کاندیدا شوم. در همین راستا تا جلوی وزارت کشور هم آمدم اما منصرف شدم.
- در انتخابات پیشرو هم اصرار دوستان، احزاب و شخصیت های اصلاح طلب و هم رایزنی ها و مذاکرات که باید با شخصیت های دیگر انجام می دادم از جمله عوامل مهمی بودند که من در انتخابات ثبت نام کردم.
- برنامه من و آقای روحانی اختلاف چندانی با هم نخواهند داشت، ما با آقای روحانی در کنار هم و مکمل یکدیگر هستیم و ایشان برای بنده شخصیت عزیز و بزرگواری است.
- فکر نمی کنم در هیچ مقطعی از تاریخ بعد از انقلاب بین معاون اول و رئیس جمهور رابطه صمیمانه جدی مانند رابطه من و آقای روحانی وجود نداشت.
- به نظر من آقای روحانی جایگاه خود را در انتخابات خواهد داشت. من نیز از برنامه هایی که گفتم حتما دفاع خواهم کرد.
- برنامه های ما خیلی اختلاف نخواهد داشت و آقای روحانی شخصیت بزرگ و مورد احترام اصلاحات و اعتدال و کاندیدای اصلی این دو جریان است. بنده نیز برنامه های خود را در انتخابات اعلام خواهم کرد.
جهانگیری در پایان در پاسخ به این پرسش که چنانچه در نظرسنجی ها از آقای روحانی در رتبه بالاتری قرار گرفتید باز هم در رقابت ها حضور خواهید داشت تاکید کرد: “آقای روحانی شخصیت اصلی جریان اصلاح طلب است و در انتخابات با توجه به حرکتی که پیش بیاید در زمان لازم تصمیم گیری های لازم را انجام خواهیم داد.”
جهانگیری همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا دلیل حضور جنابعالی در عرصه انتخابات این است که احتمال می دهید آقای روحانی رد صلاحیت شوند اظهار کرد: “من به هیچ وجه احتمال رد صلاحیت روحانی را نمی دهم چرا که او شخصیت بزرگی است و حتما در انتخابات حضور خواهند داشت. بنده نیز وظیفه دارم برنامه ها را آنطور که مطلع می شوم اعلام کنم”.
در صحنه انتخابات پیشرو، فرایند بازی با افکار عمومی دائما پیچیده تر می شود و اشکال جدیدی بخود می گیرد. این حکایت از شدیدتر شدن رقابت های جناحی و سهم کشی ها دارد و همینطور بشکلی صحنه ای را ترسیم می کند که وانگهی رقابتی واقعی بین نامزدها و جناح های قدرتمند وجود دارد که برآیند آن انتخاب شدن رئیس جمهور بنا به اراده مردم است!
احتمالا افکار عمومی نیز به این سخنوری های نامزدها و تاکتیک های انتخاباتی آنها عکس العمل نشان خواهند داد و شاید هم در درجه حضور بخش هایی از مردم در پای صندوق های رای نیز بی تاثیر نباشند، اما واقعیت زندگی در چارچوب حکومت ولایت فقیه نشان داده است که این رقابت های بین جناح ها و ابراز مواضع آنها در برابر افکار عمومی سرانجام به جایی به غیر از مهندسی شدن انتخابات برای اهداف مشخصی منتهی نمی گردد.
نیما پاکزاد