Skip to content
ژوئن 2, 2026
   ارتباط با ما       در باره ما       فیسبوک       تلگرام   

احترام به تفاوت اندیشه، همیاری و تلاش مشترک در راه تحقق آزادی

  • خانه
  • ایران
  • جهان
  • ویژه اندیشهٔ نو
  • اجتماعی
    • زحمتکشان
    • جوانان و دانشجویان
    • زنان
  • اقتصادی
  • فرهنگی – ادبی
  • محیط زیست
  • تاریخی
  • علوم اجتماعی
  • دیدگاه‌ها
  • Home
  • گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی: از زمان جنگ دوازده‌روزه به ذخایر اورانیوم ۶۰درصدی ایران دسترسی نداریم
  • ایران
  • خبرها

گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی: از زمان جنگ دوازده‌روزه به ذخایر اورانیوم ۶۰درصدی ایران دسترسی نداریم

پنجشنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۴

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه در گزارشی «محرمانه» اعلام کرد که از زمان حمله‌های اسرائيل و آمریکا به تأسیسات هسته‌یی ایران، جمهوری اسلامی به این آژانس اجازهٔ بازرسی از تاسیسات هسته‌یی آسیب‌دیده‌اش نداده است. این آژانس همچنین گفت که مدت‌هاست از وضع ذخایر اورانیوم با غنای زیاد ایران بی‌اطلاع است.

به گزارش یورونیوز، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هشدار داد که «در تداوم اطلاعات این آژانس در مورد موجودی مواد هسته‌یی در ایران» در تأسیساتی که در جریان جنگ دوازده‌روزه هدف قرار گرفتند وقفه ایجاد شده است و تأکید کرد که این وقفه باید «فوری» برطرف شود.

در این گزارش تأکید شده است که «نبود پنج‌ماههٔ دسترسی آژانس به این مواد هسته‌یی در ایران به این معناست که روند راستی‌آزمایی آن بر اساس رویه‌های استاندارد پادمان مدت‌هاست که به تعویق افتاده است.»

بنا بر گزارش اخیر آژانس که در سپتامبر امسال منتشر شد، ايران ۴۴۰٫۹ کيلوگرم اورانيوم با غنای تا ۶۰درصد در اختيار دارد. این مواد از لحاظ فنی با تبدیل شدن به اورانیوم با غنای ۹۰درصد- که غنای تسلیحاتی است- فاصلهٔ کوتاهی دارد.

رافائل گروسی، مديرکل آژانس، اخيراً در گفت‌وگو با آسوشيتدپرس هشدار داده بود که در صورت تصميم جمهوری اسلامی ايران به تسليحاتی‌کردن برنامه‌اش، اين ذخيره می‌تواند برای ساختن حداکثر ۱۰ بمب هسته‌یی کفایت کند. او با این حال تأکيد کرد اين به معنای آن نيست که جمهوری اسلامی چنين سلاحی در اختيار دارد.

گزارش ویژه

بنا بر توافق پادمانی ميان ايران و آژانس، جمهوری اسلامی ايران موظف است پس از رويدادهايی مانند حمله‌های نظامی يا زمين‌لرزه‌ها «گزارش ويژه‌ای» ارائه کند که مکان و وضع مواد هسته‌یی آن از جمله موجودی اورانيوم با غنای زیاد را تشريح کند. اين گزارش ويژه بايد وضع تأسيسات آسيب‌ديده در جنگِ ماه ژوئن را نيز شامل شود.

در گزارش روز چهارشنبه آژانس آمده است که «ارائهٔ چنين گزارشی برای اينکه آژانس بتواند اطمينان بدهد مواد هسته‌یی مشمول پادمان در ايران همچنان در فعاليت‌های صلح‌آميز به کار می‌روند و تأسيساتِ مشمول پادمان مورد سوءاستفاده قرار نمی‌گيرند ضروری است.»

در گزارش آمده است که ايران در نامه‌ای در تاریخ ۱۱ نوامبر به آژانس توضيح داده که «هرگونه همکاری با آژانس مشروط به تصميم شورای عالی امنيت ملی ايران است.»

در گزارش روز چهارشنبه آژانس همچنين آمده است که ايران هنوز به بازرسان اين نهاد اجازهٔ دسترسی به سايت‌های آسيب‌ديده در جنگ را نداده است.

با این حال، پس از توافق رافائل گروسی و عباس عراقچی، وزیر خارجهٔ جمهوری اسلامی ایران، جمهوری اسلامی اجازهٔ دسترسی بازرسان آژانس به تأسیساتی را صادر کرد که در حملهٔ آمریکا و اسرائیل آسیب ندیده‌اند.

اين تأسيسات شامل نيروگاه هسته‌یی بوشهر، رآکتور تحقيقاتی تهران، و سه تأسيسات هسته‌یی ديگر در تهران است.

بازرسی از اصفهان

بنا بر این گزارش، بازرسان آژانس روز چهارشنبه برای انجام بازرسی در سايت مرکز فناوری هسته‌یی اصفهان عازم ايران شدند.

اين مرکز هزاران دانشمند هسته‌یی را در استخدام دارد و ميزبان سه رآکتور تحقيقاتی چینی و آزمايشگاه‌های مرتبط با برنامهٔ اتمی ايران است.

اسرائیل در جريان جنگ دوازده‌روزه ساختمان‌هايی را در مجموعه اصفهان هدف قرار داد که در ميان آنها تأسيسات تبديل اورانيوم نيز بود. آمریکا نيز با موشک اصفهان را هدف قرار داد.

چاپ 🖨

Continue Reading

Previous: بازنشستگان – قربانیان فساد ساختاری و بن‌بست سیاسی
Next: تصویب قطعنامه‌ای در سازمان ملل دربارهٔ حق حاکمیت فلسطینیان بر منابع طبیعی خود
  • تلگرام
  • فیسبوک
  • ارتباط با ما
  • در باره ما
  • فیسبوک
  • تلگرام
Copyright © All rights reserved