تنها يكسري از كارها ميتواند رسانهاي شود در حالي كه مسائلي مانند رفع حصر، نيازمند گفتوگو و هماهنگيهاي غيررسانهاي است. در عين حال بايد مجموعه نظام راجع به موضوعي مانند رفع حصر كه ميشود در مقطعي نسبت به آن عمل كرد، به اقناع برسند.
معاون اول رييسجمهوري در ميزباني ما در ساختمان پاستور، از جلسهاي ميگويد كه خروجي آن پذيرش چنين مسووليتي بود تا او اين روزها با اطمينان بگويد: «آن چيزي كه در زمينه ارتباط اصلاحطلبان با مقام معظم رهبري و رفع موانع، مورد نظر دوستان است با يك اصولي به دست ميآيد. من مطمئن هستم. شما من را ميشناسيد. من وقتي كه با اطمينان حرف ميزنم به اين معناست كه هم فكر ميكنم اين كارها شدني است و هم اينكه امكان دسترسي به آن وجود دارد و دور از دسترس نيست.»
رهبري گفتند قطع رابطه با اصلاحطلبان از طرف ما نبود
در جلسهاي كه جهانگيري راوي آن شده است از چهرههايي همچون سيد محمد خاتمي، موسوي خويينيها و عبدالله نوري براي ايجاد اين كانال ارتباطي، نام برده ميشود، اما نظر رهبري شخص جهانگيري است. او در واكنش به اين اسامي ميخندد و ميگويد: «اين موضوع از همان مذاكره من با رهبري بود كه به بيرون راه يافته است. در اين مذاكره از اين شخصيتها اسم برده و پيرامون اين افراد صحبت شده است. طبق تعبير شما موضوع مورد بحث اين بود كه، كانال اصلاحطلبان با رهبري بايد برقرار باشد». جهانگيري موضوع مورد بحث در اين جلسه را برقراري كانال اصلاحطلبان با رهبري خوانده و اگرچه بر سابقه اين ارتباط آن هم بهصورت هميشگي تاكيد دارد اما، وقتي حوادث سال ٨٨ را به ياد ميآورد نميتواند به راحتي از كم شدن اين رفتوآمدها بگذرد و ميگويد: «البته اين ارتباط هميشه بوده است اما، از سال ٨٨ به بعد مقداري اين ارتباط دچار مشكل شد. وقتي هم در همانجا توضيح داده شد ايشان در پاسخ به طرح اين موضوع گفتند كه از طرف ما كه اصلا قطع رابطهاي نبوده و ما مشكلي نداريم حال اگر تمايل داريد كه ارتباطي از سوي دوستان باشد، خود شما (بنده) باشيد.»
رهبري نگفتند با كساني كه در طول سال ٨٨ آن اتفاقات را درست كردهاند، قهر هستيم
اما اين جلسه پيش از بيان مواضع رهبري انقلاب در خصوص آشتي ملي بود. موضوعي كه از سوي سيد محمد خاتمي و چهرههاي اصلاحطلب ديگر مطرح شد، با اين واكنش رهبري انقلاب روبهرو شد كه ما اصلا قهري در داخل نداريم كه لازم باشد آشتي كنيم. موضعي كه اينگونه نشان ميدهد كه آشتي ملي، محل ايراد است در نظر جهانگيري بهگونه ديگري شكل ميگيرد. او معتقد است كه تعبير رهبري اين بود كه «در عاشوراي سال ٨٨ عدهاي لودگي كردند و قهر بودن را تنها به همين مورد محدود كردند.» جهانگيري گفت: «زمان اعلام اين موضوع (آشتي ملي)، ظاهرا در يكي از سخنرانيها و خيلي قبلتر از طرح آن توسط آقاي خاتمي بود. من ديدم كه اخيرا هم آقاي خاتمي از يك مطلبي كه در جلسهاي مطرح شده و به موضوع رسانهاي تبديل شده بود، گلهمند بودند. بالاخره هركسي از منظر خود به اين موضوع پرداخت و در بيرون از كشور ممكن بود اينچنين مطرح شود كه در داخل ايران چه خبر شده كه ميخواهند با يكديگر آشتي ملي كنند. به نظر من مقام معظم رهبري به بخشي از اين عكسالعملهاي غيرواقعي كه در داخل يا بيرون از كشور انجام شد و نظام را به شكلي نشان ميداد كه گويي دچار يك مشكل جدي شده و عدهاي به دنبال حل آن هستند، واكنش نشان دادند و نسبت به آن گفتند كه ما اصلا قهري در داخل نداريم و گفتند اين هدف حاصل شده است كه لازم باشد آشتي كنيم. ما به آن معنا كه تلقي شده، قهر نيستيم. ايشان در خصوص قضيه سال ٨٨ فقط اتفاقات روز عاشورا را مطرح كردند. يعني اينگونه نبود كه بگويند با كساني كه در طول سال ٨٨ آن اتفاقات را درست كردهاند، قهر هستيم. تعبيرشان اين بود كه در عاشوراي سال ٨٨ عدهاي لودگي كردند و قهر بودن را تنها به همين مورد محدود كردند.»
موضوع حصر از دستور كار كسي كه حذف نميشود
اما حصر؛ ديگر موضوعي بود كه ميشد از جهانگيري آخرين تحولات آن را جويا شد. او با بيان اينكه تنها يكسري از كارها ميتواند رسانهاي شود، مسائلي مانند رفع حصر را غيررسانهاي دانست و گفت: «اينگونه مباحث كه مربوط به گفتوگوهايي در اتاقهاي دربسته است، رسانهاي نشده اما به هر حال اين موضوع از دستور كار كسي كه حذف نميشود و همچنان در دستور كار ميماند. تنها يكسري از كارها ميتواند رسانهاي شود در حالي كه مسائلي مانند رفع حصر، نيازمند گفتوگو و هماهنگيهاي غيررسانهاي است. در عين حال بايد مجموعه نظام راجع به موضوعي مانند رفع حصر كه ميشود در مقطعي نسبت به آن عمل كرد، به اقناع برسند. وي تاكيد ميكند: «من خودم به حل مشكلات سياسي اينگونه خوشبين هستم و فكر هم ميكنم كه انشاءالله با تدابيري كه مخصوصا از سوي رهبري معظم انقلاب اتخاذ ميشود و همچنين با گفتوگوهايي كه آقاي رييسجمهور دارند و پيگيريهايي كه انجام ميشود حتما مسائل سياسي هم يكي بعد از ديگري حل ميشود.»