اعتراضات کارگران کشورمان به شرایط مصیبتبار معیشتیشان روزانه شده است. این اعتراضات، گرچه تماماً خودبهخودی است، اما خصلت سراسری دارد و در کلیه شهرهای کوچک و بزرگ کشور و در واحدهای مختلف رخ میدهد. دریافت بهموقع یا اصولاً دریافت مزد، خواست اصلی اکثریت قریب به اتفاق کارگران معترض است. تأمین امنیت شغلی خواست بعدی آنان است.
بهعبارت دیگر، کارگران برای برخورداری از ابتداییترین شرایط دست به اعتراض میزنند. کارگران میخواهند که شغلی داشته باشند و مزد کاری را که انجام میدهند، از کارفرمایان دولتی و خصوصی دریافت کنند. تعداد میلیونی بیکاران موجب میشود، کارگران در ترس از دست دادن کار، تنها زمانی که جان به لب آنها میرسد، اقدام به برپایی اعتصاب یا تجمع میکنند. در واقع «بیگاری» و کار «بردهوار» سرنوشت کنونی کارگران کشورمان است. نگاهی کوتاه به اعتراضات کارگری از اول مرداد ماه، بهخوبی نشانگر واقعیت زندگی کارگران است.
اعتصاب ۱۵۰۰ کارگر شرکت قالبهای صنعتی سایپا
به گزارش «اتحادیه آزاد کارگران ایران»، حدود ۱۵۰۰ کارگر شرکت قالبهای صنعتی سایپا صبح ۶ مرداد ماه بهدلیل نارضایتی کارگران از شرایط موجود و تأخیر در پرداخت مزد دست به اعتصاب زدند. اعتصاب از اول صبح از سالنهای یک و دو، شامل ماشینکاری و فینیشینگ شروع شد و بهسرعت به سالنهای دیگر کشیده شد.
سایر مطالبات کارگران: در این شرکت از اول سالجاری تاکنون یکبار آکورد و دو بار بن داده شده است. در حالیکه سال گذشته هر ماهه آکورد بن و پرداخت میشد. در عینحال که بنهای پرداختی امسال کمتر از سال گذشته بود. بنابر اظهار کارگران این کارخانه صنعتی که جزو شرکتهای بزرگ تابعه سایپا می باشد در حالیکه از اسفند ماه سال گذشته طرح طبقهبندی مشاغل در این کارخانه اجرا شده است و در فیش حقوقی کارگران اعمال میشود اما هنوز از اعمال اجرای این طرح در حکم کارگزینی آنان خبری نیست. همچنین بهدلیل نبود نقدینگی برای پرداخت سنوات کارگران، بهرغم رسیدن موعد بازنشستگی بسیاری از آنان، این کارگران قادر به بازنشسته شدن نیستند.
در پی اعتصاب ۶ مرداد ماه، یکی از مدیران شرکت با حضور در میان کارگران طی مذاکراتی با آنان ضمن دادن وعده رسیدگی به خواستهای کارگران اعلام کرد که مشکلاتی که شما با آن مواجه هستید در کلیه شرکتهای تابعه سایپا وجود دارد.
این اعتصاب از آنجا که یک اعتصاب هشداری از سوی کارگران بود، ساعت ده صبح دیروز بهدنبال وعدههای مدیر شرکت خاتمه پیدا کرد و کارگران با اعلام اینکه مصرانه خواهان تحقق خواستهایشان هستند بر سر کارهای خود بازگشتند.
اعتصاب ۵۰۰ کارگر کارخانه نیشکر هفت تپه
بیش از ۵۰۰ کارگر کشت و صنعت نیشکر هفتتپه، صبح روز ۶ مرداد ماه در اعتراض به بیتوجهی کارفرما در پرداخت مطالبات مزدیشان دست از کار کشیدند.
به گزارش «ایلنا»، دلیل اعتراض کارگران نگرانی آنها از اضافه شدن دستمزد ماههای خرداد و تیر به معوقات مزدی است که هنوز توسط کارفرما پرداخت نشده است.
کارگران این مجتمع صنعتی در مجموع نزدیک به چهار ماه معوقات مزدی طلبکارند و همچنین گفته میشود که رانندگان کامیونی هم که در مجتمع نیشکر هفتتپه مشغول کارند نزدیک به ۸ ماه مزد معوقه طلب دارند.
کارگران میگویند که ظاهراً عمدهترین مشکل مالی این کارخانه بدهی ۲۰۰ تا ٣۰۰ میلیاردی به چند نهاد دولتی همچون بانک ملی، اداره تأمین اجتماعی، اداره گاز و برق و همچنین اداره دارایی است. حدود ۲۰ روز پیش اداره گاز شوش بهدلیل پرداخت نشدن قبضهای گاز، جریان گاز مصرفی قسمت خوراک دام مجتمع را قطع کرد که این کار به توقف تولید و بیکاری کارگران منجر شده است.
کارگران نیشکر هفتتپه نگران هستند که در نتیجه اعمال فشاری که طلبکاران بیرونی کارخانه برای وصول مطالبات خود میآورند باعث شود تا نه تنها معوقات مزدی آنها پرداخت نشود بلکه هر چند وقت یکبار نیز بر حجم معوقات مزدی آنها افزوده شود.
تجمع اعتراضی ۳۰۰۰ تن از کارگران و گزارشی از وضعیت اردوی کار پالایشگاه نفت و گاز خلیج فارس بندرعباس
به گزارش «کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری» و «اتحادیه نیروی کار پروژهای ایران»، عصر اول مرداد، بیش از ۳۰۰۰ تن از کارگران پالایشگاه نفت و گاز ستاره خلیج فارس بندرعباس در اعتراض به قطع آب و قطع پیدرپی برق سایتها و خوابگاهها که منجر به خاموش شدن چراغها و کولر داخل کانکسهای محلهای استراحت کارگران میشد، در خیابانهای محوطه پالایشگاه دست به تجمع اعتراضی زدند که منجر به درگیری با انتظامات داخلی و همچنین نیروی انتظامی گردید..
کارگران در گرمای غیرقابل تحمل و در تاریکی حتی آب جهت استحمام و نظافت خود نیز نداشتند. کارگران این پالایشگاه، یک هفته پیشتر نیز در اعتراض به تأخیر چند ماهه در پرداخت حقوق و همچنین وضعیت غیرقابل تحمل آب مصرفی کارکنان پالایشگاه دست به تجمع زدند که کارفرما با کمک گرفتن از نیروهای انتظامی و آتشنشانی مستقر در داخل پالایشگاه اقدام به پراکنده نمودن کارگران کرد که به درگیری بین کارگران و نیروی انتظامی و مجروح شدن چند تن از کارگران انجامید.
کارگران پالایشگاه نفت و گاز ستاره خلیج بندرعباس که در شرایط بسیار بد آبوهوایی و گردوغبار مشغول بهکار هستند از حداقل امکانات رفاهی و بهداشتی محرومند. بهنحوی که در ساعات گرم روز، آب مصرفی آنها در اثر گرمای زیاد هوا بهحدی داغ میشود که نه تنها قابل خوردن نیست، بلکه نمیتوان از آن برای شستشو استفاده کرد. پالایشگاه نفت و گاز ستاره خلیج بندرعباس حدود ۷هزار کارگر دارد که از طریق شرکتهای مختلف واسطهای و پیمانکاری در این پالایشگاه بهکار گمارده می شوند.
در این پالایشگاه بزرگ خدماتی را که میباید به رایگان در اختیار هزاران کارگر ساکن در آن قرار دهند به بخش خصوصی واگذار کردهاند، از جمله اورژانس و درمانگاه و باشگاه ورزشی. خوابگاه کارگران بهصورت کمپهایی در داخل پالایشگاه قرار گرفته و هر یک از کمپها شامل راهروی ۲ در ۴۰ متر، متشکل از ده کانکس به مساحت ۲۰ مترمربع واقع در دو طرف این راهرو میباشد. در انتهای راهروها سرویسهای بهداشتی که فاقد هرگونه سیستم گرمایشی یا سرمایشی است، قرار دارد. در داخل هر کانکس سه تخت دو طبقه وجود دارد و تنها امکان رفاهی این کانکسها یک کلمن آب و یک کولر می باشد که با قطع برق هوای داخل آنها بهراستی غیرقابل تحمل میشود. در هوای گرم و گاه بالای ۵۰ درجه حتی یک یخچال جهت نگهداری مواد غذایی در این کانکسها وجود ندارد که کارگران بتوانند از آنها استفاده کنند. غذای کارگران بسیار بیکیفیت بوده و دسترسی به میوه و سبزیجات نیز در این اردوگاههای کار وجود ندارد. کانکسها فاقد تهویه بوده و بههمین دلیل همواره آکنده از بوی عرق لباس کار و جوراب کارگران است. نه تنها این کانکسها فاقد تلویزیون میباشند تا کارگران در پایان یک روز کار خستهکننده و وحشتناک حداقل بتوانند از اخبار و اتفاقات مطلع شوند بلکه کارگران حتی مجاز به استفاده از لبتاپهای شخصی و وسائلی از این دست نیز نیستند. کارگران ۴۵ روز کار میکنند و سپس به یک مرخصی اجباری ۱۵ روزه میروند. در شروع کار دو ماه حقوق آنها به گروگان گرفته میشود و از ماه سوم هم بهطور کامل پرداخت نمیشود. تا آنجا که کارگران این پالایشگاه همواره در حدود ۶ـ۵ ماه حقوق از پیمانکاران شرکت طلبکارند.
بهدلیل شرایط سخت کار و گرمای هوا، کارگران بسیار عصبی و بیحوصله هستند و گاه حتی بر سر مسائل جزیی کارشان به مشاجره و حتی درگیری میانجامد. کارگران شاغل در این پالایشگاه غالباً از شهرهای دور به این پالایشگاه آمده و به دلیل مشکلات مالی و بیکاری حاضر به کار در چنین شرایط سختی میباشند.
اعتصاب و تجمع کارکنان شرکت آب و برق کیش
اعتصاب و تجمع کارکنان شرکت آب و برق کیش در اعتراض به اخراج نمایندهشان برپا شد، اخراجی که گفته میشود بهبهانه مصاحبه تلویزیونی این کارگر صورت گرفته است.
به گزارش «پایگاه خبری و تحلیلی تیک»، صبح روز ٣ مرداد ماه کارکنان شرکت آب و برق جزیره کیش دست از کار کشیدند و به نشانه اعتراض در محل این شرکت تجمع کردند.
آنطور که گفته میشود پس از خصوصیسازی شرکت آب و برق کیش و واگذاری آن به یک مؤسسه مالی، سهام کارکنان نیز با امضای مدیرعامل انتقال یافت که این امر زمینه نارضایتی کارکنان را ایجاد کرد. چندی پیش نماینده معترضین در مصاحبهای با اخبار ۲۰:۳۰ به بیان مشکلات و نارضایتیهای کارکنان پرداخت.
در تماس تلفنی با سلطانی مدیرعامل شرکت آب و برق کیش وی از پاسخگویی در اینباره خودداری کرد و گفت: برای دریافت پاسخ با معرفینامه بیایید!
اعتراض ۴۰۰ کارگر «کمباینسازی ایران» در اراک
خودداری کارفرمای کارخانه کمباینسازی از تمدید قرارداد کار ۱۱۷ کارگر قراردادی باعث اعتراض ۴۰۰ کارگر باقیمانده این واحد صنعتی شد.
به گزارش «ایلنا»، پرداخت نشدن نزدیک به سه ماه معوقات مزدی نیز از جمله دلایل شکلگیری این تجمع صنفی بوده است. ۱۱۷ کارگر اخراج شده از ۶ تا ۱۶ سال در کارخانه کمباینسازی ایران مشغول بهکار بودند.
همچنین در مورد معوقات مزدی کارگران باقیمانده، آنها بابت دستمزد ماههای اردیبهشت، خرداد و تیر طلبکارند.
کارگران میگویند که کارفرما کمبود نقدینگی را دلیل اصلی اخراجهای اخیر و طولانی شدن زمان پرداخت معوقات مزدی عنوان کرده است. در عینحال کارگران بهدرستی معتقدند که با انجام روزانه ۱۲ تا ۱۶ ساعت کار نباید با آنها و دیگر همکارانشان اینطور رفتار بشود. بهصورت مشخص کارگران معترض میگویند که بحث کمبود نقدینگی موضوع تازهای نیست و در سالهای اخیر نیز مدیریت کارخانه در مواجه با شرایط مشابه تعدادی از همکاران آنها را اخراج و در عینحال تسهیلات اعتباری دریافت کرده است.
تجمع کارگران فضای سبز شهرداری اهواز
صبح ۴ مرداد ماه کارگران فضای سبز شهرداری منطقه دو اهواز در اعتراض به عدم دریافت مطالبات معوقه خود در مقابل ساختمان دفتر شرکت پیمانکاری تجمع کردند.
به گزارش «ایلنا»، این کارگران که در استخدام شرکت پیمانکاری «سپهر قلعه گلی» هستند، در این تجمع خواستار پاسخ قاطع مسئولان شرکت پیمانکاری در خصوص پرداخت کردن دستمزد و حق بیمه ماههای خرداد و تیر شدند.
پیمانکار فضای سبز شهرداری اهواز از تاریخ اول خرداد ماه مسئولیت پرداخت مطالبات مزدی بیش از ۱۶۰ کارگر را بر عهده گرفته است.
مطابق قرارداد میان شهرداری اهواز و پیمانکار فضای سبز، مسئولان شرکت پیمانکاری باید برای سه ماهه نخست هزینههای خود را بدون حمایت شهرداری تأمین کنند.
کارگران یادآور میشوند که برابر همین قرارداد معوقات مزدی آنها مربوط به ایامی است که شرکت پیمانکاری متعهد شده تا بدون حمایت مالی شهرداری آنرا پرداخت کند.
خاتمه تجمع کارگران پروژه سد تنگ سرخ شیراز
در پی تجمع ۳ مرداد ماه گروهی از کارگران پروژه سد «تنگ سرخ شیراز» در مقابل شرکت آب منطقهای استان فارس، مدریت این شرکت وعده داد که تا ۱۰ روز آینده تمامی کارگران مطالبات معوقه خود را دریافت خواهند کرد.
به گزارش «ایلنا» حدود ۳۰ نفر از کارگران این پروژه در اعتراض به عدم دریافت ماههاحقوق معوقه تجمع کرده بودند. در این تجمع صنفی به غیر از کارگرانی که در اواخر زمستان سال گذشته با آنها تسویه حساب شده است، گروهی از کارگران باقیمانده در این پروژه سدسازی نیز حضور داشتند.
کارگران معترض میگویند که تا این لحظه نزدیک به ۱۰۰ تن از کارگران سابق و کنونی این واحد تولیدی بابت معوقات مزدی از پیمانکار ساخت سد طلبکارند و حجم معوقات مزدی کارگران باقیمانده با احتساب تیر ماه تا ۹ ماه برآورد میشود.
در حالیکه شرکت پیمانکاری پیماب، شرکت آب منطقهای استان فارس را در مقام کارفرمای اصلی به بدقولی در خصوص پرداخت نکردن معوقات مزدی متهم میکند، کارفرمای اصلی مدعی است که تاکنون تمام صورت وضعیتهای پیمانکار را بهموقع پرداخت شده است.
اعتصاب کارگران کارخانههای سیمان در جاده اندیمشک ـ خرمآباد
به گزارش سایت «اتحادیه آزاد کارگران ایران»، فعالان کارگری شوش و اندیمشک در اطلاعیهای به تاریخ ۴ مرداد ماه، از اعتصاب ۲۷ روزه کارگران دو کارخانه سیمان این منطقه خبر دادهاند. بخشی از این نامه به قرار زیر است:
«کارگران کارخانه سیمان آریا و اسادیس در منطقهای به نام پل زال در جاده اندیمشک ـ خرمآباد بیش از ۵ ماه است که هیچگونه مزدی دریافت نکردهاند. در این دو کارخانه ۷۵ کارگر کار میکنند و اکنون ٢٧ روز است که دست به اعتصاب زدهاند. کارفرماهای این دو شرکت (پیرهادی، مدیر کارخانه آریا و عالیخانی، مدیر کارخانه اسادیس) در طول روزهایی که کارگران در اعتصاب هستند فقط از طریق پیام تلفنی به کارگران این دو واحد وعده میدهند. نه تنها حقوق کارگران ۵ ماه عقب افتاده است، بلکه هیچ مبلغی بهعنوان عیدی و پاداش، که حق مسلم کارگران است، به آنان پرداخت نشده است و در این مدت دفترچه تأمین اجتماعی کارگران نیز تمدید یا تجدید نگردیده است.»
تجمع کارگران شرکت خدماتی فرودگاه امام
۱۲۰ نفر از کارگران یکی از شرکتهای خدماتی فرودگاه امام اخراج شدند و صبح ۵ مرداد ماه در اعتراض به این اقدام مقابل دفتر مدیرکل فرودگاه دست به تجمع زدند.
به گزارش «تسنیم»، یکی از کارگران اخراجی در اینباره گفت: حدود ۱۰ سال است که بهعنوان نیروی یکی از شرکتهای خدماتی در فرودگاه مشغول بهکار هستم و در این مدت هر شرکتی که کارهای خدماتی را بر عهده گرفته نیروهای قدیمی را اخراج نکرده است. این در حالی است که ظهر ۴ مرداد ماه مدیران فرودگاه خمینی آمدند و گفتند که وسایل خود را جمع کنید. شما اخراج شدهاید.
اعتراض کارگران کارخانه پوشش گستر اردکان
به گزارش ۴ مرداد ماه «اردکان خبر»، پایگاه خبری تحلیلی اطلاعرسانی شهرستان اردکان، جمعی از کارگران کارخانه پوشش گستر این شهرستان در اعتراض به عدم پرداخت حقوق و مطالباتشان در دفتر امام جمعه اردکان تجمع کردند.
تجمع کارگران شرکتی راهآهن خراسان رضوی
حدود ۷۰ نفر از کارگران شرکتی اداره سیر و حرکت راهآهن خراسان رضوی در اعتراض به روند رسیدگی به پرونده شکایت تبعیض در وضعیت حقوق و مزایای خود در عدم اجرای برخی قوانین و احکام کار در مقابل اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تجمع کردند.
کارگران معترض در این تجمع که خود را نماینده ۲۵۷ نفر از شاکیان شرکت پیمانکار راهآهن معرفی نمودند، پیش از این نیز در اداره کار شکایت کردهاند اما پیامد آن شکایت، قطع مزایا در دو ماه پس از آن و عدم پرداخت عیدی و سنوات این چند ماه و ندادن حقوقهای خرداد و تیر ماه شاکیان تاکنون شده است..
به گزارش ۶ مرداد ماه «تابناک»، یکی از کارگران معترض گفت: «در کار ما در چند ساله اخیر، پنج نفر فوتی در حین کار داشتیم یک نفر قطع نخاع و همچنین موارد مختلفی از قطع دست و پا و مواردی از این دست زیاد داشتیم که همکارانمان آسیب دیدند اما حق سختی کار را به ما نمی دهند! با وجود اینکه طبق دستورالعمل اداره کار در سال ۱۳۹۲، مزایای سختی کار برای ما باید منظور میشد».
تجمع کارمندان باشگاه استقلال در اعتراض به عدم پرداخت حقوقهای معوقه و اقدام به خودسوزی یکی از معترضین!
به گزارش «خبر آنلاین»، ۷ مرداد ماه شماری از کارمندان باشگاه استقلال بهدلیل پرداخت نشدن حقوقهای معوقه خود مقابل باشگاه استقلال تجمع کردند و خواستار پرداخت مطالبات خود شدند.
یکی از کارمندان کمپ استقلال مقابل باشگاه استقلال اقدام به خودسوزی کرد.
اعتصاب سراسری دستیاران تخصصی رادیولوژی کشور
به گزارش «سلامت نیوز»، وبسایت خانه پرستار، دستیاران رشته تخصصی رادیولوژی اکثر شهرهای کشور، ۸ مرداد ماه در اعتراض به افزایش غیرکارشناسی ظرفیت این در امتحان دستیاری، اعتصاب کردند.
این دستیاران که باید در امتحان سالانه ارتقاء دستیاری شرکت میکردند با عدم شرکت خود در امتحان مذکور، اعتراض خود را به سیاستهای آموزشی وزارت بهداشت اعلام کردند.
یکی از دستیاران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به سلامت نیوز گفت: وزارت بهداشت بدون ایجاد زیرساخت مناسب و در نظر گرفتن نیاز جامعه اقدام به افزایش ظرفیت کرده است.
وی افزود: در حالیکه برای افزایش یک نفر به ظرفیت پذیرش و تربیت دستیار باید تمهیدات زیادی اندیشیده شود اما وزارت بهداشت با همان امکانات و شرایط قبلی آموزشی در سال ۹۴ بیش از ۵۴ درصد به ظرفیت پذیرش دستیار در رشته تخصصی رادیولوژی اقدام کرده است که این اقدام با هیچ منطقی سازگار نیست.
یکی از دستیاران دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز می گوید: متأسفانه در وزارت بهداشت شاهد هستیم که بهجای تصمیمات کارشناسی، این وزارتخانه از حربه افزایش ظرفیت جهت تنبیه متخصصان یک رشته خاص استفاده می کند.
وی می افزاید: متأسفانه همانگونه که وزارت بهداشت در پاسخ به اعتراضات همکاران پرستاری بهجای رسیدگی از حربه استخدام و تربیت بهیار بهجای پرستار استفاده می کند، در رشتههای تخصصی دستیاری نیز از این شیوه غیرقانونی و غیرمنطقی استفاده میکند.
دستیار رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز به سلامت نیوز می گوید: در حال حاضر طوری شده است که وزیر بهداشت بهجای تصمیمگیری بر اساس کار کارشناسی، در هر سفر استانی فیالبداهه و بدون درنظر گرفتن عواقب تصمیمات خود، برای کسب محبوبیت دستور افزایش ظرفیت را صادر می کند.
وی میافزاید: ما از دولت انتظار داریم به بدنه کارشناسی وزارت بهداشت توجه بیشتری کند.
تجمع کارگران ارگ بم
به گزارش «ایلنا» کارگران معترض که برای اجرای پروژه مرمت مجموعه ارگ قدیم بم استخدام شدهاند در چهار ماه گذشته حقوقی دریافت نکردهاند.
تجمع ۱۰ مرداد ماه نخستین تجمع اعتراضی کارگران مرمت کار پروژه ارگ بم نبود و این کارگران در روزهای دیگر نیز برای پیگیری معوقات مزدی خود تجمعات مشابهی را برپا کرده بودند.
پروژه مرمت ارگ قدیم بم مربوط به بازسازی بناهایی است که ۱۲ سال پیش در جریان وقوع زلزله سال ٨۲ ویران شدند و کارگران معترض، عقیده دارند که تأخیرهای بهوجود آمده بر کند شدن روند بازسازی تأثیرگذار بوده است.
در جریان تجمع اعتراضی کارگران، مسئولان پایگاه میراث فرهنگی ارگ گفتهاند که جدا از مسئله تأخیر در پرداخت مطالبات مزدی از ماههای پیشرو، احتمال تعدیل نیرو وجود دارد.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که برخی از کارگران از پیش از وقوع زلزله سال ٨۲ در بازسازی و نگهداری پروژه ارگ بم مشارکت داشتند، بهطوریکه در حال حاضر سابقه کاری آنها تا حدود ۲۰ سال هم میرسد.