افشای مذاکره ٢ شرکت بزرگ نفتی با وزیر نفت ایران برای اولین بار
شرق: با وجود اینکه اخبار حکایت از مذاکرات گسترده شرکتهای انرژی جهان با ایران میدهد، به گفته فعالان حوزه انرژی ایران، ورود شرکتهای بزرگی مانند شل، اِنی و توتال به ایران حدود یکسال پس از رفع تحریمها به طول میانجامد؛ چراکه بدون بیمهشدن سرمایهگذاری این شرکتها توسط شرکتهای بیمهای دولتی در کشورهای مورد نظر، سرمایهگذاریها شکل نخواهند گرفت و مذاکرات با شرکتهای بیمهای نیز زمانبر است؛ اما بااینحال، دو شرکت شل و اِنی ایتالیا برای اولینبار و همزمان با افزایش امیدها نسبتبه مذاکرات هستهای ایران و غرب، دیدارها و تماسهای خود با ایران را علنی کرده اند. بنابر اخبار منتشرشده، مدیران عامل دو شرکت نفتی شل و اِنی در ماههای ژوئن و می برای مذاکره درباره فرصتهای جدید همکاری در ایران به تهران سفر کردهاند.
شرکت نفتی شل اخیرا گفتوگوهایی را در تهران بهمنظور مذاکره درباره همکاریهای تجاری با ایران پس از لغو تحریمها، انجام داده است. سخنگوی شل گفت: مقامات شرکت نفتی هلندی-انگلیسی شل، اخیرا در تهران با مقامات ایرانی دیدارهایی داشتهاند. به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، طرفین درباره بدهی هنگفت دومیلیاردو ٣٠٠ میلیون دلاری شل به شرکت ملی نفت ایران و زمینههای احتمالی همکاریهای تجاری، پس از لغو تحریمها مذاکراتی داشتهاند.
بن فان بوردن، مدیرعامل شل، اوایل ماه جاری در حاشیه نشست وزرای نفت اوپک در وین، درباره مسئله بدهیها با مقامات وزارت نفت ایران دیدار و گفتوگو کرد. شرکت شل اعلام کرد: اگر لغو تحریمها سرمایهگذاری در ایران را امکانپذیر کند، ما علاقهمند به بررسی نقشی هستیم که میتوانیم در توسعه ذخایر انرژی ایران داشته باشیم.
همچنین شرکت اِنی اعلام کرد کلودیو دسکالزی، مدیرعامل این شرکت، در ماه می برای گفتوگو با بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، به تهران سفر کرده است. این شرکت افزود: دسکالزی درباره امکان سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز ایران مذاکراتی داشته و بر علاقه این شرکت به حضور در ایران، تأکید کرده است.
ایران در حال ارائه قراردادهای جدید نفتیای است که میگوید انگیزه بیشتری را برای سرمایهگذاران و شرکتهای انرژی بهمنظور حضور در ایران ایجاد میکند. ایران قصد دارد تولید نفت خود را ظرف دو ماه پس از لغو تحریمها، ٥٠٠ هزار بشکه و ظرف شش ماه، به یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
یکی از مقامات بلندپایه وزارت نفت ایران در روزهای گذشته اعلام کرد صنعت نفت ایران با برنامهای برای سرمایهگذاری ٢٠٠ میلیارد دلاری، جذابترین بازار برای سرمایهگذاران خارجی است. مهدی حسینی، مسئول اصلاح قراردادهای نفتی ایران، با تشریح مزیت نسبی این قراردادها، گفت: حتی در دورانی که بهای نفت کاهش یافته است، حضور در ایران بسیار سودآور خواهد بود.
ایران قصد دارد مکانیسم حفاری، توسعه و احیای میادین نفتی و همچنین احیای تأسیسات نفت را در کنفرانسی که بهزودی در لندن برگزار خواهد شد، اعلام کند. براساس این قراردادهای جدید، شرکتهای انرژی خارجی باید برای ارائه خدمات، ساخت خطوط لوله و حفاری میادین، با شرکتهای داخل ایران شریک شوند. ایران قصد دارد با ارائه مشوقهای بیشتر، شرکتهای خارجی را در ازای تبادل فناوری و مدیریت، به حضور در پروژههای سرمایهگذاری مشترک در ایران ترغیب کند.
شش قدرت جهانی شامل انگلیس، فرانسه، آلمان، چین، روسیه و آمریکا امیدوارند تا ضربالاجل ٣٠ ژوئن، درباره برنامه هستهای با ایران به توافق برسند که میتواند به لغو تحریمها علیه صنعت نفت ایران منجر شود.
شرکت نفتی شل حدود دو میلیارد دلار بدهی نفتی به ایران دارد که درنتیجه دریافت نفت و پرداختنکردن پول آن بهدلیل وجود تحریمها، ایجاد شده است. پیشازاین نیز، در حاشیه اجلاس اوپک، بن بوردن، مسئول اجرائی شل، با زنگنه، وزیر نفت ایران، درباره پرداخت بدهی دو میلیارد دلاری صحبت کرده بود. این بدهی مربوط به بلوکهشدن پولهای فروش نفت ایران بعد از تحریمهای اعمالشده به جمهوری اسلامی ایران است. ایران چهارمین ذخایر بزرگ نفت و دومین ذخایر گاز دنیا را در اختیار دارد.
تحریمهای غرب، صادرات نفت ایران را بیش از ٥٠ درصد کاهش داده است و از ٢,٥میلیون بشکه در سال ٢٠١٢، به حدود روزانه یکمیلیونو صد هزار بشکه رسانده است.
کاهش درآمدهای نفتی ایران باعث شده است سرمایهگذاری در پروژههای جدید توسعه میادین نفتی و پرداخت پول واردات تجهیزات و خدمات مورد نیاز برای فعالنگهداشتن پروژههای نفتی، دشوار شود.
علی فاطمی، مدیر پروژههای نفت، گاز و پتروشیمی، در گفتوگو با «شرق» در این رابطه گفت: با برداشتهشدن تحریمها، با ورود شرکتهای اروپایی و آمریکایی به حوزههای نفتی مشترک روبهرو خواهیم شد. مهمترین راه برای سرمایهگذاری شرکتهای بزرگ نفتی، مانند شل، توتال، اِنی و…، در حوزههای نفتی ایران، رفع تحریمها و بازشدن سوئیفت و السی و سپس آزادشدن بیمهها برای بیمهکردن این سرمایهگذاریهاست.
وی افزود: این شرکتهای بیمهای دولتی در ابتدا ریسک سرمایهگذاری را بررسی و پس از آن اقدام به بیمه آن میکنند؛ اما مذاکره با بانکهای مرکزی و بیمههای دولتی، حتی ممکن است تا یکسال پس از رفعِ تحریمها به طول انجامد و تازمانیکه نتیجه این مذاکرات مثبت نشود، این شرکتها وارد سرمایهگذاری نخواهند شد. بنابراین باید تا یکسال پس از رفعِ تحریمها، انتظار ورود شرکتهای خارجی را داشته باشیم.
فاطمی با پیشبینی افزایش تولید نفت ایران تا شش میلیون بشکه در روز پس از انجام این توافقات، گفت: با وجود این، آثار تحریم تا یکسال پس از توافق هستهای نیز در حوزه نفت و گاز کشور رخ نخواهد داد.