
یکشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴
نزدیک به ۵۰درصد بیماران مبتلا به اچآیوی شناسایی نشدهاند.
لادن عباسیان، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران، در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در خصوص بیماران مبتلا به اچآیوی در کشور گفت: «طبق آخرین آمار سال گذشته، تعداد بیمارانی که شناسایی شدهاند حدود ۲۵هزار نفر بودند و تعداد بیمارانی که تخمین زده میشود مبتلا به اچآیوی باشند ۴۵هزار نفر است. یعنی بیش از ۵۰درصد بیمارانی که تخمین زده میشود مبتلا به اچآیوی هستند را شناسایی کردهایم.
به عبارت دیگر، نزدیک به ۵۰درصد بیماران مبتلا به اچآیوی شناسایی نشدهاند.
عباسیان افزود: «در حال حاضر مهمترین معضل فاصلهٔ بین تخمین و میزان موارد بیمارانی است که شناسایی شدهاند. این فاصله بهخصوص در مردانی که رفتارهای جنسی پُرخطر دارند بیشتر است.»
رئیس مرکز تحقیقات ایدز میگوید: «طبق آخرین آمار سال گذشته، موارد جدیدی که شناسایی شدند ۷۳درصدشان بین سنین ۲۰ تا ۴۵ سال بودند.» به گفتهٔ او، «از بیمارانی که اکنون مبتلا هستند […] اکثرشان کسانیاند که پیش از این سابقهٔ اعتیاد تزریقی داشتند، ولی طبق آخرین آمار سال گذشته، مواردی که جدید شناسایی شدهاند ۶۵درصد کسانی بودند که از طریق رفتار جنسی پُرخطر مبتلا شدهاند.»
شناسایی بهموقع مبتلایان نقشی مهم در کاهش انتقال ویروس اچآیوی دارد. درمان منظم و مصرف داروهای ضدویروسی میتواند میزان ویروس در خون را تا حدی کاهش دهد به طوری که نهفقط کیفیت زندگی بیمار بهبود یابد، بلکه احتمال انتقال ویروس به دیگران نیز بسیار کم شود. سازمان جهانی بهداشت شعار «شناسایی، درمان، مهار» را برای کنترل همهگیری اچآیوی مطرح کرده است.
لادن عباسیان، متخصص بیماریهای عفونی، میگوید: «عامل دیگری که موجب میشود افراد مراجعه نکنند این است که نمیدانند اگر مبتلا به اچآیوی باشند، قابل درمان است. […] این بیماران باید تا آخر عمر دو قرص استفاده کنند، یعنی حتی از درمان فردی که دیابت دارد و تا آخر عمرش انسولین مصرف میکند راحتتر است.»
او در ادامه گفت: «داروهای ویروس اچآیوی در داروخانهها موجود نیست، ولی در مراکز مشاورهٔ بیماریهای رفتاری موجود است و از طریق وزارتخانه در اختیارشان قرار میگیرد. اکثر داروها ایرانیاند، اما داروهای خارجی هم وجود دارد.»