۳۱ تشکل دانشجویی در نامهای به حسن روحانی، با طرح انتقاداتی به وزارت علوم و برنامه ۱۶ آذر اعتراض کردهاند: مسالهای که در مراسم سخنرانی امسال به عیان خود را نشان داد، عزم دولت برای مهجور ماندن صدای منتقد بود؛ صدایی که از دخالت نهادهای امنیتی در مسائل دانشگاه و انفعال وزارتین مسوول در این حوزه به شدت گلایهمند است و خواهان برچیده شدن این دخالتها و به رسمیت شناختن استقلال دانشگاه در مسائل درونی آن است. بخشهایئ از نامه به شرح زیر است:
جناب آقای دکتر روحانی!
با سلام؛
۱۶ آذر، به عنوان نمادی برای مبارزه با استبداد و خودکامگی، فرصتی است تا دانشجویان، صدای حقیقی خود را به گوش اربابان قدرت رسانده و مطالبات خود را فریاد کنند. روز دانشجوی امسال اما، به فرصتی برای قدرت بدل شد تا با ارائه نمایشی شگفتآور، صدای دانشجو را نادیده گرفته و با تریبونهای گزینشی در حضور جنابعالی، مقدمات حذف جریان اصیل دانشجویی را فراهم آورد.
در جلسه ۱۶ آذر امسال که قرار بود فرصتی باشد برای شنیدن مطالبات دانشجویان از سوی رئیس قوهی مجریه، تریبونهای دانشجویی توسط وزارت علوم به نحوی مهندسی شد که امکان نقد صریح و بیپرده دولت و وزارتخانههای متبوع از بخشی از تشکلهای دانشجویی گرفته شود که مبادا کارنامه غیرقابل دفاع دولت در حوزه دانشگاه، در حضور دانشجویان و خبرنگاران رسانههای مختلف، بیش از پیش بیان شود.
مسالهای که در مراسم سخنرانی امسال به عیان خود را نشان داد، عزم دولت برای مهجور ماندن صدای منتقد بود؛ صدایی که از دخالت نهادهای امنیتی در مسائل دانشگاه و انفعال وزارتین مسوول در این حوزه به شدت گلایهمند است و خواهان برچیده شدن این دخالتها و به رسمیت شناختن استقلال دانشگاه در مسائل درونی آن است. دید امنیتی و «خودی و غیرخودی» وزارت علوم در دانشگاهها، مشکل اساسی تشکلهای اسلامی است که باعث سراریز شدن تمامی فشارها مستقیماً به دانشجویان میشود. اسفناک است که وزارتعلوم تحت امر جنابعالی با نادیده گرفتن این تشکلهای اسلامی با مشی اصلاحطلبی، به این نگاه دامن زده و جلسه طرح مطالبات دانشجویی و سخنرانی شما را به میتینگی سیاسی برای پوشاندن عملکرد بسیار ضعیف خود در مسائل مربوط به نهاد دانشگاه بدل میکند. اسفناکتر این است که علیرغم تلاش وزارت علوم برای مهندسی تریبون تشکلهای اسلامی، جناب رئیس جمهور پاسخی به مطالبات مطرح شده از دانشجویان مدعو را هم نمیدهد و اکثر صحبتهای خود را معطوف به دفاع از سیاست خارجی میکند که یکی از بیربطترین مسائل مرتبط با روز دانشجو است.
نمونه دیگری از دخالتهای وزارت علوم که شائبه تلاش برای ایجاد شکاف در بدنه دانشجویی را به اذهان متبادر میکند، در مجوز ندادن به نشستهای سراسری تشکلهای دانشجویی در دانشگاههای امیرکبیر و شهید بهشتی در پاییز ۹۴ مشهود است. آن هم در بهار ۹۵، فقط برای یکی از سه جریان دانشجویی شاخص، مجوز لازم جهت برگزاری نشست هماندیشی پیرامون اتحادیه آن هم البته با مشکلات فراوان صادر شد.
به مجموعه تحت امر شما هشدار میدهیم که اشتباهات برخی از اعضای دولت اصلاحات را در ایجاد شکاف بین جریانات دانشجویی با حمایت از بخشی از تشکلهای دانشجویی که به زعم خود با دولت همسوتر و کنترلپذیرتر هستند در مقابل عدم حمایت حداقلی از دیگر تشکلهای منتقد و مستقل، تکرار نکند. چراکه با بازتولید آن شرایط همه جریانات دانشجویی متضرر میشوند و تجربه نشان میدهد ایجاد بحران در جریانات دانشجویی هم برای دولت و هم برای جامعهمدنی آسیبزا است.
یشک فراموش نکردهاید که برای ما از دانشگاه امن سخن گفته بودید نه امنیتی و با همین شعار مهم، بخش زیادی از آرای جریانات دانشجویی را بهدست آوردید. چه شده است که اکنون پس از گذشت چهار سال همچنان باید با شما از فضای امنیتی دانشگاهها سخن بگوییم؟ فضایی امنیتی که منجر به حذف صدای بخش مهمی از جریان دانشجویی کشور شده است اما زنهار که دانشجویان را نمیتوان از صحنهی اجتماع حذف کرد و حتی اگر در سرنوشتشان تضییق نیز محتوم باشد، چون سرو بر پای میایستند و آگاهانه مطالبتشان را بیان میدارند و «حذف»، سکوت و بیصدایی در قاموس دانشجویان منزلگاهی ندارد؛ چراکه معتقدیم انتقاد بیپرده از قدرت، تنها راه رسیدن به آرمانها است.
امضا کنندگان:
۱- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان
۲- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علومپزشکی اصفهان
۳- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه کاشان
۴- جمعیت اسلامی دانشجویان دانشگاه شهرکرد
۵- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه هرمزگان
۶- انجمن اسلامی دانشجویان ایران اسلامی دانشگاه ارومیه
۷- انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علوم پزشکی زنجان
۸- انجمن اسلامی دانشجویان پیرو خط امام دانشگاه زنجان
۹- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
۱۰- انجمن فرهنگ و سیاست دانشجویان دانشگاه بیرجند
۱۱- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه دامغان
۱۲- انجمن اسلامی دانشجویان ترقی خواه دانشگاه پلی تکنیک تهران
۱۳- انجمن فرهنگ و سیاست دانشگاه بینالمللی امامخمینی (ره) قزوین
۱۴- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی سهند تبریز
۱۵- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران
۱۶- انجمن اسلامی آرمان دانشجویان دانشگاه علم و صنعت ایران
۱۷- انجمن اسلامی دانشجویان پیرو خط امام (ره) دانشگاه سیستان و بلوچستان
۱۸- انجمن ایران اسلامی دانشگاه مازندران
۱۹- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی
۲۰- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه گلستان
۲۱- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز
۲۲-مجمع اسلامی دانشجویان دانشگاه سمنان
۲۳- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شیراز
۲۴- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه هنر تهران
۲۵- انجمن اسلامی دانشجویان نواندیش دانشگاه فردوسی مشهد
۲۶- انجمن اسلامی امید دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی
۲۷- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان
۲۸- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه ولی عصر رفسنجان
۲۹- انجمن اسلامی دانشجویان ترقی خواه دانشگاه علوم پزشکی همدان
۳۰- مجمع اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان
۳۱- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه کردستان