
دوشنبه ۵ مه ۲۰۲۵، آوارگان فلسطینی در اردوگاه چادری موقت در خان یونس، در نوار غزه (عکس از آسوشیتدپرس/ عبدالکریم هانا)
نمایندهٔ الجزایر: «تنها چیزی که اجازهٔ ورود به غزه دارد مرگ است.»
لیندا سارنگ – برای اندیشهٔ نو
پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴
اندیشهٔ نو: بر اساس اطلاعیهٔ مطبوعاتی سازمان ملل متحد در مورد نشستهای شورای امنیت، روز سهشنبه ۲۳ اردیبهشت تام فلچر، مقام ارشد امور بشردوستانه در سازمان ملل متحد، در مورد واقعیت تلخ در سراسر نوار غزه گزارشی به شورای امنیت داد. او از حاضران خواست که به این فکر کنند که وقتی نسلهای آینده از آنها بپرسند که برای متوقف کردن «قساوت قرن بیست و یکم» در برابر چشمان جهان چه کردهاند، چه جوابی دارند.
تام فلچر، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه و هماهنگکنندهٔ کمکهای اضطراری، در این جلسه گفت: «اسرائیل بهعمد و بیشرمانه شرایطی غیرانسانی بر غیرنظامیان در سرزمینهای اشغالشدهٔ فلسطین تحمیل میکند.» (تأکیدها همهجا از اندیشهٔ نو است) بیش از ده هفته است که هیچچیز وارد غزه نشده است، صدها هزار فلسطینی آواره شدهاند، و بیشتر از دو میلیون فلسطینی در نوار غزه با خطر قحطی روبهرو هستند.
او همچنین گزارش داد که معدود بیمارستانهایی که بهنحوی از بمباران جان سالم به در بردهاند متحمل فشار کاری زیادیاند. او توضیح داد: «پس از بازدید از آنچه از امکانات پزشکی غزه باقی مانده است، میتوانم به شما بگویم که مرگ، در این مقیاس، صدا و بویی دارد که هرگز نمیتوانید از آن رها شوید.»
او تأکید کرد که فعالان انساندوست یک درخواست از شورای امنیت دارند: «بیایید کاری کنیم.» او تأکید کرد که سازمان ملل متحد و همکارانش بیصبرانه منتظر از سرگیری کمکرسانی در سراسر غزهاند. او افزود: «ما برنامه داریم»، «ما نشان داده ایم که میتوانیم مؤثر باشیم» و «ما تدارکات نجاتبخش را در کنار مرزها آماده داریم.»
او اشاره کرد که گرچه سازوکارهای قرص و محکمی برای اطمینان از رسیدن کمکها به غیرنظامیان- و نه حماس- وجود دارد، «اسرائیل از دسترسی ما جلوگیری میکند و برای اسرائیل رسیدن به هدف تخلیه کردن غزه از فلسطینیها بر نجات جان غیرنظامیان اولویت دارد. »
او تأکید کرد که روش توزیعی که اخیراً اسرائیل پیشنهاد کرده است «راهحل نیست»، بلکه «گرسنگی دادن را به ابزار چانهزنی تبدیل میکند» و ترفندی است «برای خشونت و آوارگی بیشتر».
او اشاره کرد که روزنامهنگاران، جامعه مدنی، و افراد فلسطینی در نوزده ماه گذشته «نابودیشان را بهصورت زنده برای جهانیان پخش کردهاند.» در این مدت، امدادگران تنها غیرنظامیان بینالمللی در غزه بودهاند. او ضمن اشاره به جلسات توجیهی قبلی در شورا در مورد ممانعت عمدی اسرائیل از عملیات کمکرسانی و برچیدن سیستماتیک زندگی فلسطینیها در غزه، گفت گرچه دیوان بینالمللی دادگستری چنین شهادتهایی را هنگام بررسی وقوع نسلکشی در غزه ارزیابی میکند، اما آن موقع دیگر «خیلی دیر شده است.»
تام فلچر در گزارشش از شورای امنیت خواست که جلوی نقض قوانین بینالمللی را بگیرد؛ از اسرائیل بخواهد که کشتار غیرنظامیان را متوقف کند و دست از محاصرهٔ بیرحمانهٔ غزه بردارد؛ از حماس و دیگر گروههای مسلح بخواهد که همهٔ گروگانها را بیدرنگ آزاد کند و از به خطر انداختن غیرنظامیان در عملیات نظامی دست بردارد. او گفت: «برای آنهایی که از آنچه ما میترسیم جلوی چشم ما رخ دهد جان سالم به در نخواهند برد، هیچ تسلیبخش نخواهد بود که بدانند نسلهای آینده ما را که در این شورا هستیم مسئول خواهند دانست»، ولی در هر صورت «ما را مسئول خواهند دانست.»
در این جلسهٔ شورای امنیت سازمان ملل متحد دیگر اعضا نیز دربارهٔ همین موضوع صحبت کردند. آنژلیکا جاکوم، مدیر دفتر رابط سازمان خواربار و کشاورزی (فائو)، از نهادهای زیر پوشش سازمان ملل متحد، که دربارهٔ نبود امنیت غذایی در نوار غزه و «مردن مردم از گرسنگی» صحبت کرد. او گفت: «نزدیک به ۷۵درصد از زمینهای کشاورزی آسیب دیده یا از بین رفته است و تقریباً ۹۵درصد از گاوها و بیش از نیمی از گلههای گوسفند و بز مردهاند.»
نمایندگان الجزایر، دانمارک، بریتانیا، فرانسه، اسلوونی، یونان، گویان، سومالی، فدراسیون روسیه، چین، پاکستان، آمریکا، پاناما، جمهوری کره، و سیرالئون نیز هر کدام در مورد بخشی از فاجعهای که در غزه رخ داده است صحبت کردند.
نمایندهٔ الجزایر گفت «تنها چیزی که اجازهٔ ورود به غزه دارد مرگ است.»
نماینده دانمارک گفت مردم غزه به سازوکار کمکی جدیدی نیاز دارند نه آنچه اسرائیل در نظر دارد. او افزود: «فلسطینیها به جریان آزادانهٔ کمکها نیاز دارند.»
نمایندهٔ بریتانیا نرسیدن کمک به فلسطینیان را «بیرحمانه و توجیهنشدنی» دانست.
نمایندهٔ فرانسه نیز با شیوهٔ کمکرسانی پیشنهادی اسرائیل مخالفت کرد و آن را در تضاد با قوانین بینالمللی دانست.
نمایندهٔ اسلوونی تأکید کرد: «جنگها قوانینی دارند و غزه نیز از این قاعده مستثنا نیست.»
نمایندهٔ یونان، رئیس کنونی شورای امنیت در ماه مه، نیز خواستار تحویل ایمن و بدون قیدوشرط کمکهای انساندوستانه به غزه شد.
نمایندهٔ گویان تأکید کرد: «نمیتوان به همین سادگی فلسطینیها را به سرنوشت گرسنگی، سوءتغذیه، و بیماری، بهنفع پیشبرد اهداف نظامی، محکوم کرد.»
نمایندهٔ سومالی گفت: «رساندن کمکهای انساندوستانه هرگز نباید سیاسی شود» و نحوهٔ پیشنهادی اسرائیل برای توزیع کمکها در غزه را رد کرد.
نمایندهٔ فدراسیون روسیه نیز شیوهٔ پیشنهادی اسرائیل را رد کرد و گفت: «رهبری اسرائیل اساساً از سازمان ملل متحد میخواهد که در عملیات نظامیاش شریک شود و در نتیجه بیطرفی و فعالیتهای انساندوستانه را به خطر بیندازد.»
نمایندهٔ چین نیز بر لزوم رعایت اصول بیطرفی سیاسی، استقلال، و سوگیری نکردن در توزیع کمکها تأکید کرد.
نمایندهٔ پاکستان نیز تأکید کرد که «تأمین دسترسی به کمکهای انساندوستانه لطف نیست، تعهد قانونی است» و «عادیسازی گرسنگی بهعنوان سلاح جنگی جرم است.»
نمایندهٔ آمریکا گفت: «هیچکس نمیخواهد غیرنظامیان فلسطینی در غزه گرسنه و تشنه بمانند» و حمایتش را از رساندن کمک به غیرنظامیان در غزه «بهگونهای که حماس از آن سود نبرد» ابراز کرد. به گفتهٔ او، «یک نهاد مستقل برای فراهم کردن سازوکاری امن» لازم است «که قادر به رساندن مستقیم کمکها به نیازمندان باشد.» منظور نمایندهٔ آمریکا سپردن کمکرسانی به شرکتهای خصوصی است.
نمایندهٔ پاناما خواستار آزادی همهٔ کسانی شد که هنوز در غزه نگهداری میشوند.
نمایندهٔ جمهوری کره گفت: «واقعیت انکارنشدنی این است که بیش از نیمی از بیش از ۵۰هزار کشته فلسطینی زنان و کودکاناند.»
نمایندهٔ سیرالئون ضمن اشغالگر خواندن اسرائیل، گفت که رعایت قوانین بینالمللی و تأمین امنیت و رفاه جمعیت غیرنظامی زیر اشغال به عهدهٔ اشغالگر است.
«ناظر کشور فلسطین» نیز به گفتهٔ اخیر نخستوزیر اسرائیل در کنست را نقل کرد: «ما خانههای بیشتری را ویران میکنیم. آنها جایی برای بازگشت ندارند. تنها نتیجهٔ ناگزیر این خواهد بود که مردم غزه آرزو کنند که به خارج از نوار غزه مهاجرت کنند.» او تأکید کرد که این نابودی یک ملت با مرگ و آوارگی و جنایتهای بیپایان است.
نمایندهٔ اسرائیل به شهادت یک گروگان سابق اشاره کرد که گفته بود «تروریستها مانند پادشاهان غذا میخوردند» در حالی که گروگانها از گرسنگی میمیرند. او تأکید کرد که اسرائیل اجازه نخواهد داد غذا، سوخت، و پول به ماشین تروریستی حماس سرازیر شود.
نمایندهٔ امارات متحده عربی که بهنمایندگی از گروه کشورهای عرب صحبت میکرد گفت که اسرائیل باید اجازهٔ ورود فوری و کامل کمکهای انساندوستانه را بدهد، همه گذرگاهها را باز کند، و به مسئولیتهایش بهعنوان قدرت اشغالگر عمل کند.