
گزارشگر سازمان ملل متحد: اعدام مسئلهای است که عواقبش فرای خود فرد اعدامی است: خانوادهها را نابود میکند، سایر زندانیان را دچار آسیب روانی میکند، و بر کارکنان زندان تأثیر منفی میگذارد و در سراسر جامعه چرخهٔ رنج ایجاد میکند. هزینهٔ عاطفی آن قابل اندازهگیری نیست.
خانم مای ساتو، گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل متحد، امروز پنجشنبه ۲۸ فروردین در فرستههایی به دو زبان فارسی و انگلیسی در شبکهٔ ایکس به فشارها و آزارهایی که به زندانیان سیاسی در جمهوری اسلامی وارد میشود و نیز به صدور احکام اعدام، و بهویژه خطر انتقال پنج زندانی سیاسی محکوم به اعدام به زندان قزل حصار، واکنش نشان داده است.
۱) ایران: گزارشهای نگرانکنندهای دربارهٔ انتقال اجباری پنج مرد زندانی سیاسی محکوم به اعدام از بند چهار زندان اوین به زندان قزلحصار به دستم رسیدهاست.
۲) در گزارش اخیرم به شورای حقوق بشر سازمان ملل نسبت به شرایط نامساعد زندان اوین هشدار دادم. طبق گزارشهای دریافتی، در پی این انتقالهای اجباری، فضای زندان اوین امنیتی شده است که محیط خطرناکی برای زندانیان ایجاد میکند.
۳) اعدام مسئلهای است که عواقبش فرای خود فرد اعدامی است: خانوادهها را نابود میکند، سایر زندانیان را دچار آسیب روانی میکند، و بر کارکنان زندان تأثیر منفی میگذارد و در سراسر جامعه چرخهٔ رنج ایجاد میکند. هزینهٔ عاطفی آن قابل اندازهگیری نیست.
۴) این مورد و موارد مشابه به نگرانیهای مستمر دربارهٔ استفادهٔ جمهوری اسلامی ایران از اعدام میافزاید. این وضعیت را از نزدیک پیگیری خواهم کرد. جامعهٔ بینالمللی نباید در برابر این وضعیت سکوت کند.
خانم مای ساتو پیش از این نیز در گزارش دیگری ضمن ابراز نگرانی از افزایش تعداد اعدامها در ایران، «نبود شفافیت در اطلاعرسانی موارد مجازات اعدام» را محکوم و در مورد ادامهٔ سرکوب شهروندان معترض و تبعیض علیه اقلیتها در ایران ابراز نگرانی کرده بود.
همچنین، سازمان حقوق بشر ایران اعلام کرد جان پویا قبادی بیستونی، وحید بیعامریان، بابک علیپور، اکبر دانشورکار، و سیدمحمد تقوی سنگدهی در خطر اعداماند. سازمان عفو بینالمللی نیز ضمن نام بردن از این پنج زندانی، از زندانی ششمی به نام سید ابوالحسن منتظری نام برد که در خطر اعدام است.
این شش زندانی سیاسی در تاریخ دهم آذر سال گذشته در شعبهٔ ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به اتهام «بغی» بهدلیل عضویت در گروههای مخالف نظام به اعدام محکوم شدهاند.
به نوشتهٔ خبرگزاری هرانا، بر اساس آماربرداری سالانهٔ مرکز آمار و نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در سال ۱۴۰۳، دستکم ۱۰۵۰ زندانی، از جمله ۲۹ زن و ۵ کودک-مجرم، در زندان های ایران اعدام شدند. از این میزان حکم ۵ نفر در ملأعام به اجرا درآمد. همچنین، طی این مدت، ۱۸۹ تن دیگر به اعدام محکوم شدند. از این عده یک نفر به اعدام در ملأعام محکوم شد. گفتنی است که در همین مدت احکام بدوی ۵۵ نفر دیگر نیز به تأیید دیوان عالی کشور رسیده است.
سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ پیش از این با انتشار گزارشی اعلام کرده بود که در سه ماههٔ نخست سال ۲۰۲۵ دستکم ۲۳۰ نفر در ایران اعدام شدهاند.