
جنبش صلیب سرخ از کشته شدن 8 پزشک فلسطینی به همراه 6 امدادگر اولیه دفاع مدنی و یک کارمند سازمان ملل توسط نیروهای اسرائیلی در جنوب غزه ابراز خشم کرده است.
به گفته یک مقام سازمان ملل، پنج آمبولانس، یک خودروی آتش نشانی و یک خودروی سازمان ملل در 23 مارس “یک به یک” در منطقه الحشاشین مورد اصابت قرار گرفتند. او گفت که 15 جسد روز یکشنبه از یک “گور دسته جمعی” بیرون آمدند.
جمعیت هلال احمر فلسطین (PRCS) گفت که نهمین پزشک ناپدید شده و اسرائیل را به هدف قرار دادن کارکنان متهم کرد.
ارتش اسرائیل گفت که سربازان بدون چراغ جلو یا علائم اضطراری به خودروهایی که “به طور مشکوکی پیشروی می کردند” شلیک کردند. در این گزارش آمده است که یک عامل حماس و “هشت تروریست دیگر” در میان کشته شدگان هستند.
فدراسیون بینالمللی جمعیتهای صلیب سرخ و هلال احمر (IFRC) روز یکشنبه در بیانیهای اعلام کرد که 8 جسد از پزشکان PRCS “پس از هفت روز سکوت و عدم دسترسی به منطقه رفح که آخرین بار در آنجا دیده شده بودند، بازیابی شدند”.
این سازمان کشته شدگان را افسران آمبولانس مصطفی خوفاگا، صالح معمر و عزالدین شعث و داوطلبان پاسخ دهنده اولیه محمد بهلول، محمد الحیله، اشرف ابولبدا، رائد الشریف و رفعت رضوان شناسایی کرد.
این سازمان افزود که افسر آمبولانس اسد النساسره “هنوز ناپدید است”.
جاگان چاپاگین، دبیرکل IFRC، گفت: “دلم شکسته. این کارگران فداکار آمبولانس در حال پاسخگویی به مجروحان بودند. آنها انسان دوستانه بودند.”
«آنها آرم هایی را می پوشیدند که باید از آنها محافظت می کرد؛ آمبولانس هایشان به وضوح مشخص شده بود.
“حتی در پیچیده ترین مناطق درگیری، قوانینی وجود دارد. این قوانین حقوق بین الملل بشردوستانه نمی تواند واضح تر باشد – غیرنظامیان باید محافظت شوند؛ افراد بشردوستانه باید محافظت شوند. خدمات بهداشتی باید محافظت شوند.”
کمیته بینالمللی صلیب سرخ (ICRC) در بیانیهای جداگانه اعلام کرد که از کشته شدن این پزشکان در حین انجام کارشان “وحشتناک” است.
جاناتان ویتال، رئیس دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) در غزه، روز یکشنبه در پستی در X گفت که کارکنان این دفتر از PRCS و دفاع غیرنظامی در بازیابی 15 جسد پزشکان PRCS، که از “یک گور دسته جمعی… که با نور یک آمبولانس آنها مشخص شده بود” حمایت کردهاند.
آقای ویتال در ویدئویی که روز دوشنبه به صورت آنلاین منتشر شد، گفت: “هفت روز پیش آمبولانسهای دفاع غیرنظامی و PRCS به محل حادثه رسیدند. یکی پس از دیگری مورد اصابت قرار گرفتند و مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. اجساد آنها جمعآوری و در این گور دسته جمعی دفن شد. ما آنها را با یونیفرم بیرون میآوریم، با دستکشهایشان. آنها اینجا بودند تا جانشان را نجات دهند.”
“وسایل نقلیه آنها… له شده و ریخته می شود، در کنار ما پوشیده از شن است. این یک وحشت مطلق است که اینجا اتفاق افتاده است. این هرگز نباید رخ دهد. کارکنان مراقبت های بهداشتی هرگز نباید هدف قرار گیرند.”
فیلیپ لازارینی، رئیس آژانس سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی (Unrwa)، گفت که این کارمند سازمان ملل یکی از کارمندان آن است و دفن اجساد در “قبرهای کم عمق” “نقض عمیق کرامت انسانی” است.
در بیانیه ای آمده است: «هدف قرار دادن پزشکان هلال احمر، علیرغم وضعیت حفاظت شده مأموریت آنها و نشان هلال احمر، تنها می تواند یک جنایت جنگی تلقی شود که طبق قوانین بشردوستانه بین المللی قابل مجازات است».
در مراسم تشییع جنازه پزشکان در روز دوشنبه، پدر اشرف ابولبدا به بی بی سی گفت: “آنها [نیروهای اسرائیلی] اولین وسیله نقلیه، سپس دومی و سپس سوم را هدف قرار دادند. آنها را با خونسردی کشتند.”
ناصر ابولبدا گفت: “هشت روز است که سعی کرده ایم به دنبال آنها بگردیم. آنها از هرگونه هماهنگی با هلال احمر، یا سازمان ملل امتناع کردند. هیچ کس نمی تواند آنها را پاسخگو کند. فقط خدا.”
نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF) در بیانیهای اعلام کردند که طی عملیاتی در جنوب غزه در 23 مارس “چند خودرو بدون چراغهای جلو یا سیگنالهای اضطراری بهطور مشکوکی به سمت نیروهای ارتش اسرائیل پیشروی میکردند، حرکت آنها از قبل هماهنگ نبود. بنابراین، نیروهای ارتش اسرائیل به سمت خودروهای مشکوک آتش گشودند.”
در ادامه این بیانیه آمده است: «در پی ارزیابی اولیه مشخص شد که این نیروها یک عامل نظامی حماس به نام محمد امین ابراهیم شبکی را به همراه هشت تروریست دیگر از حماس و جهاد اسلامی فلسطین از بین برده اند.»
به دنبال این حمله، ارتش اسرائیل با سازمان های بین المللی برای تسهیل تخلیه اجساد هماهنگ شد.»
در بیانیه قبلی ارتش اسرائیل درباره این حادثه آمده بود که تحقیقات اولیه مشخص کرده است که “برخی از خودروهای مشکوکی که به سمت نیروها در حال حرکت بودند آمبولانس و خودروهای آتش نشانی بودند”. این سازمان همچنین آنچه را که “استفاده مکرر از زیرساخت های غیرنظامی توسط سازمان های تروریستی” خواند، محکوم کرد.
ارتش اسرائیل درباره محل اختفای پزشک ناپدید شده PRCS اظهار نظری نکرده است. مشخص نیست که او مرده، بازداشت شده یا اتفاق دیگری افتاده است.
اولگا چروکو، سخنگوی OCHA گفت که باید تحقیقات کاملی انجام شود تا مشخص شود دقیقا چه اتفاقی افتاده است.
او به بیبیسی گفت: «آنها امدادگرانی در وسایل نقلیه مشخصی بودند، بنابراین به همین دلیل است که مهم است که به انتها بپردازیم و همه حقایق را دریافت کنیم.
هنگامی که از وی در مورد اظهارات ارتش اسرائیل مبنی بر کشته شدن اعضای حماس و PIJ پرسیده شد، او گفت: “قوانین خاصی وجود دارد که همه جنگ ها دارند و به همین دلیل است که همه طرف های درگیر باید به این قوانین پایبند باشند. و این چیزی است که ما همیشه گفته ایم… اما این واقعیت را نفی نمی کند که امدادگران بشردوستانه و امدادگران اضطراری نباید هدف قرار گیرند.”
حادثه الحشاشین در همان روزی رخ داد که ارتش اسرائیل اعلام کرد که نیروهایش منطقه تل السلطان در نزدیکی رفح را محاصره کرده و به مرکز فرماندهی و کنترل حماس در آنجا حمله کردند.
روز دوشنبه، ارتش اسرائیل دستور تخلیه گستردهای را برای کل منطقه رفح صادر کرد و از همه ساکنان خواست برای امنیت خود به سمت منطقه بشردوستانه المواسی نزدیک شوند.
سخنگوی عربی ارتش اسرائیل هشدار داد که “برای از بین بردن تواناییهای سازمانهای تروریستی در این مناطق، با قدرت زیادی به نبرد برمیگردد.”
اسرائیل اولین عملیات بزرگ خود را در ماه مه گذشته در رفح آغاز کرد و بخشهای زیادی از آن را ویران کرد. با این حال، ده ها هزار نفر در جریان آتش بس اخیر دو ماهه به خانه هایشان در شهر بازگشتند.
اسرائیل بمباران هوایی و حمله زمینی خود به غزه را در 18 مارس پس از پایان مرحله اول توافق آتش بس و متوقف شدن مذاکرات در مورد مرحله دوم توافق، تجدید کرد.
به گفته وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس است، از آن زمان تاکنون حداقل 1001 نفر در غزه کشته شده اند.
به گفته وزارت بهداشت غزه، ارتش اسرائیل در واکنش به احمله حماس، عملیاتی را برای نابودی حماس آغاز کرد که طی آن بیش از 50350 نفر کشته شدند.