
بریتانیا به اتباع خود توصیه کرده است که سودان جنوبی را ترک کنند، جایی که تشدید تنشها باعث ایجاد نگرانیهای گسترده مبنی بر اینکه این کشور آفریقای شرقی در آستانه جنگ داخلی قرار دارد، شده است.
دفتر امور خارجه، مشترک المنافع و توسعه بریتانیا (FCDO) روز پنجشنبه یک توصیه سفر به روز صادر کرد و هشدار داد که امنیت در جوانترین کشور آفریقا «ممکن است به سرعت و به طور غیرقابل پیش بینی بدتر شود».
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد: «اگر در سودان جنوبی هستید و این کار را ایمن میدانید، باید همین حالا آنجا را ترک کنید. اگر وضعیت امنیتی ناپایدار بدتر شود، مسیرهای ورودی و خروجی سودان جنوبی مسدود میشود. فرودگاه جوبا ممکن است بسته شود یا غیرقابل دسترس باشد».
این هشدار یک روز پس از آن منتشر شد که سفارت بریتانیا در جوبا، پایتخت سودان جنوبی، اعلام کرد که به طور موقت کارکنان خود را کاهش داده و خدمات کنسولی حضوری را به دلیل تهدیدات امنیتی به حالت تعلیق درآورده است. ایالات متحده تدابیر مشابهی اتخاذ کرده است و به شهروندان غیر اضطراری ایالات متحده، از جمله پرسنل دولتی دستور داده است که کشور ناآرام را ترک کنند. آلمان و نروژ نیز به طور موقت سفارت های خود در سودان جنوبی را بسته اند. برلین گفته است که این کشور آفریقایی که در سال 2011 از سودان جنگ زده استقلال یافته است، “یک بار دیگر در آستانه جنگ داخلی قرار دارد.”
این کشور محصور در خشکی از زمان پایان یک جنگ داخلی پنج ساله که در سال 2013 به دلیل اختلاف بین رئیس جمهور آن، سالوا کییر مایاردیت، و معاون اول فعلی او، ریک ماچار، آغاز شد، ناپایدار باقی مانده است.
تنش ها بین رئیس جمهور کی یر و ماچار از زمانی که چند سرباز سودانی اخیرا کشته شدند، زمانی که یک هلیکوپتر سازمان ملل در تلاش برای تخلیه آنها از ایالت آشوب زده نیل علیا، جایی که درگیری ها در ماه مارس آغاز شد، مورد حمله قرار گرفت، افزایش یافت. نیروهای دفاع مردمی سودان جنوبی با شبه نظامیان ارتش سفید که عمدتاً از مردم نوئر، گروه قومی معاون رئیس جمهور تشکیل شده اند، می جنگند.
روز چهارشنبه، حزب ماچار گزارش داد که بیش از 20 خودروی سنگین مسلح به «زور» وارد اقامتگاه معاون رئیسجمهور شده، محافظان وی را خلع سلاح کرده و «تحت اتهامات نامشخص» برای او حکم بازداشت صادر کردهاند.
بعداً روز پنجشنبه، گروه اپوزیسیون گفت که مقامات ماچار را در حبس خانگی قرار داده اند و افزود که این اقدام عملاً توافقنامه صلح 2018 را که به جنگ داخلی سال 2013 پایان داد، از بین برد.
سازمان ملل همچنین هشدار داده است که دستگیری معاون رئیسجمهور «کشور را هنوز یک قدم به لبه فروپاشی جنگ داخلی و برچیدن توافقنامه صلح نزدیکتر میکند».
یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴