
رسانههای ایران گزارش دادند که انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیسجمهور امارات، پیامی از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران تحویل داده است.
خبرگزاری دانشجویان، ایسنا، گزارش داد که عراقچی با قرقاش که عصر چهارشنبه در یک سفر غیرمنتظره وارد تهران شده بود، رایزنی انجام داد.
این امر پس از آن صورت گرفت که رسانه های ایرانی به نقل از اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه گفتند که قرقاش با عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران رایزنی خواهد کرد و خاطرنشان کرد که در این سفر پیامی از سوی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به ایران خواهد فرستاد.
این موضوع پس از آن صورت گرفت که خبرگزاری مهر گزارش داد قرقاش امروز چهارشنبه برای دیدار و رایزنی با تعدادی از مقامات ایرانی از جمله عراقچی بدون اشاره به جزئیات بیشتر به تهران سفر خواهد کرد.
عراقچی صبح چهارشنبه اعلام کرد که یک کشور عربی به زودی پیام ترامپ را به تهران ارسال خواهد کرد، اما اطلاعات بیشتری در مورد این کشور و تاریخ دریافت این پیام ارائه نکرد.
عراقچی به خبرنگاران در پایتخت ایران گفت: هنوز این پیام را دریافت نکردهایم، اما قرار است نماینده یک کشور عربی به زودی آن را در تهران ارائه کند.
جمعه گذشته ترامپ فاش کرد که نامهای به علی خامنهای، رهبر ایران ارسال کرده و او را برای مذاکره درباره توافق هستهای جدید تحت فشار قرار داده است، در غیر این صورت با اقدام نظامی احتمالی مواجه خواهد شد.
مقامات ایرانی دریافت پیام آمریکایی در چند روز گذشته را تکذیب کردند و بر موضع تهران مبنی بر عدم مذاکره تحت سیاست “فشار حداکثری” که رئیس جمهور آمریکا از ژانویه گذشته به کاخ سفید بازگردانده است، مذاکره نخواهد کرد.
ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود (2017-2021) این راهبرد را در قبال تهران اتخاذ کرد و یکی از برجسته ترین جلوه های آن خروج کشورش از توافق بین المللی برنامه هسته ای ایران، اعمال مجدد تحریم های اقتصادی سختگیرانه علیه تهران و همچنین طبقه بندی سپاه پاسداران ایران در لیست سازمان های تروریستی با هدف اعمال محدودیت های بیشتر بر فعالیت های هسته ای ایران و مهار فعالیت های هسته ای ایران بود. یک روز پس از اعلام نامه ترامپ، خامنه ای از سیاست آمریکا انتقاد کرد. وی در دیدار با مقامات ارشد ایران گفت: برخی از دولت های استکباری، من واقعاً برای برخی شخصیت ها و رهبران خارجی اصطلاحی مناسب تر از واژه استکبار نمی شناسم، اصرار به مذاکره دارند، بدون اشاره به ترامپ یا موضوع نامه.
خامنه ای گفت: ایران تحت فشار «قلدری آمریکا» مذاکره نخواهد کرد. وی با اشاره به رد خواسته های دولت آمریکا، گفت: آنها مطالبات جدیدی را مطرح می کنند که قطعا ایران آنها را نمی پذیرد، مانند توان دفاعی، برد موشکی، نفوذ منطقه ای ما و عدم ارتباط با طرف دیگر.
خامنهای که در مورد سیاستهای اصلی ایران حرف آخر را میزند، در فوریه از دولت خواست که با ایالات متحده مذاکره نکند و هشدار داد که انجام این کار “عاقلانه” است.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران روز سه شنبه گفت: این غیر قابل قبول است که آنها بگویند: دستور می دهیم این کار و آن را نکنید وگرنه این کار را می کنیم. وی خطاب به ترامپ ادامه داد: من هرگز برای مذاکره با شما نمی آیم… هر کار احمقانه ای که می خواهید بکنید.
دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد روز یکشنبه اعلام کرد که اگر هدف از این مذاکرات رفع نگرانیها در مورد تولید سلاح هستهای باشد، تهران مذاکره با آمریکا را بررسی میکند و در عین حال هرگونه تلاش برای برچیدن این برنامه را رد میکند.
این هیأت روز یکشنبه در پستی در سکوی «X» افزود که اگر هدف از مذاکرات برچیدن برنامه هستهای «صلحآمیز» ایران باشد، «چنین مذاکراتی هرگز انجام نخواهد شد».
ساعاتی بعد، عباس عراقچی در سکوی «ایکس» گفت: «برنامه انرژی هسته ای ایران همیشه صلح آمیز بوده و خواهد ماند. بنابراین، اساساً هیچ نظامی سازی بالقوه این برنامه وجود ندارد. ما تحت فشار و ارعاب مذاکره نخواهیم کرد.» در سال 2018، ترامپ از توافق هستهای سال 2015 بین ایران و قدرتهای جهانی خارج شد و تحریمها را دوباره علیه تهران اعمال کرد که یک سال بعد با ترک تعهدات هستهای خود پاسخ داد.
عراقچی درباره نشست غیرعلنی روز چهارشنبه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره برنامه هستهای ایران گفت: این نشست روندی جدید و عجیب است که حسن نیت کشورهایی را که خواستار آن هستند زیر سوال میبرد.
6 کشور از 15 عضو شورا – فرانسه، یونان، پاناما، کره جنوبی، بریتانیا و ایالات متحده – خواستار برگزاری این نشست شدند زیرا ایران ذخایر اورانیوم غنی شده خود را به سطحی نزدیک به سطح مورد نیاز برای ساخت تسلیحات افزایش داده است. تهران تمایل خود برای ساخت سلاح هسته ای را رد می کند.
با این حال، آژانس بینالمللی انرژی اتمی هشدار داده است که ایران «بهطور قابلتوجهی» سرعت غنیسازی اورانیوم را تا 60 درصد خلوص، نزدیک به حدود 90 درصد مورد نیاز برای تسلیحات، افزایش میدهد. مذاکرات بین تهران و سایر کشورهای شرکت کننده در توافق هسته ای 2015 شتاب فزاینده ای پیدا کرده است، زیرا برنامه هسته ای ایران همچنان یک موضوع مهم جهانی است.
عراقچی امروز با بیان اینکه ایران به زودی پنجمین دور مذاکره با قدرت های اروپایی حاضر در توافق هسته ای یعنی فرانسه، انگلیس و آلمان را برگزار می کند، تایید کرد که روز جمعه نیز نشستی با دو کشور شرکت کننده روسیه و چین در پکن برگزار می شود.
۲۲ اسفند ۱۴۰۳