
همزمان با پایان وابستگی عراق به گاز ایران مطابق با شرایط تحمیل شده توسط دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، وزارت خارجه آمریکا از آنچه «تعهد» نخست وزیر عراق، محمد شیعه السودانی، به تحریم های اعمال شده علیه ایران توصیف کرد، استقبال کرد.
با توقف واردات گاز ایران، از ۸ مارس ۲۰۲۵، دولت عراق باید به دنبال جایگزینی برای سوخت مورد نیاز برای راه اندازی نیروگاه ها باشد، در حالی که کارشناسان انتظار تابستان سوزان و بدون انرژی را دارند.
بر اساس دادههای دولتی، عراق برای بهرهبرداری از نیروگاههای برق روزانه به ۵۰ میلیون متر مکعب گاز ایران متکی است.
تامین کننده ایرانی را قطع کنید
تامی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیههای مطبوعاتی خود گفت: معافیت از تحریمهای عراق برای واردات گاز ایران، همانطور که اشاره کردید، در تاریخ ۸ مارس ۲۰۲۵ (شنبه) پایان مییابد و در مورد معافیت فعلی برق چیزی برای اعلام نداریم.
بروس توضیح داد که کشورش در حال بازنگری در تمامی معافیتهای فعلی از تحریمها است که ایران را با هر درجه از تسهیلات اقتصادی یا مالی میرساند و ما از دولت عراق میخواهیم که وابستگی خود به منابع انرژی ایران را در اسرع وقت از بین ببرد و از تعهد نخستوزیر عراق برای دستیابی به استقلال انرژی استقبال میکنیم.
کار جستجوی جایگزین های انرژی در آینده قابل پیش بینی دشوار به نظر می رسد و سعدون اللامی، یکی از اعضای کمیته نفت و گاز مجلس، گفت: «عراق در حال حاضر جایگزینی برای گاز ایران برای ادامه فعالیت ایستگاه های برق ندارد».
اللامی در بیانیهای افزود: تعدادی از ایستگاههای تولید انرژی عمدتاً به گاز ایران وابسته هستند و قطع یا قطع ناگهانی آن منجر به کاهش ساعات برق رسانی در بغداد و استانها میشود.
اللامی گفت: اتکای عراق به گاز داخلی به جای گازی که از ایران تامین میشود، به دو سال یا بیشتر نیاز دارد.
اللامی تصریح کرد: واردات گاز و برق از کشورهایی غیر از ایران به مدت چند ماه یا بیشتر نیاز دارد.
عراق ۲۷۰۰۰ مگاوات انرژی الکتریکی را از طریق ایستگاه هایی که بیشتر با گاز کار می کنند تولید می کند، اما ظرفیت تولید گاهی اوقات به ۱۷۰۰۰ مگاوات کاهش می یابد.
این مقدار، در حداکثر حالت خود، پاسخگوی نیاز کشور به برق نیست، زیرا عراق باید تولید خود را تا رسیدن به ۴۰۰۰۰ مگاوات افزایش دهد تا از تامین انرژی در طول روز اطمینان حاصل شود.
انحلال سیاسی
از نظر سیاسی، گمانهزنیهای بیپایانی درباره سیاست آمریکا در قبال عراق و احتمال تأثیرپذیری این کشور از موج تحریمهای اعمالشده توسط دولت آمریکا علیه ایران وجود دارد.
منابع سیاسی نشان میدهند که «اشارهگیری وزارت خارجه آمریکا مبنی بر تعهد محمد شیعه السودانی، نخستوزیر به استقلال در حوزه انرژی» به دور از ایران، ممکن است دری را برای بحثهای سیاسی در «چارچوب هماهنگی» در مورد شانس او در انتخابات آتی باز کند.
منابعی به الشرق الاوسط گفتند: ماه های آینده شاهد تسویه حساب ها و انتخابات خواهد بود که همزمان با فشار آمریکا بر قدرت های با نفوذ در ارتباط با فعالیت آنها در شبکه ای از منافع ایران در کشور است.