
گیدئون سار، وزیر امور خارجه اسرائیل، با اشاره به اینکه اسرائیل به دنبال حمایت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای تشدید فشار بر تهران است، گفت که «گزینه نظامی» ممکن است برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای ضروری باشد.
سار در بیانیهای به مجله پولیتیکو در حاشیه سفرش به بروکسل هشدار داد که «زمان رو به اتمام است، زیرا ایران قبلاً اورانیوم کافی برای ساخت چندین بمب هستهای را غنیسازی کرده است» و در حال «آزمایش راههایی» برای تسلیحکردن این اورانیوم غنیشده است، تحولی که به گفته او تأثیر بسیار بیثباتکنندهای در خاورمیانه خواهد داشت.
سار گفت: من معتقدم برای توقف برنامه هسته ای ایران، قبل از اینکه به سلاح تبدیل شود، باید یک گزینه نظامی قابل اعتماد روی میز باشد.
وی افزود: «نیاز فوری برای مقابله با تهدید ایران وجود دارد، زیرا تسلیحات ایرانی به کرانه باختری و از طریق مرز با اردن قاچاق میشود». وی با بیان اینکه اکنون با تلاش عظیم ایران از طریق سرازیر شدن پول و تسلیحات به کرانه باختری مواجه هستیم، گفت: هدف این است که این مناطق را آتش بزنیم.
جنگ لفظی بین ایران و اسرائیل پس از تهدید بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به حمله به تاسیسات هسته ای ایران، با حمایت واشنگتن بالا گرفت. نتانیاهو در اوایل هفته گذشته در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، گفت که اسرائیل از زمان آغاز جنگ غزه “ضربه محکمی” به ایران وارد کرده است و با حمایت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، “من شک ندارم که ما می توانیم این ماموریت را انجام دهیم و خواهیم کرد.”
این پس از آن صورت گرفت که ترامپ احتمال بمباران ایران توسط اسرائیل را مطرح کرد، اما گفت که ترجیح می دهد با ایران توافقی منعقد کند که مانع از تولید سلاح هسته ای شود.
سرویسهای اطلاعاتی آمریکا هشدار دادند که اسرائیل در نظر دارد در نیمه اول سال جاری حملات گستردهای را علیه تأسیسات هستهای ایران انجام دهد و از وضعیت ضعفی که ایران تجربه میکند استفاده کند.
تهران خود را با گزینه مذاکره با ترامپ، در بحبوحه عقبنشینیهای نفوذ منطقهای و نارضایتی داخلی فزاینده بر سر اقتصاد، روبرو میبیند.
ترامپ معتقد است که کاهش قدرت نظامی ایران، ایران را در موقعیت دفاعی ضعیف قرار داده است. که احتمال توسل به میز مذاکره را به جای تشدید تنش نظامی افزایش می دهد.
مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا روز جمعه گفت که ایران تحت هیچ شرایطی اجازه نخواهد داشت سلاح هسته ای داشته باشد. وی با تاکید بر اینکه دولت ترامپ «تضمین خواهد کرد که ایران از دستیابی به این هدف جلوگیری میکند»، هشدار داد که «در مورد میزان عقلانیت رژیم ایران سؤالاتی وجود دارد و ممکن است از سلاحهای هستهای برای انجام حملات تروریستی زیر چتر خود استفاده کند».
رافائل گروسی، مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفت: ایران در آستانه افزایش تولید ماهانه اورانیوم 60 درصدی خود تا حدود 7 برابر است. وی افزود: ایران احتمالا تا مارس آینده حدود 250 کیلوگرم اورانیوم 60 درصد غنی شده خواهد داشت. طبق استاندارد آژانس سازمان ملل، در صورت غنی سازی اورانیوم تا 90 درصد، اصولاً این مقدار برای ساخت 6 بمب هسته ای کافی است.
سردار غلامعلی رشید، فرمانده اتاق عملیات ستاد کل نیروهای مسلح روز دوشنبه هشدار داد: هرگونه تهدید رژیم صهیونیستی علیه منافع ایران بر اساس حمایت آمریکا از اسرائیل در حال ارزیابی است و با اقدامات قاطع نیروهای مسلح پاسخ داده خواهد شد.
وی افزود: بر اساس گزارش خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، منبع تجاوز و تأسیسات و پایگاه های حامی اسرائیل در مسیرها و حریم هوایی مورد استفاده را هدف قرار خواهیم داد.
امیرعلی حاجی زاده، فرمانده یگان موشکی سپاه پاسداران تهدید کرد که به جای 150 تا 200 موشک و پهپاد که تهران در جریان تبادل حملات با اسرائیل در آوریل و اکتبر گذشته پرتاب کرد، بین 500 تا 1000 موشک و پهپاد به سمت اسرائیل شلیک خواهد کرد.
سرلشکر علی رضا صباحی فرد، فرمانده پدافند هوایی ایران دیروز سهشنبه اعلام کرد که سامانه پدافند هوایی ایران آموزش «سناریوهای احتمالی نفوذ دشمن و مقابله موفق با آنها» را انجام میدهد. وی افزود: اهداف قبلی محقق شد.
صباحی فرد ادامه داد: نیروهای متخصص ارتش در یگان های مختلف عملیات آفندی و پدافندی مختلفی را انجام دادند که بخشی از توان رزمی آنها را به نمایش گذاشتند.
محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: آسیب جزئی پدافند هوایی به طور کامل ترمیم شده است. وی افزود: اگر امنیت ایران به خطر بیفتد، ثباتی در منطقه وجود نخواهد داشت. وی افزود: نیروی هوایی “آماده انجام ماموریت های جنگی” است.