
فدراسیون بینالمللی کارگران حملونقل در متنی که به مناسبت روز جهانی عدالت اجتماعی در روز ۲۰ فوریه ۲۰۲۵ (۲ اسفند ۱۴۰۳) منتشر کرد، ضمن یادآوری مواردی از آزار و اذیت کارگران حملونقل در جهان، خواستار رفع ستم از این کارگران، احترام به حقوق صنفی و اجتماعی کارگران، و آزادی کارگران زندانی شد. در ادامه، ترجمهٔ فارسی متن کوتاهشدهٔ این نوشته را میخوانید که در آن از کارگران زندانی ایرانی نام برده شده است.
ترجمهٔ نیما حیدری – اختصاصی اندیشۀ نو
فعالان سندیکایی اغلب صرفاً بهخاطر دفاع از حقوق و کرامتِ آنهایی که دنیای ما را به حرکت درمیآورند بهای سنگینی میپردازند. ما آزار و اذیت فعالان سندیکاهای کارگری را محکوم میکنیم و خواستار آزادی فوری کسانی هستیم که به ناحق بازداشت یا اخراج یا تبعید شدهاند.
استیفن کاتِن، دبیرکل فدراسیون بینالمللی کارگران حملونقل (ITF)، گفت: «حمله به فعالان سندیکاهای کارگری حمله به همهٔ ما است. جنبش کارگری جهانی از همهٔ کسانی که بهدلیل فعالیتهای سندیکایی مورد اذیت و آزار دولتهای ضدّدموکراتیک قرار دارند امروز و هر روز از هر سال حمایت میکند. قدرت جمعی سندیکاهای کارگری قدرتمندترین نیرو در مقابل مسائلی در جامعه است که باعث تفرقه میشود. ما در این جنبش وقتی میگوییم «آسیب به یک نفر، آسیب به همه است» منظورمان همین است.
اوضاع وخیم جهانی
تازهترین ارقام شاخص حقوق جهانی کنفدراسیون بینالمللی سندیکاهای کارگری (ITUC) واقعیتی دردناک را آشکار میکند:
- در ۸۷ درصد کشورها حق اعتصاب نقض میشود
- در ۷۹ درصد کشورها حق چانهزنی جمعی نقض میشود
- در ۷۴ درصد کشورها راه ثبت سندیکاها بسته است یا از ثبت سندیکاها خودداری میشود
- در ۴۳ درصد کشورها آزادی بیان و تجمع محدود میشود
کارگران حملونقل و سندیکاهای اغلب از این نقض حقوق ضربه میخورند. جرمانگاری، انتقامجویی، و حملههای هدفمند به رهبران سندیکاها و اتحادیههای کارگری در سراسر جهان بیداد میکند.
بازداشت غیرقانونی و تبعید فعالان سندیکاهای حملونقل
ابراهیم مددی و داوود رضوی
در ایران، سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه سالهاست که هدف اصلی سرکوب دولت بوده است. ابراهیم مددی و داوود رضوی، کارگران بازنشسته و از چهرههای برجستهٔ سندیکای شرکت واحد، بهدلیل فعالیتهای صنفی بهناحق در زنداناند.
ابراهیم مددی، معاون سابق سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، روز ۱۱ اوت ۲۰۲۴ [۲۴ مرداد ۱۴۰۳] بار دیگر دستگیر شد. مشکلات حقوقی او به سالها پیش و بازداشتهای مکرر بهدلیل دفاع از حقوق کارگران بازمیگردد. پیش از آن نیز او بهدلیل اتهامهای بیاساس مشابه با سه سال و نیم حبس مواجه شده بود. او همچنین بهخاطر سازماندهی مراسم روز جهانی کار در اول ماه مه ۲۰۱۵ [۱۳۹۴] محکوم شد که در ابتدا منجر به پنج سال و سه ماه زندان شد که بعداً در دیوان عالی کشور به یک سال کاهش یافت. با وجود مشکلات جدّی سلامتی ابراهیم مددی، مقامهای کشور تصمیم گرفتهاند حکم او را اجرا کنند.
داوود رضوی، عضو هیئت مدیرهٔ همان سندیکا، در تاریخ ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۲ [۵ مهر ۱۴۰۱] بهدلیل فعالیتهای صنفی و ملاقات با نمایندگان اتحادیههای فرانسوی دستگیر شد. او چهار ماه در سلول انفرادی و مورد بازجوییهای شدید بود.
رضوی را پس از محاکمه به پنج سال زندان بهعلاوهٔ دو سال محرومیت از فعالیتهای صنفی محکوم کردند که در دادگاه تجدیدنظر همین حکم تأیید شد. او در حال حاضر دوران محکومیتش را در زندان اوین میگذراند و اخیراً بهعلت مشکلات پزشکی نیاز به درمان در بیمارستان پیدا کرده است.
این موارد نمونههایی از سرکوب قاعدهمند گستردهتر [در ایران] است. مقامات ایرانی صرف دیدار و گفتوگو با اعضای اتحادیههای کارگری [خارجی] یا تلاش برای جشن گرفتن روز جهانی کارگر را جرم کیفری میدانند. رهبری سندیکای واحد بارها آزار و اذیت دولت را محکوم کرده است.
فعالیت سندیکایی: حقی مسلّم
در چهل و ششمین نشست کنگرهٔ فدراسیون بینالمللی کارگران حملونقل در مراکش، در اکتبر سال گذشته، فدراسیون بر این باور که حقوق کارگران و حقوق سندیکایی کارگری جزو حقوق بشر است تأکید کرد و به آن متعهد شد. حمله به حقوق کارگران در سراسر جهان، از جمله یورش به حقوق و اصول بنیادی کار در محل کار، به دموکراسی ضربه و به تفرقه بین کارگران دامن میزند.
امروز، در این روز جهانی عدالت اجتماعی، ما از همهٔ فعالان سندیکاهای کارگری مورد آزار و اذیت دفاع میکنیم. ما بر تعهد خود به اعتراض، کنشگری، و دفاع سرسختانه از حقوق بنیادی کارگران حملونقل در سراسر جهان تأکید میکنیم.
ما میخواهیم که:
- دولتها در سراسر جهان خواستار پایان دادن به پیگرد سیاسی و لغو قوانین سختگیرانه و تنبیهی برای آزار و اذیت فعالان سندیکاهای کارگری شوند؛
- سازمانهای بینالمللی پرسشگری و پایش وضع را تشدید کنند و برای محافظت از فعالان کارگری مانند ابراهیم مددی و داوود رضوی اقدامات قاطع و بدون ابهام- دیپلماتیک، حقوقی، یا غیر آن- در پیش گیرند.
همانطور که پَدی کراملین، صدر فدراسیون، گفت: «حقوق کارگران سنگبنای عدالت اجتماعی است؛ بدون این حقوق دموکراسی نمیتواند شکوفا شود. همبستگی جنبش کارگری جهانی بزرگترین دفاع ما در برابر رژیمهای سرکوبگر است و امروز ما بر تعهد خود تأکید میکنیم که شانهبهشانه در کنار تکتک اعضای فعالان سندیکاهای کارگری که با آزار و اذیت روبهرو هستند میایستیم. تا زمانی که همهٔ آنها آزاد نشوند، آرام نخواهیم گرفت.»
اندیشه نو: استفاده از تمام یا بخشهایی از این مطلب با ذکر منبع بدون مانع است.
دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳