آغاز کارزار انتخاباتی حزب AfD در شهر هاله، آبجو، سوسیس و نژادپرستی
۴ هزار طرفدار سرمستِ Afd در هاله گرد هم آمدند تا با حضور وایدل کاندیدای صدراعظمی خود، فعالیت انتخاباتی این حزب را استارت بزنند.
به گزارش روزنامه ی آلمانی تاتس، در پایان، ماجرا دوباره به همان نژادپرستی آشکار ختم شد: درست در لحظهای که آلیس وایدل، نامزد اصلی حزب، در سخنرانیاش از اخراجهای گسترده دفاع میکرد و بار دیگر از تعبیر نژادگرایانه «بازگشت مهاجران» استفاده میکرد، اکثر هواداران Afd – حدود ۴ هزار نفر – بهشدت هلهله سر دادند. زنی حدوداً پنجاهوچندساله با موهای کوتاه مشکی و عینک ساده فریاد میزد: «از اینجا بیرونشان کنید!» مردی حدوداً سیساله با کنارههای سر تراشیده و موهایی ژل زده، حرفش را صریحتر بیان کرد: «از شر این حیوونها خلاص شید!» کسی هم در آنجا اعتراضی نکرد؛ عدهای حتی میخندیدند.
این مراسم، رویداد رسمی آغاز کارزار انتخاباتی حزب «آلترناتیو برای آلمان» (AfD) در هاله،بود. این حزب اقتدارگرای ملیگرای افراطی برای نمایشی چندساعته سالن نمایشگاهی شهر را اجاره کرده و طرفدارانش در حین سخنرانی وایدل، گاه نام او را («آ-لیس»)، گاه شعار «آب-شیه-بن» (به معنی «اخراج کنید») سر میدادند و گاه شعاری برگرفته از شعار ممنوعه «SA» را فریاد میزنند: «آلیس برای آلمان»، و در همین حین پرچم آلمان را تکان میدادند. آلیس وایدل هم با دستهایش برای حاضران شکل قلب در هوا ترسیم میکرد و میگفت: «من عاشقتان هستم!»
کمی پیشتر، وایدل – که غرور در چشمانش برق میزد – ایلان ماسک، بزرگترین میلیاردر جهان را بهصورت زنده روی پردهای عظیم برای هواداران حزب Afd به نمایش گذاشت. هواداران حزب که معمولا علیه نخبگان تهییج میشوند و حتی با خودروهای برقی یا توربینهای بادی سر ستیز دارند، ماسک را مانند یک منجی تحسین کردند، آن هم وقتی که او گفت آلمانیها باید به خود افتخار کنند و علیه «چندفرهنگی» موضع گرفت. وقتی ماسک همچنین با تحریف تاریخ فریاد زد و گفت آلمانیها باید «احساس گناه را کنار بگذارند»، تشویق حاضران در سالن به اوج رسید. هرچند در میان هواداران حزب، عدهای هنگام سخنرانی نهچندان روان او به انگلیسی، گیج به نظر میرسیدند.
اعتراض و اقتدار در خیابان ها
در شهرهای مختلف، مردم در برابر نفرت و تفرقه موضع گرفتند: کلن، برلین، هاله. همچنین شهر کوچک اشافنبورگ که اخیرا شاهدید فاجعه ی تازه ای بود بر همبستگی علیه راست افراطی و نئوفاشیسم تاکید کردند.
در روز شنبه، در بیش از ۶۰ نقطه، حدود صدهزار نفر در حمایت از دموکراسی و علیه راستگرایی افراطی تظاهرات کردند. از اشافنبورگ گرفته تا ویسبادن، مردم بهصورت مسالمتآمیز برای یک جامعه متنوع دست به اعتراض زدند.
بزرگترین راهپیماییها در برلین با حضور ۳۰هزار تا ۱۰۰هزار نفر و در کلن با ۴۰هزار نفر برگزار شد.
از حوالی ساعت ۱۶، میدان مقابل دروازه براندنبورگ در پایتخت کاملاً شلوغ بود. خانوادههای زیادی آمده بودند. کودکان پلاکاردهای دستساز به همراه داشتند و دور خود چراغهای ریسهای پیچیده بودند. روی پلاکاردها نوشته شده بود: «میخواهید عاقبتتان مثل دونالد ترامپ بشود؟»، «گم شو، ایلان ماسک» یا «این بار سکوت نمیکنیم».
جمعیت ترانهای ضدفاشیستی را همخوانی کرد: «دفاع کنید، ایستادگی کنید» – لحظهای که مو بر تن سیخ میکرد.
امسال اعتراضها بهصراحت متوجه فریدریش مرتس، رهبر حزب دموکراتمسیحی (CDU)، نیز بود. دو روز پس از حمله با چاقو در اشافنبورگ ـ حملهای که در آن، یک کودک خردسال و یک مرد کشته و یک کودک دیگر و دو بزرگسال زخمی شدند ـ مرتس سرانجام دیوار حائل را خراب کرد. او گفت، برایش «فرق نمیکند» با کدام حزب قوانین مهاجرتی را تصویب کند. از آن زمان، زیر فراخوانهای تظاهرات علیه حزب Afd، هشتگ «#Merzistmitgemeint» («همچنین مرتس هم منظور است») بیشتر دیده میشود.
کریستف باوتس، از پلتفرم کمپین «کمپکت» (Campact)، در برلین گفت: «اگر فریدریش مرتس در روزهای آینده عامدانه بهدنبال یافتن اکثریت مشترک Afd باشد، ما هفته بعد دوباره اینجا خواهیم بود». باوتس همچنین به رأیدهندگان لیبرال CDU هشدار داد: «کسی که اینطور به راست افراطی میچرخد، نباید صدراعظم شود.» مردم هم با فریاد «بله، دقیقاً!» از حرفش استقبال کردند.
شنبه ناگهان مرتس عقب نشست و ظاهراً قصد داشت موضع خود را توضیح دهد. او در یک سخنرانی انتخاباتی گفت: «من با این حزب هیچ گفتوگویی درباره هیچ نوع همکاری نخواهم داشت.»
۴۰هزار نفر در کلن
ساعاتی پیشتر، حدود ۴۰هزار نفر در بازار هیومارکت کلن ـ با وجود باران ملایم ـ گرد هم آمدند؛ درحالیکه برگزارکنندگان در ابتدا ۵هزار نفر پیشبینی کرده بودند. آنجا هم مردم از تحریکات راستگرایانه خسته شده بودند و بهشکلی انبوه و آرام اعتراض کردند.
در ادامه نوبت زاکسن-آنهالت رسید. در هاله آن در زاله، حدود ۱۰هزار نفر در نقاط مختلف شهر علیه آغاز رسمی کارزار انتخاباتی حزب Afd تظاهرات کردند. معترضان پلاکاردهایی در دست داشتند که بر آنها نوشته شده بود: «حالبههمزن» یا «همه کودکان دموکراسی میخواهند ـ جز بیورن، که میخواهد نابودش کند.» در کنار هوای خوب، آهنگ «Fuck Wagner» از چیلی گونزالز هم پخش میشد. گروه کوچکی نیز برای مدتی مسیر ورودی را مسدود کردند و در جهت افرادی که برای مراسم Afd میآمدند، شعارهای ضدفاشیستی سر دادند.
روز جمعه و شنبه، روزنامه «تاتس» (taz) موفق به شمارش ۲۱ تجمع با بیش از ۹۰هزار شرکتکننده شده است. اگر برآوردهای بالاتر برگزارکنندگان را در نظر بگیریم، حتی بیش از ۲۰۰هزار نفر شرکت کردند.
همانند سال گذشته، این جنبش حامی دموکراسی بهویژه با خیزش در شهرهای کوچک نشان از جسارت و شجاعت مردمی دارد که برای ارزشهای خود میایستند. بر اساس تحقیقات روزنامه تاتس، از دوم ژانویه تاکنون بیش از ۱۰۰ تظاهرات برگزار شده که در مجموع بیش از ۱۰۰هزار نفر در آنها شرکت داشتهاند. تنها ۴ مورد از این تجمعها ـ طبق آمار محافظهکارانه پلیس ـ بالای ۱۰هزار نفر شرکتکننده داشتهاند. ۱۵ تجمع بین هزار تا ۱۰هزار شرکتکننده را به خود اختصاص دادند. اکثر این تجمعها شمار حاضرانشان به چندصد نفر میرسید. حتی یک تظاهرات یکنفره هم در هرکسهایم، در ایالت بادن-وورتمبرگ برگزار شد.
برخی تجمعها، مانند گردهمایی در اوسنابروک یا بایرویت، درست در کنار ایستگاههای تبلیغاتی حزب Afd انجام شد. شنبه، حدود هزار نفر در اوسنابروک علیه این حزب که در بخشهایی راستگرای افراطی محسوب میشود، با طبل و سروصدا تظاهرات کردند. بهاحتمال زیاد، برگزاری انتخابات زودهنگام در ۲۳ فوریه هم به این موج اعتراضات نیروی تازهای بخشیده است.