جمعه ۲۸ دی
ــ سازمان دیدهبان حقوق بشر در گزارش سال ۲۰۲۴ خود «محدودسازیِ شدید آزادی بیان در ایران»، «سرکوب سازمانیافتهی فعالان حقوق زنان و اقلیتهای قومی و مذهبی» و «افزایش هشدارآمیز اعدامها» را از جمله موارد نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران برشمرد.
ــ پژمان عسگرپور، خواننده رپ اعتراضی اهل ایذه ، یک هفتهی پیش به دست نیروهای اطلاعات سپاه بازداشت شده است و هنوز از دلایل این بازداشت و مکان نگهداری او اطلاعی در دست نیست.
ــ شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان با انتشار بیانیهای احکام صادرشده برای معلمان در استانهای البرز، خوزستان، کردستان و فارس را محکوم کرد و با اعلام اینکه «نمیتوانید با زندان و جریمه صدای حقطلبانهی فرهنگیان را خاموش کنید» خواهان توقف سرکوب معلمان شد.
ــ هیوا بهین، ساکن بوکان، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شد.
ــ داود حدادی نیا، اهل شهرستان بهمئی (از توابع کهگیلویه و بویراحمد) که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به حبس محکوم شده بود و مدتی در ترکیه به سر میبرد پس از بازگشت به ایران به دست نیروهای امنیتی بازداشت شد.
ــ مولوی عبدالحمید، امام جمعهی اهل سنت زاهدان، از حکومت خواست اعدامهای سیاسی و خصوصاً اعدام زنان را متوقف کند.
شنبه ۲۹ دی
ــ شماری از زنان زندانی سیاسی لاکان رشت (شریفه محمدی، فروغ سمیعنيا، آزاده چاووشیان، تینا دلجو و زهره دادرس) با انتشار پیامی در حمایت از بیانیهی ۶۸ زندانی سیاسی و عقیدتی، تأیید حکم اعدام مجاهد کورکور، پخشان عزیزی، مهدی حسنی و بهروز احسانی را بهشدت محکوم کردند.
ــ پنج فعال کارگری سنندج (غالب حسينى، مجید حمیدی، عبداله خیرآبادی، اقبال شبانی و نامق باباخانی) به ادارهی اطلاعات این شهر احضار و بازجویی شدند.
ــ ارسلان یوسفی، اهل بوکان، که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» به ۵ سال حبس محکوم شده است، بازداشت و به زندان این شهر منتقل شد.
ــ محمود نیرومند، ساکن درهگز، که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «اقدام علیه امنیت ملی» به یک سال و ۶ ماه حبس محکوم شده است، بازداشت و به زندان این شهر منتقل شد.
ــ چهارده سازمان حقوق بشری (ازجمله بنیاد برومند، فعالان بلوچ، کانون مدافعان حقوق بشر، شبکه حقوق بشر کردستان) در بیانیهای مشترک، با محکومکردن بازداشتهای گسترده در خوزستان، این عمل را «بخشی از سیاست سرکوبگرانه»ای شمردند که «با هدف تضعیف هویت فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مردم عرب» خوزستان «دنبال میشود و حقوق اساسی آنان را بهطور سیستماتیک نقض میکند».
ــ بیش از ۱۲۰ تن از زندانیان سیاسیِ رژیم پهلوی با انتشار نامهای خطاب به کمیته بینالمللی صلیبسرخ، با یادآوری بازدید این کمیته از زندانهای ایران در اواخر رژیم گذشته که منجر به بهبود وضعیت زندانیان شد، نگرانی خود را از شرایط «بسیار نامساعد زندانیان سیاسی و عقیدتی و خطر اجرای حکم اعدام ۵۴ نفر از این زندانیان» ابراز داشتند و بر اساس «کنوانسیون ژنو» خواهان بازدید نمایندگان صلیبسرخ جهانی از زندانهای ایران و ملاقات با زندانیان سیاسی و عقیدتی شدند.
یکشنبه ۳۰ دی
ــ بیش از ده مأمور امنیتی به خانهی ژیلا بنییعقوب (روزنامهنگار و فعال حقوق زنان) یورش بردند و، پس از تفتیش محل، وسایل الکترونیکی او و همسرش (بهمن احمدی امویی) را ضبط کردند.
ــ ۳۴۰۰ نویسنده، شاعر، روزنامهنگار، هنرمند، معلم و فعال مدنی و سیاسی با انتشار بیانیهای در اعتراض به صدور احکام اعدام، بهویژه تأیید حکم اعدام پخشان عزیزی، اعلام کردند که «هیچ جامعهای با ریختن خون انسانها عادلانهتر نخواهد شد و در مسیر عدالت هیچ جایی برای کلمهی اعدام وجود ندارد».
ــ اسعد غفوری، استاد دانشگاه کردستان و از مسئولان کارزار «جلوگیری از اعدام پخشان عزیزی»، بدون ارائهی حکم قضایی به دست نیروهای امنیتی شهر سنندج بازداشت و به یکی از بازداشتگاههای امنیتی این شهر منتقل شد.
ــ آیدا عمویی، شهروند سنندجی که نهادهای امنیتی با تهدید مانع از پیوستن او به تجمع معترضان به حکم اعدام پخشان عزیزی شده بودند، بدون ارائهی حکم قضایی در محل کارش بازداشت شد.
ــ هفت شهروند عرب اهوازی که در اعتراض به عدم استخدام کارگران بومی در یک مجتمع کشت و صنعت در این شهر تجمع کرده بودند به دست نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
ــ خسرو علیکردی، وکیل محبوس در زندان وکیلآباد مشهد، در دادگاه انقلاب این شهر به اتهام «تبلیغ علیه نظام از طریق انتشار مطلب در فضای مجازی» به یک سال حبس محکوم شد.
ــ مختار ابراهیمی، فعال مدنی آذربایجانی محبوس در زندان مراغه، در پی اعتصاب غذا در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالباتش برای تنبیه به سلول انفرادی منتقل شد.
ــ کاظم علینژاد، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی و اجبار به پوشیدن لباس زندان برای انتقال به بیمارستان، اعتصاب غذا کرد.
ــ کارزار حمایت از رفع حصر زهرا رهنورد، میرحسین موسوی و مهدی کروبی دو روز پس از شکلگیری در فضای مجازی به حکم «کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه» توقیف شد.
دوشنبه ۱ بهمن
ــ حسن باقری نیا، استاد اخراجی دانشگاه حکیم سبزواری، به اتهام «تبلیغ علیه نظام»، «اجتماع و تبانی» و «اهانت به رهبری» در دادگاه انقلاب مشهد محاکمه شد.
ــ نیروهای امنیتی با بهکارگیری اسپری فلفل به تجمع اعتراضی معلمان بازنشسته مقابل ساختمان وزارت آموزش و پرورش حمله کردند.
ــ غیاث نعمتی، عضو انجمن صنفی معلمان سنندج، به پلیس امنیت این شهر احضار و تهدید شد که «در صورت برگزاری هرگونه تجمع اعتراضی در آینده» دستگیر و با پروندهی قضایی روبهرو خواهد شد.
ــ مازیار سیدنژاد، فعال کارگری، پس از تجمیع احکام در دادگاه تجدیدنظر استان خوزستان، به اتهام «عضویت در گروه معاند» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به ٣٩ ماه حبس محکوم شد.
ــ بهنام نزادی، وکیل دادگستری، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه تجدیدنظر استان مرکزی به ۴ ماه حبس و یک سال محرومیت از وکالت محکوم شد. او در پروندهای دیگر در دادگاه کیفری اراک به اتهام «انتشار اسرار محرمانه» به ۱۳ ماه و ۱۶ روز و به اتهام «نشر اکاذیب» به ۱۱۳ روز حبس محکوم شده است.
ــ حکم ۸۱ سال حبس برای ۱۰ فعال مدنی آذربایجانی به اتهام «تبلیغ علیه نظام»، «اجتماع و تبانی» و «جاسوسی» در دادگاه تجدیدنظر استان تهران به قرار زیر تأیید شد: آیاز سیفخواه (۱۴ سال)، آراز امان زینآباد و باقر حاجیزاده مزرعه (هر یک ۱۳ سال) کرم مردانه مستملی بیگلو (۱۱ سال) طاهر نقوی و مرتضی پروین (هر یک ۶ سال)، سالار طاهر افشار، سعید مینایی قشلاق و فاطمه آتش خیاوی (هر یک ۵ سال) و حسن ابراهیمی (۳ سال).
ــ کاوه امیری، ساکن شهریار، که در پی متهمشدن به «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» در دادسرای این شهر به زندان اوین منتقل شده بود اعتصاب غذا کرد.
ــ مهدی مقدری، عضو پیشین شورای شهر اصفهان، که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس و مجازاتهای تکمیلی محکوم شده است، به اجرای احکام احضار شد.
ــ گروهی متشکل از ١٨ کارشناس حقوق بشر سازمان ملل از جمله گزارشگر ویژهی این سازمان در امور حقوق بشر ایران، با انتشار بیانیهای نگرانی عمیق خود را نسبت به «افزایش سرکوب سیستماتیک زنان بهایی» در ایران ابراز کردند.
ــ سعید اسلامزاده، مدیر روابط عمومی معاونت هنری وزارت ارشاد، پس از انتشار تصویر بدون حجاب دخترش از کار برکنار شد.
سهشنبه ۲ بهمن
ــ امید فراغت، روزنامهنگار، در پی بارها احضار و بازجویی به دلیل انتشار مطالب انتقادی، پس از احضار به بازپرسی دادسرای اوین به «تبلیغ علیه نظام» متهم شد.
ــ ضابطان قضایی با ورود به خانهی پژمان موسوی، روزنامهنگار ساکن تهران، محل را تفتیش و تلفن همراه او را ضبط کردند.
ــ مجید شیعهعلی، دانشجوی ساکن مشهد که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» به یک سال و ۶ ماه حبس محکوم شده است، به اجرای احکام این شهر احضار شد.
ــ انجمن فرهنگیان شهرستان هرسین با انتشار بیانیهای هجوم نیروهای امنیتی به تجمع معلمان بازنشسته در تهران با اسپری فلفل را محکوم کرد.
ــ درخواست آزادی مشروط فؤاد فتحی (فعال کارگری محبوس در زندان اوین) با وجود ابتلا به بیماری حاد و سپری کردن یک سوم از دوران محکومیت، برای دومین بار با مخالفت روبهرو شد.
ــ محمدرضا فقیهی، وکیل دادگستری، برای تحمل ۵ سال حبس به اتهام «اجتماع و تبانی» و «اخلال در نظم عمومی» به زندان اوین منتقل شد.
ــ شماری از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس با انتشار بیانیهای، ضمن اعلام همبستگی با «کارزار سهشنبه های نه به اعدام»، صدور حکم اعدام برای زندانیان سیاسی از جمله وریشه مرادی و پخشان عزیزی را محکوم کردند.
ــ با پیوستن بند مردان زندان عادلآباد شیراز به «کارزار سهشنبههای نه به اعدام» زندانیان در ۳۴ زندان کشور برای پنجاهودومین هفتهی پیاپی، ضمن حمایت از اعلام اعتصاب عمومی در کردستان، اعتصاب غذا کردند.
ــ بیش از ۳۰۰۰ تن از فعالان سیاسی و مدنی، اقشار مختلف هنری و فرهنگی و صنفی، جانبازان و خانوادههای دادخواه، (ازجمله الهه امیرانتظام، پرستو فروهر، شیرین عبادی، عبدالفتاح سلطانی، گیتی پورفاضل، نسرین ستوده، صدیقهی وسمقی، محمد سیفزاده، نرگس محمدی، رضوان مقدم، محمد نوریزاد) با انتشار بیانیهای جمعی خواستار آزادی بیقیدوشرط زندانیان سیاسی و عقیدتی و مطبوعاتی شدند و از تمامی مردم با هر عقیده و گرایش درخواست کردند که به حمایت از این زندانیان برخیزند و خواهان آزادی فوری آنان شوند.
چهارشنبه ۳ بهمن
ــ یازده شهروند بهایی ساکن اصفهان (نسرین خادمی قهفرخی، رویا آزادخوش، سارا شکیب، بُشری مطهر، مژگان پورشفیع اردستانی، شورانگیز بهامین، فیروزه راستینژاد، مریم خرسندی ، ساناز راسته، آزیتا رضوانیخواه و فرخنده رضوانپی) به دست نیروهای امنیتی بازداشت و برای تحمل حکم پنج سال حبس به اتهام «مشارکت در فعالیت تبلیغی و آموزشی انحرافی مغایر با شرع اسلام» به زندان دولتآباد اصفهان منتقل شدند.
ــ در پی انتشار بیانیهها و اعتراضهای گسترده در داخل و خارج کشور، و اعلام اعتصاب عمومی در شهرهای کردنشین در محکومیت اعدام زندانیان سیاسی از جمله حکم اعدام پخشان عزیزی، یکی از وکلای این زندانی سیاسی از تعویق حکم او خبر داد.
ــ مهدی محمودیان، فعال مدنی، که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۸ ماه حبس و مجازاتهای تکمیلی محکوم شده است، برای اجرای حکم به دادسرای فرهنگ و رسانهی تهران احضار شد.
ــ فرماندهی انتظامی سیستان و بلوچستان از بازداشت یک شهروند (بدون ذکر هویت) در چابهار خبر داد و مدعی شد که او با هدف «تشویش اذهان عمومی، همکاری با کانال معاند و اخلال در امنیت» مطالبی در صفحهی اینستاگرامی خود منتشر کرده است.
پنجشنبه ۴ بهمن
ــ ۲۳۰ کنشگر فرهنگی و اجتماعی و سیاسی با انتشار بیانیهای «خشونتزدایی از دادگاهها و احکام محاکم قضایی» را ضرورتی برای ایران امروز شمردند و، ضمن اعتراض به صدور حکم اعدام پخشان عزیزی، با «ناروا دانستن این احکام ناعادلانه» پافشاری خود را بر «تحقق شعار کلیدیِ نه به اعدام» اعلام کردند.
در هفتهای که گذشت
ــ در پی اعلام اعتصاب عمومی در شهرهای کردنشین ایران در اعتراض به صدور احکام اعدام وریشه مرادی و پخشان عزیزی، روند احضار و بازجویی و بازداشت فعالان مدنی و سیاسی و کسبه این شهرها شدت بیشتری گرفت، از جمله با بازداشت سهیلا مطاعی، امجد گریاخیز، نعیم دوستی، محمد سیفپناهی، سینا رضایی، محمد اطلسی و امید محمدی که همزمان با اعتصاب عمومی رخ داد.
ــ موج بازداشت فعالان مدنی و فرهنگی عرب در استان خوزستان، که از میانهی آذرماه آغاز شده بود، تداوم یافت که از آن میان هویت امین و محمد مطوری، سمیر خنفری، سجاد جعاله، احمد شریفی، عباس نعامی و حسن غنی احراز شده است.
ــ زینب جلالیان، زندانی سیاسی کُرد که هفدهمین سال از محکومیت حبس ابد خود را بدون دسترسی به خدمات تخصصی پزشکی و بدون رعایت اصلِ تفکیک جرایم در زندان یزد سپری میکند، با گذشت بیش از ۱۰۰ روز همچنان از امکان ملاقات با خانوادهاش محروم ماند.
ــ سامان و داود حرمتنژاد، مسعود جامعی، علیرضا مرداسی و فرشاد اعتمادیفر (پنج بازداشتی به اتهامهای سیاسی) با وجود گذشت بیش از ١٧ ماه از زمان بازداشت همچنان در زندان شیبان اهواز بلاتکلیف ماندند.
شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳