پارلمان اروپا در قطعنامهای ضمن انتقاد از «سرکوب سیستماتیک حقوق بشر در ایران» صدور حکم اعدام برای فعال حقوق بشر، پخشان عزیزی و وریشه مرادی، امدادگر، را محکوم کرد.
پارلمان اتحادیه اروپا همچنین خواستار آزادی بیقید و شرط این دو به همراه ۵۶ زندانی سیاسی دیگری شد که به اعدام محکوم شدهاند.
در این قطعنامه که روز پنجشنبه ۲۳ ژانویه برابر با چهارم بهمن ماه صادر شده در ۱۰ بند به موارد متعددی از نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی اشاره شده است.
در بخشی از این قطعنامه با اشاره به بیشتر شدن تعداد اعدامها در ایران از جمله ۹۰۰ نفر در سال ۲۰۲۴ میلادی، اضافه شده که بعد از مرگ مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد، فشارها بر مدافعان حقوق زنان در کردستان ایران و همچنین به صورت کلی فعالان کُرد افزایش یافته است.
این نهاد قانونگذاری اتحادیه اروپا همچنین با اشاره به شکنجه و صدور حکم اعدام برای این افراد، از آنچه «استراتژی گسترده ایران در دیپلماسی گروگانگیری» نامیده، انتقاد کرد.
پارلمان اروپا همچنین در این قطعنامه مخالفت خود را به صورت کلی با مجازات اعدام ابراز کرده و از حکومت ایران خواست هرچه سریعتر اجرای آن را متوقف کند.
این نهاد اروپایی از ایران خواست تا بلافاصله شهروندان اتحادیه اروپا از جمله اولیویه گروندو، نویسنده و فعال فرانسوی، سسیل کوهلر، معلم فرانسوی و شریک زندگی او یعنی ژاک پاری، به همراه احمدرضا جلالی شهروند ایرانی – سوئدی را آزاد کند.
در بخش دیگری از این بیانیه به اعدام جمشید شارمهد اشاره شده و اتحادیه اروپا ضمن محکوم کردن این اقدام از تهران خواسته است پیکر او را به خانوادهاش تحویل داده و جزئیات مربوط به شرایط مرگ این مخالف جمهوری اسلامی را منتشر کند.
این نهاد همچنین از شورای اروپا خواسته تا سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دهد و افرادی که در نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی نقش دارند همچون علی خامنهای، مسعود پزشکیان، غلامحسین محسنی اژهای، محمد موحدی آزاد و ایمان افشاری را تحریم کند.
جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳