جمعه ۲۳ آذر
ــ کانون نویسندگان ایران با انتشار متنی در صفحههای مجازی خود «قانون حجاب و عفاف» را اعلام رسمیِ جنگی شمرد که «در چهل و چندسالهی گذشته هر روز و هر لحظه بر ضد زنان در جریان بوده … و در راستای تحکیم تسلط پیشینیِ حاکمیت بر زندگی و سرنوشت زنان است» تا «مقاومت زنان در عرصههای عمومی را از کار بیندازد»؛ اما «زنان که همواره در مبارزه پیشتاز بودهاند این بار نیز ابتکار عمل را به دست خواهند گرفت و جامعه نیز از حمایت آنان دست نخواهد کشید» زیرا بسیاری اکنون دریافتهاند که «آزادی زنان معیار سنجش آزادی جامعه است».
ــ کارشناسان کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل با انتشار بیانیهای قانون جنجالی «حجاب و عفاف» در ایران را نقض جدی حقوق زنان خواندند و خواستار لغو فوری آن شدند.
ــ معین حسنپور رباطی، کارگردان و ترانهسرای ساکن بهشهر، در دادگاه انقلاب این شهر به اتهام «تبلیغ علیه نظام» محاکمه شد.
ــ حمزه درویش، زندانی اهل سنت محبوس در زندان لاکان رشت، که در پی نگارش نامهای به گزارشگر ویژهی سازمان ملل به سلول انفرادی منتقل شده بود، اعتصاب غذا کرد.
ــ سازمان دیدهبان حقوق بشر در بیانیهای اعلام کرد که محرومیت از خدمات درمانی به وخامت وضعیت زندانیان سیاسی انجامیده و موجب رنج غیرضروری و در مواردی مرگ قابلپیشگیری شده است. این بیانیه محدودیتهای پزشکی و درمانی را ابزار مقامات برای واردآوردن فشار هرچه بیشتر بر زندانیان سیاسی توصیف میکند.
ــ نیروهای امنیتی یزد با یورش و تفتیش محل سکونت چند شهروند بهایی ساکن این شهر، از جمله امید یزدان و ناطقهی نعیمی و حسین تدریسی، تلفن همراه و شماری از کتابهای آنان را ضبط کردند.
شنبه ۲۴ آذر
ــ بیش از ۴۰۰ فعال مدنی و سازمان حقوق بشری با امضای بیانیهی کمپین توقف قتلهای «ناموسی» در مخالفت با اجرایی شدن «قانون حجاب و عفاف» به جمهوری اسلامی اخطار کردند که هرچه زودتر این قانون و تمام قوانین و لوایح ضد زن را لغو کند.
ــ جمعی از کنشگران مدنی و فعالان حقوق زنان در بیانیهای، با اعلام انزجار خود از حکم اعدام، خواهان لغو آن و آزادی بیقیدوشرط وریشه مرادی و پخشان عزیزی (دو زندانی سیاسی محکوم به اعدام و محبوس در زندان اوین) شدند.
ــ رضا ولیزاده، روزنامهنگار محبوس در زندان اوین، به اتهام «همکاری با دولت متخاصم» در دادگاه انقلاب تهران به ۱۰ سال حبس تعزیری و دیگر مجازاتهای تکمیلی محکوم شد.
ــ لیلا حسینزاده، فعال دانشجویی، در صفحهی شخصی خود خبر داد که در پی محرومیت از ادامهی تحصیل در دورهی کارشناسی ارشد، اکنون با حکم اخراج از دانشگاه تهران از دسترسی به مدرک تحصیلی دورهی پنجسالهی کارشناسی خود نیز محروم شده است.
ــ محمد حسنپوره، فعال صنفی معلمان، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی» در دادگاه انقلاب تهران درمجموع به ۴ سال و سه ماه حبس محکوم شد که حدود دو سوم آن تعلیقی است.
یکشنبه ۲۵ آذر
ــ خانهی موسیقی ایران با انتشار بیانیهای، ضمن انتقاد از لغو کنسرتها و ممنوعیت فعالیت زنان و بازداشت هنرمندان، به روند طولانی و نامعقول اخذ مجوز از «دفتر موسیقی» و استعلامهای غیرضروری اعتراض کرد.
ــ چهار تشکل مستقل (سندیکای کارگران نیشکر هفتتپه، گروه اتحاد بازنشستگان، کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری، کارگران بازنشستهی خوزستان) در بیانیهای مشترک «مخالفت خود را با قانون زنستیز حجاب و عفاف» اعلام کردند و خواهان اتحاد «همهی جنبشهای اجتماعی بهویژه جنبشهای کارگران، معلمان، روشنفکران، دانشجویان و پرستاران در حمایت پیگیرانه از حقوق زنان» شدند.
ــ سامان محمدی و محمدامین مهدوی، دو زندانی سیاسی محکوم به اعدام، به سلولهای انفرادی زندان قزلحصار کرج منتقل شدند.
ــ نیروهای امنیتی در مهاباد بدون ارائهی حکم قضایی به محل مسکونی یازده شهروند کُرد (عثمان جهانیفر، ایوب رسولی، ریبوار رسولی، سیامند سیداحمدی، قادر خرامانفر، کمال مسعودی، جلال صدفی، یوسق قال، آرام مبذوله، رحمان دانا و زانیار سیداحمدی) یورش بردند و، پس از تفتیش محل، آنان را بازداشت کردند. از دلایل این یورش و بازداشت خبری در دست نیست.
دوشنبه ۲۶ آذر
ــ حکم اخراج فریبا (رقیه) انامی، معلم و فعال صنفی بندر انزلی، با وجود نقض در دیوان عدالت اداری، با رسیدگی مجدد در هیئت تخلفات اداری وزارت آموزش و پرورش بار دیگر تأیید شد.
ــ مهدی جهانگیری، از کارگران شهرک صنعتی گلگون تهران، در جریان تجمع اعتراضی کارگران این شهرک به دست مأموران امنیتی بازداشت شد.
ــ خسرو امری، یکی از کارگران تعدیلشدهی واحد پتروپالایش دهلران، که برای درخواست بازگشت به کار به این واحد مراجعه کرده بود بر اثر خشونت و ضربوشتم مأمور حراست آسیب دید و به درمانگاه منتقل شد.
ــ محمد تقوی سنگدهی، زندانی سیاسی محکوم به اعدام، که بیش از ۱۶۰ روز را به صورت تنبیهی در سلول انفرادی به سر برده بود به بند چهار زندان اوین بازگردانده شد.
ــ رضا خندان، فعال حقوق بشر (همسر نسرین ستوده)، که سال ۹۷ به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی» به ۶ سال حبس محکوم شده بود، بهرغم مختومهشدن پرونده در پی «عفو» سال ۱۴۰۱، بازداشت و برای تحمل دوران محکومیت خود به زندان اوین منتقل شد.
سهشنبه ۲۷ آذر
ــ زندانیان معترض به مجازات اعدام، با پیوستن دو زندان طبس و خورینِ ورامین، در چهلوهفتمین هفتهی «کارزار سهشنبههای نه به اعدام» در ۲۷ زندان کشور اعتصاب غذا کردند و با انتشار بیانیهی از همهی ایرانیان خواستند به هر شکل ممکن با «ماشین اعدام و سرکوب حکومت استبدادی» مقابله کنند.
ــ دهها جامعهشناس ایرانی با انتشار بیانیهای قانون «حجاب و عفاف» را بهعنوان «شبهقانون» بیانگر مداخلهی حکومت و دولت در زیستِ فردی و حقوق شهروندی ایرانیان و محدودیت حقوق انسانی (بهویژه حقوق زنان) شمردند و با اشاره به عوارض این «شبهقانون»، ازجمله ناامنی و تبعیض، خواهان ابطال و لغو آن شدند.
ــ نادر پورخانی، فعال صنفی معلمان در شهر رودسر، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه تجدیدنظر استان گیلان به پرداخت ۶ میلیون تومان جزای نقدی بدل از حبس محکوم شد.
چهارشنبه ۲۸ آذر
ــ مهوش ثابت، شاعر و عضو کانون نویسندگان ایران، که دهم آذر برای جراحی قلب باز از زندان اوین به بیمارستان رجایی تهران اعزام شده بود سرانجام جراحی شد.
ــ جلسهی بازپرسی لیلا مرگن (روزنامهنگار محیط زیست)، به اتهام «توهین و افترا و نشر اکاذیب» در پی شکایت مدیرعامل پالایشگاه بیدبلند، در دادسرای رسانه و رایانه تهران برگزار شد.
ــ سوسن حسنزاده، مدرس زبان کُردی اهل بوکان، که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در زندان ارومیه به سر میبرد به دستور ادارهی اطلاعات و مقامات زندان از ملاقات با خانواده محروم شده است.
ــ اعظم آهوقلندر (و فردی دیگر که هویت وی احراز نشده است) در دادگاه کیفری شهرستان فردیس به اتهام «ساخت وسیله برای ارتکاب جرم» محاکمه شدند. مصداق این اتهام تهیه سرُم و وسایل پزشکی برای درمان مجروحان اعتراضات سال ۱۴۰۱ و ساختن خارَک (پنچرکُن) است.
ــ بهزاد خدابندهلو، فعال مدنی آذربایجانی، که به اتهام «نشر اکاذیب از طریق رایانه» به پرداخت جزای نقدی محکوم شده است برای وصول جریمه به دادسرای انقلاب شهرستان میاندواب احضار شد.
پنجشنبه ۲۹ آذر
ــ دها تن از فعالان سیاسی، مدنی، صنفی و کارگری با انتشار بیانیهای خواهان توقف فوری حکم اعدام سامان محمدی و محمدامین مهدوی (دو زندانی سیاسی منتقلشده به سلول انفرادی زندان قزلحصار کرج) شدند.
ــ ارشیا بهینآیین، شهروند بهایی ساکن اصفهان، با وجود گذشت نزدیک به دو هفته از زمان بازداشت در زندان دستگرد اصفهان، هنوز از تماس و ملاقات با خانواده محروم است.
در هفتهای که گذشت:
ــ محمد نجفی (وکیل محبوس در زندان اوین) که در پی وخامت شرایط جسمانی به مرکز درمانی اعزام شده بود بهرغم مخالفت پزشک متخصص به زندان بازگردانده شد. و شمار دیگری از زندانیان سیاسی ازجمله فؤاد فتحی، وحید سرخگل، مطلب احمدیان، راحله راحمیپور، محمدعلی محمودی، ابوالحسن منتظر و معصومه عسگری (زندان اوین)، زینب جلالیان (زندان یزد)، جواد محمدیفر (زندان ارومیه)، مهدی مسکیننواز (زندان بندر انزلی) و مسعود جامعی (زندان شیبان اهواز) با وجود وضع نامساعد جسمی همچنان از رسیدگی تخصصی پزشکی یا اعزام به مراکز درمانی خارج از زندان محروم ماندند.
ــ محمد طهماسبی (اهل ایذه) پس از ۴ ماه بازداشت، همچنین علیرضا مرداسی (معلم اهوازی) و چهارتن از اهالی روستایی از توابع باشت به نامهای فرشاد اعتمادیفر، سامان و داود حرمتنژاد پس از ۵۰۰ روز بازداشت، همچنان در زندان شیبان اهواز بلاتکلیف ماندند.