روزنامه شهروند، ۱۷ مهر، در گزارشی به وضعیت کسانی که از تحصیل بازمانده اند پرداخته و می نویسد:”
دوهفته از شروع سال تحصیلی جدید میگذرد و با تمامشدن تقریبی فرصت ثبتنام درمدارس، «علی زرافشان»، معاون آموزش متوسطه وزیر آموزشوپرورش میگوید که در دوره اول متوسطه ١١٥هزار دانشآموز و در دوره دوم متوسطه، ٢٠٠هزار دانشآموزی که باید در مدارس روزانه باشند، نیستند. براساس آنچه او در گفتوگو با «شهروند» میگوید: امسال پوشش تحصیلی در دوره اول متوسطه به ٩٧درصد رسیده، اما هنوز هم باید به آن ٣درصدی که هنوز بیرون مدرسهاند، توجه کرد و آن ١٨درصدی را که در دوره دوم متوسطه هنوز به مدرسه نمیروند، باید به مدرسه برگرداند. به گفته او، «درحال حاضر، در دوره ابتدایی ١١٥هزار دانشآموز تحصیل میکنند که سنشان بین ١٢ تا ١٤سال است، یعنی آنها الان باید در دوره متوسطه باشند ولی چون به دلایل مختلف حالا دوباره به مدرسه برگشتهاند.» شهروند در ادامه به نقل از همین مسئول در آموزش و پرورش می نویسد:” سال گذشته در دوره متوسطه، سهمیلیون و٥٠هزار دانشآموز داشتیم اما امسال و تا به الان، هنوز اطلاعات ٨٠هزار دانشآموز وارد نشده و پیشبینی ما هم این است که در دوره اول متوسطه، تغییر چشمگیری را نخواهیم داشت. در دوره دوم متوسطه که پارسال دومیلیون و٢٠٠هزار دانشآموز بود، الان هم نزدیک به دومیلیون هستیم و آن هم به این دلیل است که چون دوره دوم متوسطه، آخرین دورهای بود که ورود اطلاعاتش به سامانه سناد شروع شد، سرعت ورود اطلاعاتش کندتر است.”
زرافشان، در جواب این سوال که آمار دانش آموزان ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر اعلام شده و چرا وی این آمار را کمتر اعلام می کند، می گوید:”١٣ونیممیلیون دانشآموز، سرجمع دانشآموزان است. منظور من از ١٢ونیممیلیون دانشآموز، دانشآموزان ابتدایی و متوسطه اول و دوم است ولی رقمی که آقای وزیر اعلام کرده، مجموع دانشآموزان به همراه دانشآموزان استثنایی و پیشدبستانی است؛ سرجمع اینها ١٣ونیممیلیون نفر میشود.” به نظر می رسد تلاقی آمارهای جورا واجور باعث می شود تا این تناقض گویی ها را به نوعی سر هم بندی کنند. خبرنگار در ادامه سوالی را مطرح می کند و می پرسد:” درحال حاضر ٣درصد دانشآموزان دوره اول متوسطه در مدرسه نیستند. درست است؟
درست است.
یعنی حدودا چند نفر؟
یعنی چیزی حدود ١١٥هزار نفر.
براساس گفته خودتان در دوره دوم متوسطه هم ١٨درصد دانشآموزان در مدرسه نیستند. همینطور است؟
درحال حاضر تعداد دانشآموزان دوره دوم متوسطه دومیلیون و٢٠٠هزار نفر است و اگر ٢٠درصد آنها را هم درنظر بگیریم، حدود ٢٠٠هزار نفر بیرون مدرسهاند.
البته سال گذشته تلاشهایی برای بازگرداندن آنها به مدرسه صورت گرفت.
بله همینطور است. تعدادی از این ٢٠٠هزار نفر، درهمین گروه سنیاند اما به مدرسه بزرگسالان رفتهاند. همانطور که میدانید، دوره دوم متوسطه اجباری نیست و دانشآموز هم میتواند در مدرسه روزانه ثبتنام کند و هم درمدرسه بزرگسال. سال قبل از ٤٠٠هزار دانشآموز بزرگسال، ٢٠٠هزار نفر در این گروه سنی بودند که باید درمدرسه میبودند.”
با اینکه در این مصاحبه این مقام رسمی، سعی دارد با بازی با آمار، وضعیتی نه چندان بد را ارایه دهد اما صحبت ها و سوال و جواب ها، گویای وضعیت آموزشی فعلی هستند. اگر از کسانی که از چرخه تحصیل به هر دلیلی باز می مانند صرف نظر کنیم باید اذعان کرد حتی کسانی هم که موفق به ادامه تحصیل می شوند از یک آموزش با کیفیت برخوردار نیستند. وضعیت آموزشی در طول تمامی سال های حاکمیت اسلامی با معضلات و مشکلات گوناگون مواجه بوده است و با توجه به وضعیت حاکم نباید انتظار داشت بهبودهای کیفی در این زمینه را شاهد باشیم.