نویسنده: مرلین بچتل2
برگردان: آوای سپیده – اختصاصی اندیشۀ نو
”تخمین زده شده آزمایش بمب هسته ای توسط ایالات متحده در دهه ۱۹۵۰ حداقل نیم میلیون آمریکایی را کشته است. ”
لیورمور، کالیفرنیا – ”آنها صلح نمی خواهند. چرا؟ چون صلح پول تولید نمی کند”. این سخنان در اینجا در تظاهرات اخیر علیه تولید سلاح های گرما هسته ای در آزمایشگاه لیورمور بیان شد.
در حالی که فعالان صلح در سراسر جهان گرد هم آمدند تا هفتاد و نهمین سالگرد بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی توسط ایالات متحده را برگزار کرده، یاد صدها هزار کشته یا بشدت مجروح را گرامی بدارند و لغو برنامه ساخت این سلاحها را پیگیری کنند؛ بیش از ۱۰۰ تظاهرکننده در دروازه غربی آزمایشگاه ملی لارنس لیورمور دور هم جمع شدند که یکی از دو مکان طراحی و توسعه هر نوع سلاح هستهای در زرادخانه ایالات متحده است.
اسکات یوندت مدیر موسسه تری ولی کامیونیتی3 که بر سلاح های هسته ای و فعالیت های پاک سازی محیطی با تمرکز ویژه بر آزمایشگاه لیورمور نظارت می کند در مقابل بنری با مضمون: ”بازگشت از لبه پرتگاه: ضرورت لغو برنامه های هستهای”، به تظاهرکنندگان گفت : ”در حال حاضر ۹۵۰۰ کارگر، یعنی بیش از هر زمان دیگری پس از پایان جنگ سرد، در این جا مشغول ساخت سلاح هسته ای هستند. ” و آنها در حالیکه ما به جهانی فکر می کنیم که در آن اتفاقات ۷۹ سال پیش دیگر هرگز تکرار نشود، در داخل موسسه، به انهدام کامل همه چیز با استفاده از سلاحهای هستهای می اندیشند.”
در میان بسیاری از برنامههای کلاهک هستهای که آزمایشگاه روی آن کار میکند، میتوان به کلاهک هسته ای مدل W80-4 برای موشک کروز دوربرد و کلاهک هسته ای W87-1 برای موشک بالستیک قاره پیمای سنتینل4 اشاره کرد.
اسکات یوندت گفت: ”این سلاحهای گرماهستهای به مراتب قدرتمندتر از بمبهایی هستند که ما روی هیروشیما و ناکازاکی انداختیم.” و آنها ”در حال بارگذاری سیستم هایی بی نظیر و فناوریها و قابلیتهایی هستند که آخرین سلاحهای مدرن را انعطافپذیرتر و قابل استفادهتر برای طیف گستردهای از مأموریتهای وزارت دفاع میکند”.
اسکات یوندت که بر تسلیحات هسته ای و فعالیت های پاکسازی محیطی نظارت دارد گفت: کلاهک هسته ای W87-1 کلاهک کاملاً جدیدی است که پس از پایان جنگ سرد طراحی شده است. بمبی با یک هسته٬ یا چاشنی جدید پلوتونیومی٬ با اجزای کاملاً متفاوت از هر کلاهک دیگری که تاکنون آزمایش شده است. چهارصد موشک جدید بالستیک قاره پیما5 با دو کلاهک جدید روی هر موشک برنامه ریزی شده است. تولید هسته و چاشنی بمب هسته ای در دو سایت دیگر تسلیحات هسته ای ایالات متحده، آزمایشگاه ملی لوس آلاموس در نیومکزیکو و سایت رودخانه ساوانا در کارولینای جنوبی، گسترش خواهد یافت.
تری ولی کامیونیتی و دیگر گروه های نظارتی از اداره ملی امنیت هسته ای ( ان ان اس آ)6 به دلیل شکست در تجزیه و تحلیل کافی اثرات زیست محیطی تولید هسته پلوتونیوم شکایت می کنند آنها می گویند ان ان اس آ در انجام کار گسترده در آزمایشگاه لیورمور شکست خورده و به اندازه کافی افزایش زباله های هسته ای یا خطرات ناشی از حمل پلوتونیوم به سراسر کشور در بزرگراه ها را بررسی نکرده است.
یوندت گفت ۳۰ میلیارد دلار از ۸۹۵ میلیارد دلاری که دولت بایدن برای دفاع ملی در سال مالی ۲۰۲۵ درخواست کرده بود، برای سلاح های هسته ای و برنامه های مرتبط با آن در نظر گرفته شده است. به طور کلی، نوسازی تسلیحات اتمی قرار است بیش از ۲ تریلیون دلار در طول سه دهه آینده برای ایالات متحده هزینه داشته باشد: ”این ها بخشی از یک مجموعه صنعتی و بودجه سلاحهای هستهای است که به طور مداوم در حال افزایش است و به طور چشمگیری از سایر کشورها بیشتر است و هیچ نشانهای از کاهش سرعت ندارد.”
میلین هیوز، عضو پزشکان با مسئولیت اجتماعی لس آنجلس و رابط سازمان با کمپین ملی ”بازگشت از پرتگاه ”7 گفت: ”داستان های کسانی که در اثر بمبگذاریهای هیروشیما و ناکازاکی کشته شدند یا زنده ماندند، ما را وادار میکند تا به گونهای عمل کنیم که چنین وحشتهایی هرگز تکرار نشوند. ”
هیوز ادامه داد: این تلاش علاوه بر اینکه جهان را مکانی امن تر برای همه می کند، می تواند به میلیاردها دلاری هدایت شود که در حال حاضر در مجتمع هستهای سرمایهگذاری میشود و این برای رفع نیازهای جامعه و برای زندگی روزمره مردم بسیار ضروری است؛ تصور کنید آن منابع را در مراقبت های بهداشتی، مسکن، آموزش و مبارزه با فقر سرمایه گذاری کنیم.
سازمان ”بازگشت از پرتگاه ” در سال ۲۰۱۷، مدت کوتاهی پس از تصویب معاهده سازمان ملل متحد در مورد لغو سلاح های هسته ای، تاسیس شد. هدف آن ایجاد خواست عمومی و اراده سیاسی برای لغو برنامه های هسته ای است. ماموریت آن، به صورت روشن و فوری، رهبری مذاکرات بین کشورهای مسلح هسته ای برای توافق های چند جانبه، قابل راستی آزمایی و محدود به زمان برای از بین بردن سلاح های هسته ای در سطح جهانی است.
هیوز گفت بازگشت از لبه پرتگاه همچنین از دولت ایالات متحده می خواهد ”راه حل های سیاسی عاقلانه ” ای برای کمک به کاهش خطر جنگ هسته ای در حال حاضر اتخاذ کند:
– عدم استفاده از سلاح هسته ای،
– پایان دادن به اختیارات کنترل نشده هر رئیس جمهور ایالات متحده برای حمله هسته ای،
– سلاحهای هستهای ایالات متحده را از حالت آماده باش کامل خارج کنید و
– لغو برنامه های جایگزینی کل زرادخانه ایالات متحده با سلاح های هسته ای پیشرفته.
او گفت که سازماندهی محلی و اجتماعی، محور اصلی کار این کمپین است. می خواهیم با ”مردمی که می خواهند تفاوت ایجاد کنند ” متحد شده تا علیه تهدید سلاح های هسته ای آشکارا ابراز عقیده و عمل کنیم.
از جمله دستاوردهای بازگشت از لبه ی پرتگاه: بیش از۸۰ شهرداری، بخش، و ارگان های ایالتی، از جمله در شهرهای بزرگ مانند بوستون، شیکاگو، سانفرانسیسکو و لس آنجلس قطعنامه هایی در حمایت از پلتفرم خط مشی کمپین ارائه کرده اند. هیوز گفت: ”هر بار که شهرداری، شورای شهر یا مجلس ایالتی یکی از این قطعنامهها را تصویب میکند، آنها پیامی واضح به واشنگتن میفرستند: ما مردم، جهانی بدون سلاح هستهای میخواهیم ”.
و قطعنامه کنگره که اهداف و مفاد پیمان ممنوعیت جنگ افزار هسته ای8 را در بر می گیرد، اکنون ۴۴ حامی، ”بیش از هر قانون فعلی دیگری مرتبط با سلاح هسته ای”، دارد.
هیوز از شرکت کنندگان در گردهمایی خواست تا یکی از ۱۷ مرکز سازماندهی ”بازگشت از پرتگاه ” در سراسر کشور را تشکیل دهند یا به آن بپیوندند. این کمپین همچنین اطلاعاتی در مورد تشکیل مراکز در مناطق جدید ارائه می دهد.
کشیش مونیکا کراس، کشیش ”اولین کلیسای مسیحی اوکلند ”، و یکی از رئیس های چهارگانه ی کمپین فقرای کالیفرنیا، به کل بودجه پنتاگون برای سال ۲۰۲۴ اشاره کرد و گفت ۲/۰۹ تریلیون دلاری که به شش مؤلفه آن اختصاص داده شده به این معنی است که ۶۹ سنت از هر دلار مالیات صرف چیزهایی می شود که ما را می کشد.
او گفت: ”ما هزینه ی نابودی خود می پردازیم اما هیچ کس به آن فکر نمی کند. ما به این فکر می کنیم که یک امپراتوری بزرگ و قوی خواهیم بود.” بسیاری از مردم چنین فکر می کنند.
کراس به محاسبات کمپین بینالمللی برای لغو سلاحهای هستهای اشاره کرد و گفت ۹ کشور دارای سلاح هستهای بیش از ۹۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ صرف ساخت سلاحهای هستهای کردهاند – مجموعاً ۲۸۹۸ دلار در ثانیه. این یعنی کاهش بودجه عمومی برای خدمات بهداشتی، آموزشی، امداد رسانی در بلایای طبیعی و سایر خدمات حیاتی، در حالی که بودجه برای تلاشهای خلع سلاح بسیار ناچیز بود.
او می گوید: ”آنها صلح نمی خواهند، چرا؟ زیرا صلح پول تولید نمی کند! اما این تقریباً همان شیوهای است که این کشور از ابتدا بر اساس آن ساخته شده است. برده داری فقط به معنی انسان زدایی فیزیکی افراد نبود، بلکه یک موضوع اقتصادی بود. واقعاً هیچ چیز متفاوتی وجود ندارد، وجود دارد؟ نه، همان چیزهای قدیمی است.”
کراس از همه خواست تا رای دهند و در انتخابات نوامبر به رای گیری کمک کنند. او مردم را تشویق کرد تا با کمپین مردم فقیر9 و شاخه های محلی آن ارتباط برقرار کنند.
نورمن سولومون در مورد یک سیستم افسارگسیخته صحبت می کند که بقای بشریت را تهدید می کند.
نورمن سولومون، روزنامهنگار، موسس و مدیر اجرایی موسسه ”دقت عمومی”10 دیدگاه دانیل السبرگ11 فعال مشهور ضد سلاح های هسته ای را یادآوری کرد که بر اهمیت نه تنها حذف موشک های جدید سنتینل، بلکه حذف کامل موشک های قاره پیما هم تاکید داشت. او گفت: ”آی سی بی ام ها در مواقع هشدار پرتاب می شوند، آنها بسیار حساس هستند و با احتیاط باید با آن ها عمل کرد. طراحی آن ها به صورتی است که یا از آن استفاده می شود یا از دست می روند. آنها بر خلاف هر سلاح هسته ای دیگر در زرادخانه بوده و واقعاً بدترین هستند.”
سولومون از شرکت کنندگان در راهپیمایی خواست که کتاب السبرگ، ماشین روز قیامت12 ، اعترافات یک برنامه ریز جنگ هسته ای را بخوانند یا بازخوانی کنند، زیرا نشان می دهد که چگونه روسای جمهور، وزرای دفاع، و وزیران امور خارجه ”بخشی از یک سیستم بی بند و بار هستند که بقای بشریت را تهدید می کنند”. بنابراین کار ما این است که ”عقل را به میدان بیاوریم و سکوت را بشکنیم. این کاری است که مردم اینجا انجام می دهند. خیلی ممنونم! ”
سخنران بعدی هیدکی ایتو، کارگردان ژاپنی بود که فیلم مستندش به نام ”ریزش خاموش”13برنده جایزه شده است. این فیلم به بررسی داستانهای ناگفته قربانیان آزمایشهای تسلیحات هستهای در ایالات متحده میپردازد. او به شرکتکنندگان در تجمع گفت که آنها نیز قربانی سلاحهای هستهای هستند.
فیلم ”ریزش خاموش” عواقب آزمایشهای هستهای انجامشده در ایالات متحده از سال۱۹۵۱ را با ۱۰۱ آزمایش بر فراز زمین که مسمومیت رادیواکتیویته را به طور گسترده در سراسر کشور پخش کرد، شرح میدهد.
هیدکی ایتو به شرکت کنندگان در این تجمع گفت: ”دولت ایالات متحده در ازای سلامتی و جان مردم شما سلاح های هسته ای تولید کرده است. سلاح های هسته ای برای محافظت از کشور شما بود، اما با یک سلاح هسته ای که جان شما را به خطر می انداخت، دقیقا از چه چیزی محافظت شده است؟ این سوال من است، نه تنها از آمریکاییها، بلکه از سایر کشورهای دارای سلاح هستهای هستند.”
فیلم ”ریزش خاموش” در ۹ تا ۱۱ آگوست در منطقه خلیج14 سانفرانسیسکو نمایش داده شد.
پاتریشیا السبرگ، همسر دنیل السبرگ، ضمن ابراز این حقیقت که همسر فقیدش در طول سالها برای شرکت در فعالیتهای آزمایشگاه لیورمور بسیار ارزش قائل بود، اعلام کرد: اوبه نافرمانی مدنی غیرخشونت آمیز پیوست. او در حالی که شرکت کنندگان در گردهمایی دروازه آزمایشگاه را مسدود کرده بودند اضافه کرد: ”فکر میکنم هنگامی که او دستگیر میشد، همانطور که برای برخی از ما بعداً اتفاق افتاد، احساس میکرد همه ی تلاشش را کرده است”.
او گفت: ”در واقع دو تهدید برای بقای ما وجود دارد و ما به عنوان بشریت با آن روبرو هستیم. خطر جنگ هسته ای و سپس یکی دیگر از موارد مهم، تغییرات آب و هوایی است. و این دو بسیار به هم مرتبط هستند زیرا تغییرات آب و هوایی هم در حال حاضر جان مردم را گرفته است. پولی که صرف توسعه و نگهداری تسلیحات هستهای میشود باید صرف مبارزه با تغییرات آب و هوایی و رفع نیازهای انسان شود. ”
السبرگ به روایت شوهرش در کتاب ماشین روز قیامت اشاره کرد و گفت: او در زمان دولت کندی دریافت که انتظار می رود جنگ هسته ای بیش از نیم میلیارد نفر را نابود کند و در آخرین خط مقدمه ی کتاب گفت: ”از آن روز به بعد، من یک هدف مهم در زندگی داشتم: جلوگیری از اجرای چنین نقشهای.”
پاتریشیا السبرگ گفت: ”احساس میکنم شوهرم اینجاست… او با پیراهن آبیاش و علامت صلح اش اینجاست و برای آینده بشریت و سلامتی مادر طبیعت شگفتانگیزمان، زمین، دستگیر میشود.”
پس از اینکه تظاهرکنندگان به رقص نمادین ”بون ژاپنی”15 برای ادای احترام به کسانی که در هیروشیما و ناکازاکی جان باختند، پیوستند، ۲۳ شرکت کننده در نافرمانی مدنی غیرخشونت آمیز شرکت کردند و در حالی که پلیس به آنها دستور داد که متفرق شوند، دروازه را مسدود کردند. همه آن ها احضار و سپس آزاد شدند.
۱۳ اوت ۲۰۲۴
اندیشه نو: استفاده از تمام یا بخشهایی از این مطلب با ذکر منبع بدون مانع است.
1. https://www.peoplesworld.org/article/were-paying-for-our-own-annihilation-but-nobody-thinks-about-it/
2. Marilyn Bechtel مرلین بچتل روزنامه نگار از منطقه خلیج سانفرانسیسکو است. او در سال ۱۹۸۶ به کارکنان نشریه جهان مردم پیوست و در حال حاضر به عنوان یک داوطلب با آن همکاری می کند.
3. Tri-Valley Communities Against a Radioactive Environment
5. Intercontinental ballistic missile
6. National Nuclear Security Administration) NNSA) یک موسسه ی دولتی در آمریکا که مسئول امنیت ملی بکارگیری علوم هسته ای در مسائل نظامی است.
7. ) بازگشت از پرتگاه BACK F R O M THE BRINK یک ائتلاف مردمی مستقر در ایالات متحده آمریکا متشکل از افراد ،سازمان ها و مقام های منتخب است که با یکدیگر برای به سوی جهانی عاری از سلاح های هسته ای کار می کنند . https://preventnuclearwar.org/
8. پیمان ممنوعیت جنگافزارهای هستهای (به انگلیسی: Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) یک توافق الزامآور بینالمللی است تا از جنگافزار هستهای جلوگیری کند.
10. Institute for Public Accuracy موسسه دقت عمومی یک سازمان غیرانتفاعی مستقر در واشنگتن دی سی است که رسانههای اصلی را تشویق میکند تا با محققان و تحلیلگران پیشرو مصاحبه کنند.